lauantai 26. marraskuuta 2011

Kalimera!


Uuden ammattipyöräilykauden alku ei ihan vielä häämötä,  mutta mielessäni  pyörii jo  Australiasta alkava kausi ja 15.-22.1. ajettava Tour Down Under. Minulla ei ole juurikaan käsitystä siitä, mitä ruokia pidetään leimallisesti australialaisina, mutta eiköhän niitäkin löydy viikon mittaisen kisan verran kokattavaksi. Jos jollakulla on tähän hyviä vinkkejä, kommenttilaatikko on avoin! Tammikuuta odotellessa päätin toteuttaa maateemaa viikonlopun mittaisella Kreikka-sukelluksella. Otsikossa tulin käyttäneeksi kaiken kreikankielentaitoni, enkä edes muista mitä tuo huudahdus tarkoittaa, toivottavasti ei mitään sopimatonta.

Nyt lauantaiaamun valjetessa, on viikon työt tehty ja koko perheen yhteinen vapaa-aika alkanut. Kaikki muut vielä nukkuvat, mutta minulla jo pää kuhisee kokkaussuunnitelmia. Tällä(kin) kertaa haluan tehdä ruokia, joita en ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Ruokavieraita ei ole tiedossa, vain oma perhe koekaniineina, joten mahdollinen möhläyskään ei ole niin vaarallista. Yhtään kreikkalaisen keittiön kirjaa ei taloudestamme löydy, joten on syöksyttävä internetin reseptiviidakkoon.

Moussaka on repertuaarissani osastossa "nolot aukkopaikat". Olen todella monesti ollut aikeissa sitä kokeilla, mutta aina se on jäänyt. Lukemattomat ovat ne pilaannuttamani munakoisot aikoessani valmistaa moussakaa. Mutta ei tällä kertaa. Suomalaisessa ruokapöydässä moussakaa tunnutaan tarjottavan pääruokana, mutta muistini mukaan Kreikassa sitä on tarjottu jonkunlaisena alku- tai väliruokana, ennen pääruokaa kuitenkin. Sellaiseen asemaan aion minäkin moussakan tuupata. 

Päätös pääruoasta valikoitui kaupassa (ääh, taas oli älä-osta-mitään-päivä enkä minä muistanut, ostin vain autonperän täyteen ruokaa, mutta lieventävänä asianhaarana voitaneen pitää sitä, että autoni on verraten pieni). Riemukseni germaaniperäisen valintamyymälän pakastealtaassa köllötti keko australialaisia (!) karitsanpotkia. Niinpä aion valmistaa stifadoa. Ymmärrän sen olevan lihapata, jonka jokainen keittiövastaava valmistaa omalla tavallaan, ei siis suuria autenttisuuspaineita! 

Jälkiruokana meillä tulee olemaan niin ikään aiemmin ohitettua laatua, baklavaa. Olemme syöneet sitä Kreikassa ja Suomessa kreikkalaisissa ravintoloissa ja muistikuvissa on ajatus, että olisinpa ottanut vähän pienemmän palan! Filotaikinaan tutustuin viime keväänä ennen blogin aloittamista, tein empiiristä koetta, kuinka kauan filotaikina säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena, eikä se muistaakseni ehtinyt useassa viikossa mennä miksikään. Nyt on tarkoitus tehdä pienin mahdollinen annos baklavaa, sillä olen varma, että jopa makeasta pitävät teinimme pitävät baklavaa ätläkkänä.

Näistä kreikkalaisen keittiön hedelmistä aion siis tänään suoriutua ja palata lopputuloksiin kuvien kera tuonnempana.

10 kommenttia:

 1. sauvajyvänen: postasin uudelleen tämän jutun, sillä eka kerralla päiväys oli väärin, enkä osannut sitä siihen korjata. Siksi kommenttisi katosi, anteeksi siitä. Kerro kun kerkiät miltä se pikkujoulun stifado maistui ja mitä lihaa siihen oli käytetty:)

  VastaaPoista
 2. Muuta en Australiasta tiedä, mutta oon kuullut että ruoka siellä on todella hyvää. Paljon aasialaisvaikutteita. Mielenkiinnolla odotan tämän tourneen alkamista :)

  VastaaPoista
 3. Stifadoreseptiä odotan erityisen suurella mielenkiinnolla! Itse kun olen tehnyt sitä lukuisia kertoja yhdellä ja samalla reseptillä (jolla tulee kyllä ihan sairaan hyvää pataa). Jonkun viikon olen aikonut stifadoa tehdä, mutta niin vain on jäänyt haihatteluksi...

  VastaaPoista
 4. Ankerias, joo, paitsi vegemite on aika järkkyä.

  VastaaPoista
 5. Jos et vielä löytänyt reseptejä, niin meiltä löytyy (blogin haulla) hyväksi todetut ohjeet sekä moussakaan että stifadoon, suuria herkkuja molemmat.

  VastaaPoista
 6. Kaikille: Kiitos kannustuksesta! baklava on uunissa ja kohta lampaanpotkien kimppuun:)

  VastaaPoista
 7. Baklavaa tein aikoinaan usein vielä Suomessa asuessani,kun ei sitä oikein siellä saanut.Täällä taas se on niin yleistä,että sitä ei tule tehtyä,ja muutenkin makeanhimoni on niin pienentynyt,että se nykyään maistuu liian makealle.Filotaikina on ihanan kätevä monissa jutuissa;esim. suolaisissa juustopiirakoissa ihan loistava:); Mukavia ja herkullisia hetkiä kreikkalaisen keittiön innostamina:)

  VastaaPoista
 8. Huh,täällä on hieman hiki hatussa, stifado on uunissa, baklava jäähtymässä ja moussaka bechamel-kastiketta ja kokoamista vaille valmiina. Nyt on ouzon paikka!

  VastaaPoista
 9. Huh, ei ole nälkä eikä kylmä, eikä neljä (setävainaani hokemus olotiloista) kyllä kreikkalaiseen tapaan syömällä hengissä pysyy! Perheleffailta jatkuu ja huomenissa katsotaan millaisia kuvia saimme päivän ruoka-annoksista:)

  VastaaPoista
 10. Kiva päästä kanssasi Australia-turneelle. Odotan etenkin reseptejäsi, nam.

  Odotan myös vesi kielellä näitä viimeisimpiä kokkailuita resepteinä, koska moussakaa lukuunottamatta en itse ole niitä vielä kokeilemaan.

  VastaaPoista