keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Superhelppo kaalisivuke

Viikonloppuna meillä oli kokonaan korealaisista sivukkeista koostunut ateria, mikä tietää paljon tiskiä niin kokkausvälineiden kuin kattauksenkin vuoksi. Sattui olemaan edullisen sähkön päivä, joten ylimääräinen tiskikoneen täyttö ei harmittanut. 

Pöydässä oli useita sivuruokia, joista uusi kokeilu oli korealainen kaalipannukakku. Etsin yleisohjeita tällaiselle nopealle banchanille (korealainen sana pienille sivuruoka-annoksille) enkä enää muista mistä neuvot lopulta otin. Tässä kannattaa käyttää pienehköä tarttumatonta paistinpannua ja suurta paistinlastaa, että saa pannukakun kokonaisena käännettyä. Luultavasti sama kääntötekniikka kuin espanjalaiselle perunatortillalle sopisi myös tähän, eli kannen tai lautasen kautta kääntö, mutta en nyt sitä hoksanut tekovaiheessa. 

Kaalipannukakku korealaisen päivällisen sivukkeena

 • puolikas tosi pienestä keräkaalista (noin omien yhteenpuristettujen nyrkkieni kokoinen)
 • palanen parsakaalia (toisen nyrkkini kokoinen)
 • 2 suurta tai 3 pienempää kananmunaa
 • suolaa ja pippuria
 • öljyä paistamiseen
 • dippikastike: soijakastiketta, sitruunamehua, seesamiöljyä
Useimmissa ohjeissa, joihin osuin, käytettiin pelkästään keräkaalia, mutta minulla oli käyttöä odottamassa myös parsakaalia. Raastoin kumpaakin kaalia kulhoon terävällä raastinraudalla ja rikoin mukaan kolme pienehköä kananmunaa. Maustoin suolalla ja pippurilla ja sekoittelin kahdella haarukalla, se näytti olevan oleellista monessa ohjeessa, juuri kahdella haarukalla. Ja minähän otan oppia, kun kerran näytetään mallia! Pannukakkutaikina (jauhoton siis ja huomaanpa että gluteeniton näin ollen) odotteli kulhossa hetkeä, jolloin muissa kokkailuvaiheissani oli sopiva hetki paistaa pannukakku. 


Lurautin pienelle paistinpannulle (halkaisija 18 cm) hyvän lorauksen öljyä, vähän vähempikin olisi riittänyt. Noin 2 rkl olisi varmaan ollut sopiva määrä. Kuumensin pannua pari kolme minuuttia ja kaadoin massan pannulle. Paiston pannukakkua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia ja kurkistelin alapuolta paistinlastalla varovasti nostaen. Piti etsiä kaikkein levein paistinlastani, sillä pannukakku oli kuitenkin aika suuri ja noin 1,5 cm paksu. Mutta pantrystä löysin leveän paistinlastan ja sain kiepautettua pannukakun ylösalaisin ja paistoin toistakin puolta noin 5 minuuttia. Valutin pannukakun leikkuulaudalle ja annoin sen jäähtyä sen aikaa, että viimeistelin muita annoksia. 


Leikkasin hieman jäähtyneen pannukakun kahdeksaan osaan ja asettelin ne tarjoilulautaselle. Siitä niitä oli helppo ottaa puikoilla ja kastaa dikkikastikkeeseen (öhöm, ehkä kumminkin dippikastiketta), joka oli hyvin yksinkertainen yleiskastike korealaiselle ruoalle: 1 osa soijakastiketta, 1 osa sitruunamehua ja 0,5 osaa seesamiöljyä. 
Kaalipannukakku oli mukava sivuke aterialla, jonka muina osina olivat kotitekoinen kimchi, höyrytetty bok choy tujakassa kastikkeessa ja pannulla paistetut kalapalaset. Pannukakku sopisi myös retkievääksi, se oli helppoa syödä puikoilla ja pysyi erittäin hyvin kasassa. Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään korealaiset ruokakokeiluni. 

2 kommenttia:

 1. Mainion kuuloinen ohje, menee varmasti testauslistalle! Tarjoilussa käyttäisin kuitenkin ehkä mieluummin dippi- kuin dikkikastiketta 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun tarkemmin ajattelen, niin tosiaankin. :D Kiitos huomautuksesta!

   Poista