lauantai 7. toukokuuta 2011

Pyöräilyä ja italialaista ruokaa

Me olemme katsoneet ammattilaispyöräilyä jo vuosikausia, kevään kohokohta on Giro d'Italia, kesällä Tour de France ja syksyllä Vuelta a Espana. Viime kesänä tuli mieleemme, että olisipa kiva laajentaa pyöräilyspektaakkelia telkun töllöttämisestä keittiön puolelle, joka päivä on kuitenkin syötävä ja jokaisessa näistä maista on hieno ja rikas ruokakulttuuri.

Talven aikana ajatus on jalostunut, aluksi oli tarkoitus ihan vain kokkailla pyöräilynkatsomisen lomassa, sitten tuumimme valokuvakirjan tekemistä puuhailuistamme ja jossain vaiheessa blogin perustaminen alkoi kiehtoa, eikä vähiten sen vuoksi, että ruokablogien seuraaminen on viime vuoden aikana rantautunut tännekin talouteen. Jottei asia jäisi mitenkään viime tippaan, perustimme blogin toukokuun ensimmäisenä päivänä ja tänään, Giron aloituspäivänä mekin aloitamme bloggaamisen. Tarkoitus on tehdä joka päivä jotakin italialaista ruokaa ja katsoa pyöräilyä, jos vain töiltä ja muilta kiireiltä ehdimme. Saatamme myös muutamin sanoin kommentoida kilpailun edistymistä. 

Kuten monilla muillakin, meillä on jonkun verran kokemusta italialaisen ruoan laittamisesta, aiomme tehdä tuttuja ruokia, mutta myös kokeilla uusia ruokalajeja, menipä syteen tai saveen. Kilpailussa on 21 etappia, kaksi lepopäivää matkan varrella,  mekin ehkä pidämme lepopäivän samaan aikaan. Siitä miten tämä toukokuinen kokkausetappitapahtuma onnistuu,  riippuu tohdimmeko kokeilla samaa Ranskan suhteen ja sitten syksyllä pitää miettiä, vieläkö Espanjakin menee samaan syssyyn, vai onko tauon paikka!

Kokkailujamme syö (koska eivät muuta voi) kaksi teiniä. Heitä on varoiteltu jo hyvissä ajoin, että kaikkea pitää maistaa ja mielellään kehua! Jos joku sattuu meillä vierailemaan seuraavien kolmen viikon aikana, hänkään tuskin välttyy haasteeltamme. 

Meistä toinen on itsekin innokas pyöräilijä, toinen sen sijaan mieluusti lepuuttaa takamustaan sohvalla ja kannustaa sieltä kammenpyörittäjiä. Keittiössä viihtyy kumpikin, kuvat ottaa osaavampi ja sotkut siivoamme yksissä tuumin. 


Jos osaisimme italiaa, toivottaisimme nyt italiaksi hyvää matkaa pyöräilijöille ja itsellemmekin. Koska emme osaa, sanomme vain, että koittakaamme kestää!

Päivän ruokana meillä oli risottoa jokiravun pyrstöjen kera. Sovelsin Elisa.netin Ruoka & Viini-sivuilla olevaa risoton perusohjetta.

Ohje riittää hyvin neljälle pääruoaksi, alkuruoaksi kuudelle.
 • noin 1- 1,5 litra lientä (kalaliemi sopii tähän rapujen vuoksi, mutta kanaliemikin toimii)
 • loraus oliiviöljyä
 • 1-2 salotti- tai keltasipulia hyvin hienonnettuna
 • suolaa ja pippuria
 • 400 g risottoriisiä
 • 1 dl kuivaa valkoviiniä tai vermuttia
 • 70 g voita
 • 85-100 g parmesaania raastettuna    
 • sahramia
 • kypsiä jokiravun pyrstöjä

Ota kaikki ainekset käden ulottuville ja hyvä asento hellan äärellä, tästä ei hievahdeta ennen kuin ruoka on valmista! Kuumenna liemi kattilassa höyryävän kuumaksi. Kuumenna toisessa, paksupohjaisessa kattilassa oliiviöljyä. Kypsennä sipulia öljyssä muutamia minuutteja, varo sipulin ruskettumista. Lisää riisi ja hämmennä pontevasti, riisi muuttuu muutamassa minuutissa läpikuultavaksi, varo jälleen sitä, että riisi ruskettuisi, vähennä lämpöä, mikäli näin meinaa tapahtua. Kun riisi alkaa olla läpikuultavaa, lisää viini ja sekoita jälleen ahkerasti, viini imeytyy nopeasti riisiin.

Lisää sitten kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Hämmennä kunnes liemi on imeytynyt, ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Ripottele silloin tällöin sekaan muutama suolahippunen, maistele riisiä välillä, tunnet hampaissasi miten riisi vähitellen kypsyy ja samalla voit tarkistaa suolan määrää. Sahrami antaa ruoalle ihanan keltaisen värin, lisää sahramia kauhalliseen lientä, siihen se mukavasti liukenee ja sekoittuu tasaisesti riisiin. Noin 20 minuutissa litra, puolitoista lientä imeytyy riisiin ja kypsyys alkaa olla sopiva, ihan vähän purutuntumaa saa olla ja riisi on hienon kermaisen oloista, vaikkei kermapurkkia ole ruoalle edes näytetty. Sekoita mukaan parmesaani, voi ja jokiravun pyrstöt, tarkista suola ja jauha sekaan makusi mukaan pippuria.

5 kommenttia:

 1. Bravo! Vorrei riservare una tavola!
  Maria

  P.S. pitääköhän nyt yrittää elvyttää mun blogia...

  VastaaPoista
 2. Kevät on hyvä aika kaikenlaiseen elvyttämiseen:)) Kiitos blogin ensimmäisestä kommentista!

  VastaaPoista
 3. Huippista että perustit(te) blogin! :) Pitääpä seurata.

  VastaaPoista
 4. Hei Virpi! Kyllä sitä jahkattiin puoleen ja toiseen. Tässä tämä nyt on, en vielä ole osannut oikein laittaa kaikkia härpäkkeitä sivulle, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa:))
  (saa neuvoa, jos joku näyttää ihan hullulta)

  T. entinen Uusano, nykyinen Campasimpukka

  VastaaPoista
 5. Nyt tuli se aika, jolloin päätin tänne kurkistaa. Suosikkehin meni
  ja nälkä tuli.

  VastaaPoista