keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Tornado Omelette & kimchiriisi

Minulla alkaa olla nyt korealaisen keittiön innostuksessani vaihe, jossa haluan löytää yhä vaativampia ruokia kokeiltavaksi, ei niinkään raaka-aineiden puolesta (abalone ja peniskalat saavat pysyäkin keittiöpeikkoina) vaan valmistusmenetelmien puolesta. Selaan ruokablogeja, katson YouTube-videoita ja kaiket yöt näen unta korealaisesta ruoasta. Yhtään korealaiseen keittiöön keskittyvää kirjaa minulla ei vielä ole. 

Eilinen päivällinen ei kuitenkaan ollut kovinkaan vaativa eikä erikoinen, mutta se oli niin kaunista videoissa, jossa tätä ruokaa tehtiin, että minunkin piti kokeilla. Ja jälleen kerran tehdä hieman virheitä, joista oppia. 

Pidän erityisen paljon korealaisessa keittiössä siitä, että raaka-aineet käytetään tarkkaan, samoin tähdenlennot. Ei niin pientä palaa tai tilkkaa, etteikö sitä voi säästää ja käyttää seuraavan päivän ruokaan. Tähän ateriaan käytin edellispäivän tähderiisin (nopeasti jäähdytetyn ja jääkaapissa säilytetyn) ja kimchipurkin jämät, enimmäkseen lientä. 

Tornado Omelette ja kimchiriisi

Kaksi munakasta

 • 4 kananmunaa
 • ripaus suolaa
 • 4 rkl neutraalia öljyä
 • ruohosipulia

Kimchiriisi kahdelle

 • 3-4 dl edellispäivän sushiriisiä
 • pienen kimchipurkin liemi ja vähän hökeitä
 • 2 rkl öljyä
 • suolaa ja pippuria

Koristeluun

 • seesamiöljyä 
 • paahdettuja seesaminsiemeniä
 • ruohosipulia
Tein ensin tämän oikein yksinkertaisen kimchiriisin. Kuumensin pannulla öljyä ja kumosin sille kimchipurkin sisällön ja sekoittelin hetken, sitten lisäsin pannulle jääkaappikylmän riisin ja murentelin sen lastalla tasaiseksi. Paahdoin riisin ja kimchin seosta muutamia minuutteja, maistelin ja maustoin hieman suolalla ja pippurilla. Otin esille annoskulhot ja pienenpuoleisen (noin 2 dl) lasisen jälkiruokakupin, jossa oli pyöreä pohja. Jätin riisin pannulle kannen alle pienelle teholle odottamaan. 

Rikoin kahteen kuppiin kaksi kananmunaa kumpaankin ja vispilöin ne tasaiseksi seokseksi, maustoin ripauksella suolaa. Tässä vaiheessa sitten tein kimchiriisistä puolipallon muotoiset keot annosastioihin jälkiruokakupilla. Lusikoin siihen kimchiriisiä ja tasoittelin pinnan ja kumosin sisällön annoskulhoon. Laitoin lautasen kulhon päälle pitämään riisiä lämpimänä. Tein toisen samanlaisen riisipuolipallon toiseen annoskulhoon ja peittelin senkin lautasella.


Kuumensin pienellä tarttumattomalla paistinpannulla reilusti öljyä, pari ruokalusikallista. Öljyn määrä näytti suurelta, mutta ei yhtään liian suurelta sitten kumminkaan. Kun pannu oli kuumentunut keskilämmöllä niin, että öljy alkoi liikehtiä vienosti, kaadoin sille ensimmäisen kupin kaksi vispilöityä kananmunaa. Olin ottanut esille jo pitkät ruoanlaittopuikkoni, mutta nyt käytin niitä ylösalaisin, tylpempiä päitä. Heti kun kananmuna alkoi vaalentua reunoilta, aloin hämmentää sitä puikkojen tylpillä päillä, laitoin puikot massan reunaan pannun vastakkaisilta puolilta ja työnsin niitä kohti keskustaa niin, että puikkojen väliin jäi noin 3-4 cm. Sitten aloin pyörittää puikkoja hitaasti ikään kuin tornadon keskus ja tässä kohtaa suuri öljymäärä pannulla oli juuri se mitä tarvittiin. Kananmunamassa oli irrallaan pannun pohjasta ja liukui kauniisti kierteelle kuin pöytäliina, kun sitä ottaa keskeltä kiinni ja alkaa pyörittää pöydän pintaa pitkin. Tämän voi tehdä myös niin, että pitää toisella kädellä molempia puikkoja ja pyörittää pannua kahvasta pitkin lieden levyä, mutta minä tein niin, että puikot olivat yksi kummassakin kädessä ja kun kierros alkoi tulla täyteen, vaihdoin lähes näppärästi puikot kädestä toiseen nostamatta niitä tornado-omeletista. 


Munakkaan ei pidä kypsyä ihan kokonaan, noin 90 prosenttisesti, se kypsyy loppuun lämpimän riisin päällä. Otin niin nopsasti kuin osasin toisen annoskulhon päältä lautasen ja valutin omeletin riisin päälle. Laitoin lautasen takaisin ja valmistin toisen annoksen omeletin. Tässä kohdassa oli se virhe ja oppimisen paikka. Pannu näytti minusta niin öljyiseltä, etten lisännyt sille öljyä. Oletin, että toinenkin munakas valmistuu samoilla öljyillä, mutta olin väärässä. En saanut toista onnistumaan niin hyvin, sillä munakas ei "kellunut" öljyn päällä vaan oli tarttua pannuun. Ei onneksi pahasti ja sain sen jotenkuten onnistumaan ja valutettua oman riisiannokseni päälle. 


Koristelin annokset vielä seesaminsiemenillä ja -öljyllä sekä ruohosipulisilpulla. Omeletti oli oikein kumpupilvenpehmoisaa ja sen alla piilossa oleva kimchiriisi sopi sen kanssa todella hyvin. Riisin olisin voinut maustaa hieman kipakammin tai tehdä annokselle gochujang-pohjaisen kastikkeen, joillaisia näin lähdevideoissa. Monissa ohjeissa riisi oli maustettu ja höystetty toisin, sipulilla, porkkanalla, pekonilla tai jauhelihalla, mutta minulla oli mielessä tämä hävikistä herkuksi-teema ja käytin sen kimchiliemen lopun.
 

Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset hössötykseni. Sanottakoon vielä se, ettei annoksestani tullut ihan niin kaunis kuin toivoin, mutta riittävän nätti kumminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti