torstai 9. helmikuuta 2023

Nopsakka tähdenlento riisistä ja vähän muustakin

Tähdenlennot ovat olennainen osa korealaista keittiötä, ainekset käytetään loppuun. Siitä minä tykkään. Meillä oli parin päivän takaa hieman spamia jäljellä, sillä en käyttänyt kokonaista purkkia kahden hengen army stew-aterialla. Tein ensimmäisen Korean Army Stewn viime vuonna, kun pidin siskoni kanssa korealaista huippukokousta enkä silloin löytänyt sitä ihka oikeaa spamia kaupoista, jouduimme tyytymään Rainbow-kinkkusäilykkeeseen. Aasialaisiin ruokatarvikkeisiin keskittyvistä kaupoista spamia saa ostaa, sitä löytyy Korean-pantrystani nykyään. On kyllä sanottava, että ehkä se kinkkusäilyke on vähemmän epäterveellistä säilykettä, eikä sekään terveysruokien hyllylle pääse. 

No, oli miten oli, meillä oli tänään nollalaatikossa hieman spamia ja sen käytin pois Beyond Kimchee-blogin ohjeella tekemääni pikaiseen päivälliseen. Sovelsin käyttämäni vihannekset sen mukaan mitä meillä oli käyttöä odottamassa ja jättämällä pois ne, mitä ei just nyt ollut. 

Spam fried rice

 • 1,5 dl riisiä (ennen keittämistä)
 • 1 rkl öljyä
 • 2 kananmunaa
 • 1 rkl öljyä (tarvittaessa)
 • noin 150 g spam-säilykettä
 • kevätsipulia silppuna
 • 1 tl valkosipulimurskaa
 • 1,5 dl pakasteherneitä
 • pinaatinlehtiä (paketin loppu, jokunen gramma)
 • pieni pala punaista suippopaprikaa pieniksi kuutioiksi leikattuna
 • kastike: 2 rkl soijakastiketta, 1 rkl osterikastiketta, 1 tl seesamiöljyä
Keitä riisi, tähän käy mitä parhaiten edellispäivän tähderiisi, joka on äkkiä viilennetty ja säilytetty kylmässä. Jos ei uskalla edellispäivän riisiä käyttää, niin sitten pitää keittää uutta. Minä uskallan, kunhan se on tosiaan heti keittämisen jälkeen viilennetty ja ollut kylmässä. 

Leikkaa spam tai muu säilykeliha kuutioiksi ja silppua sipuli ja paprika, ota herneet pakastimesta kuppiin. Voit käyttää hyvin myös kesäkurpitsaa tai maissia, ihan mitä nyt sattuu olemaan pannulle heitettäväksi. Sekoita kastikkeen kolme ainesta keskenään tasaiseksi seokseksi pienessä kupissa ja jätä odottamaan. Riko kananmunat kuppiin ja vispilöi ne kevyesti. 

Kuumenna wokkipannulla tilkka öljyä keskikuumuudella ja kaada kananmunat pannulle, sekoita muutaman kerran ja siirrä melkein kypsynyt seos lautaselle odottamaan. Lisää hieman öljyä ja kumoa pannulle seuraavaksi spam-kuutiot ja paista niitä muutama minuutti. Lisää mukaan valkosipuli, paprika ja kevätsipuli ja herneet (+muut mahdolliset kasvikset, joita haluat käyttää) ja jatka sekoitellen paahtamista. 

Seuraavaksi lisää mukaan riisi, sekoita sekin mukaan ja lisää hieman lämpöä pannun alla. Kaada mukaan kastike ja hetken päästä kananmuna. Pieni se lastalla seokseen. Viimeiseksi kaada mukaan pinaatinlehdet. Maistele, tämä ei tarvitse yhtään suolaa spamin ja soijakastikkeen vuoksi, mutta pippuria voi lisätä hieman. Hyvin maistui ja nyt on spam-kiintiö täynnä seuraavaan kertaan. 
Meillä oli aterialla tilkat makgeollia, korealaista matala-alkoholillista riisiviiniä, joka on sameaa ja makeanpuoleista. Tällä kertaa niitä varten oli ihan oikeanlaiset alumiiniset kupposetkin. Ainoa mikä puuttui oli sade, korealaiset tykkäävät juoda makgeollia sadepäivänä. Makgeollin olen ostanut Tallinnasta aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta kaupasta. 


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti