sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Cheonggyeongchae doenjang-muchim – anteeksi kuinka?


Nyt oli kyllä niin vaikea ruokalajin nimi, etten edes yritä sanoa sitä, suomeksi se on noin suurinpiirtein paksoi soijatahnassa. Ostin pieniä paksoita (bok choy, pak choi) pussillisen ja kokeilin sivuketta, johon käytin kaksi näistä sieväkkeistä. Olisi pitänyt pienentää mausteseosta, sitä tuli vähän liikaa tai käyttää useampi paksoi. Eipähän ainakaan ollut kuivaa. Otin ohjeen tästä blogista, jonka pitäjän tyyli on siinä rajalla onko liian söpöä, mutta hyviä ruokia hänkin tekee. Laitan alle mausteseoksen siinä koossa, että se olisi sopiva 4 paksoille. 

Cheonggyeongchae doenjang-muchim

  • 4 paksoita
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 1 kevätsipuli silppuna
  • 2 rkl doenjangia (korealaista soijapaputahnaa)
  • 2 tl gochujangia (korealaista chilitahnaa)
  • ripaus sokeria
  • 2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 2 tl seesaminsiemenöljyä
Otin esille noin 10 vuotta käyttämättömänä olleen bambuisen höyrytyskorin, en edes muista mitä sillä olen joskus koittanut tehdä. Muistelin, että höyrystin liittyi tähän wonton-kokeiluuni. Eipä siinä kyllä bambuhöyrystintä käytetty, joten muistikuvani liittyy johonkin toiseen epäonnistumiseen. Joka tapauksessa nyt kuitenkin käytin vekotinta, viritin sen korkeareunaiseen kasariin, jossa oli vettä kiehumassa. Nosti paksoit siihen ja höyrytin niin viitisen minuuttia. Sitten nostin vähän mysiytyneet kaalit kulhoon, johon olin laskenut kylmää vettä. Näin niiden kirkkaan vihreä väri ei kuulema lähtisi tummumaan ja niin taisi käydäkin. Sekoitin mausteseoksen valmiiksi pieneen astiaan, sitä tuli tosiaan vähän liikaa, mutta neljälle paksoille tämä olisi ollut sopiva annos. Kun paksoit olivat jäähtyneet kylmässä vedessä, nostin ne pois ja puristelin vettä vähemmäksi. Leikkasin kannat pois ja muut osat suikaleiksi poikittain. Sekoitin suikaleet mausteseokseen. Söimme tätä mukavan mausteista sivuketta aterialla, jonka muita osia olivat leivitetyt kuhapalat, ensimmäinen campakimchi ja helppo kaalipannukakku


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kertyy yhä enemmän korealaisia keittiökokemuksiani. 

Tämän kokkailun jälkeen olen käyttänyt bambuhöyrystintä jo kaksi kertaa uudelleenkin, ensin bao bun-aterialla, jolloin lämmitin kaupan valmiit bunit höyryssä ja toimi todella hyvin. Eilen lämmitin kotitekoisia parin päivän ikäisiä hampurilaissämpylöitä samalla tavalla ja sepä vasta toimikin! Ihan hyvä, etten ole laittanut kymmenen vuotta virattomana ollut höyrystintä kiertoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti