keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Sähkökatkoja ja mozzarellaa

Keskiviikon Italia-osuus
Tänään pääsin käyttämään maalaisjärkeä ruoanlaiton kanssa. Keväiset ukonilmat ovat saapuneet ja asumme ilmeisen sähkökatkoalttiilla alueella. Tummat pilvet vyöryivät yllemme, erinäiset laitteet alkoivat piipata sähköntuskissaan ja suurin osa vain vaikeni. Päivällisaikeina oli taikinakuoressa kypsytetty lohi, kala olikin jo kääriytynyt suolaiseen verhoonsa ja rosamundat olivat uunissa lämmittelemässä.

Nyt olivat hyvät neuvot kalliit, suolataikinakuori alkoi lohkeilla ja lapset huusivat nälissään (viimemainittu on dramaturginen liioittelu, mutta kuulostaa hyvältä). Niinpä löin Grandhallin, terassimme valtiaan, tulille ja nostatin lämmöt pariin sataan. Sinne sitten kala uunipellillä kannen alle, perunat kainalossaan. Pienellä säädöllä, neljä polttimoa low-asetuksella ja vartin päästä kaksi kokonaan kiinni, sain lämpötilan  pysymään "uunissani" noin parissa sadassa asteessa (kannen viitteellisen mittarin mukaan) ja ruoka valmistui noin kolmessa vartissa. Sähköuunissa olisin odottanut valmista varttia aikaisemmin. Lohi oli juuri sopivan suolaista, mikä on blondiinin vaikea käsittää, kun ruokaohje alkaa sanoilla: "mittaa kulhoon 6 dl suolaa". Koska lohi suolataikinakuoressa ei ehkä ihan kelpaa Italia-teemaan, sommittelin kuvan tomaatti-mozzarellasalaatin alkupalaksi ja se maistui kyllä mainiolta, käytimme Pirkan buffalomozzarellaa.

Pyöränpoljentakilpailussa johtajana jatkaa suosikkini Contador, mutta etapin voittajan nimi jäi tässä vaiheessa vielä epäselväksi, sillä meillä ei telkkariakaan voi katsoa ilman sähköä, ei edes kynttilänvalossa! Myöhemmin kenties voin etsiä, kuka tänään jätti toiset taakseen.

Nyt taas sähköäkin on saatavilla ja pihalla rakennusprojekti on tullut tämän päivän osalta valmiiksi, kasvihuone siellä alkaa näyttää jo itseltään, seinien lasien asennus alkaa huomenna. Saa nähdä millaisiin hortonomisiin suorituksiin vielä yllämmekään tälle kesälle? Ehkei kannata kuitenkaan tomaattien kilohintaa vielä tänä vuonna laskeskella...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti