maanantai 16. huhtikuuta 2012

Mennään nyt sitten oikein tärviölle - maapähkinävoijuustokakku

Kun Kammenpyörittäjä oli toisaalla nauttimassa korkeakulttuurista, me täällä aivan villiinnyimme. Pyörimme yöpuvuissa puolille päivin ja söimme maapähkinävoita! Tuohon kyseenalaiseen herkkuun tutustuimme ensimmäisellä Amerikan reissulla poikien ollessa kymmenen korvilla. Kuuden viikon kiertueella mantereen halki ja takaisin ehdimme yöpyä yhdessä jos toisessa motellissa. Joissakin oli tarjolla aamupalaa, joissakin ei. Useimmiten aamupala tarkoitti donitseja, valkoista leipää ja Nutellaa (kaakaolla maustettua hasselpähkinälevitettä). Ensimmäisenä aamuna jälkeläisten silmät loistivat ja katse oli kysyvä, äiti saako tätä ottaa? Lupasin auliisti, sillä arvasin kyllä, että kiintiö olisi täynnä pikemmin kuin ehtisi sanoa "semi-truck on the highway". En ollut väärässä, muun muassa tähän kertaan perustuu perheemme vakiohokema: äiti on aina oikeassa. Noin kolmantena aamuna siirryimme ostoaamiaisiin, hankimme kaupasta jotain tolkullista syötävää. Toki, jos olisimme halunneet maksaa hotellihintoja, olisi aamiaisissakin ollut enemmän variaatioita. 

Jokatapauksessa tuosta kesän 2004 kiertueesta jäi eiliseen asti kestänyt kieltäymys mitä tulee Nutellaan. Eivätkä pojat sitä nytkään pyytäneet. Minä sen sijaan sain jonkunlaisen kohtauksen, kun ihastuin kuvaan Nutella-juustokakusta Let´s Dish-blogissa. Päätin heti, että tuota kokeilen! Luin ohjeen tapani mukaan ylimalkaisesti. 

Kaupassa aloin epäröidä, en halunnut ostaa Nutellaa, vaan päädyin peanutbutteriin. Ostinpa vielä tekopyhästi luomupurnukan. Myöskään ohjeen whipped topping ei kuulosta elintarvikkeelta, jota haluaisin käyttää, eikä sitä taida olla meillä kaupankaan. Kermaa sen olla pitäisi. Oreo-keksitkin jätin kauppaan, sillä paketin Dominoja sai samalla hintaa kuin muutaman Oreon. Arvelin jo etukäteen, ettei tästä tulisi jälkiruokaa, jota kukaan hinkuisi toista tai kolmatta annosta. Pienensin ohjeen neljään annokseen. Käytin siihen:
  • 8 Domino-keksiä
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 1,5 dl maapähkinävoita
  • 1 rasia Philadelphia-juustoa
  • 2 dl kermaa vatkattuna
  • 1 rkl  vaniljauutetta
  • 2 rkl sokeria (ei olisi ollut pahitteeksi)
  • 1,5 dl kermaa vatkattuna annoksien päälle
  • suklaalastuja koristeeksi
Mitä tälle lopulle? Vinkkejä?
Laitoin keksit yleiskoneeseen ja pyöräytin ne murusiksi. Lisäsin mukaan sulatetun voin ja pyöräytin vähän lisää. Painelin keksimuruseoksen annoskuppien pohjalle. Niistä riitti viiteen kuppiin. Mittasin maapähkinävoin ja juuston kulhoon ja vatkasin niitä hetkisen. Lisäsin mukaan vaniljauutteen. Vatkasin kerman vaahdoksi, lisäsin sen toiseen kulhoon ja sekoitin seoksen tasaiseksi. Jos olisin tässä vaiheessa maistanut seosta vähän tarkemmin, olisin lisännyt siihen sokeria. Alkuperäisen ohjeen Nutella sisältää sokeria, luomumaapähkinävoi sen sijaan suolaa. Whipped toppingista en tiedä, mahdollisesti siinäkin on sokeria (katselin kyllä raaka-aineluetteloa netissä, ainesosia oli piiiitkä liuta).

Lusikoin täytettä keksipohjien päälle ja laitoin annoskupit jääkaappiin. Muutaman tunnin kuluttua vatkasin lisää kermaa ja maustoin sen sokerilla vähän tavallista tukevammin. Nostelin pari lusikallista kermavaahtoa annoskuppeihin ja ripottelin suklaalastuja päällimmäksi. 

Jälkiruoka oli vähintäänkin erikoinen kokemus. Kun otti huolellisesti jokaista kerrosta lusikkaan, maku oli hyvä, joskin raskas. Täytteen aavistuksenomainen suolaisuus sopi jännästi keksipohjan kaakaon makuun ja pinnan lähes raikas kermavaahto tasapainotti lusikallisen johonkin, josta saattoi sanoa pitävänsä. Jos olisin tehnyt jälkiruoan niistä aineksista, joista alkuperäinen oli tehty, lopputulos olisi ollut varmasti jotain muuta. Pienempi annos olisi ollut parempi, vaikka nytkin annos oli minikokoinen.

Lisätietona: usein amerikkalaisissa blogeissa kerrotaan, minkä firman astioista ruoka on syöty. Minä tahdon tehdä nyt saman: maapähkinävoijuustokakku syötiin Havin kynttiläkupeista! Niitä siunaantui talven aikana monia ja huolellisen pesun ja puunauksen jälkeen olen käyttänyt niitä ruoka-astioina. Jos niin ei saa tehdä, voin aina sanoa, että narrasin.


15 kommenttia:

  1. Mä olen joutunut syömään peanutbutteria (+hilloa) kokonaiset kaksi kuukautta putkeen, kun isäntäperheellä jenkeissä ei ollut muuta aamupalaa tai lounasta. Viimeksi nykissä käydessä hotellin aamupalalla yksi kerta riitti nostalgiseen tunnelmaan, loppuajan söin bageleita tuorejuustolla :)

    VastaaPoista
  2. Mä en ole ollenkaan maapähkinävoin ystävä, mutta Nutellaa roudattiin aina ulkomaanreissuilta, ja Saksassa asuvat serkkuni toivat sitä aina tuliaisiksi - purkin jokaiselle meistä lapsista. Jääkaappikylmänä se maistuu aivan mignon-munien suklaalta! Sen tahnan hohto loppui siihen, kun sitä alkoi saada Suomesta.

    Mä olen käyttänyt kivi-tuikkuja pikkujälkkäreiden kippoina, tosin useammin ne toimivat pöydässä voi- tai levitepurkkina. :)

    VastaaPoista
  3. Heidi: Tuumin jo, että kokeilin joku päivä tuota ohjetta, niin kuin se alunperin oli tehty, ilman sitä whipped toppingia tosin:) Pitäisi antaa Nutellalle mahdollisuus!

    Riikka: No en minäkään sitten joudu tille kynttiläkupeistani:))

    Tuo on muuten totta, että jonkun ulkomaanherkun saa mielessään "pilattua", kun sitä saa omasta lähikaupasta, en tiedä kyllä miksi siinä käy niin. Ritter-suklaat menettivät hohtonsa, kun niitä alkoi olla meikäläisissä kaupoissa.

    VastaaPoista
  4. Totta. Rittersporteja raahattiin aina Saksanreissuilta, mutta en muista, että olisin kertaakaan ostanut niitä Suomesta. Ja muistan senkin ajan kun tuotiin aina pakettitolkulla Philadelphia-juustoa. Sen täytyi olla joskus 90-luvun alussa, kun sitä(kään) ei saanut Suomesta. Nyt ajatus tuorejuuston raahaamisesta matkalaukussa tuntuu ihan järjettömältä.

    VastaaPoista
  5. Meillä kaikki tykkäävät todella paljon
    maapähkinäkanasta jos jotain muuta haluat kokeilla.

    VastaaPoista
  6. sauvajyvänen: kiitos vinkistä! Just lähti postia sinulle:)

    VastaaPoista
  7. Minä rakastan maapähkinävoita! Suomessa mielestäni Lidlin on aika hyvän makuista,täällä ostan sellaista,mihin ei ole mitään ekstraa lisätty-.Maapähkinävoi on tosi hyvää kaikenlaisissas aasialaistyyppisissä kastikkeissa,kuten vaikka parsakaalin seurana.Nami,herkulliselta kuulostava juustokakku.Olen syönyt maapähkinäsuklaakakkua Jenkeissä The Cheesecake Factoryssä,mutta pidän enemmän hieman raikkaamman makuisista juustokakuista.

    VastaaPoista
  8. Yaelian:Sinä osaat sitten varmaan sanoa, olikohan tuo suolainen vivahdus sitten ihan paikallaan? :) Eivät ole muuten käyneet kaksi pientä annosta jääkaapista kaupaksi, joten ei taida tulla lempparijälkiruoka meillä!

    VastaaPoista
  9. Niin kuin sen muistan,niin se CheeseCake Factoryn kakku oli erittäin makea.Taisi tuossa maapähkinävoissa olla sitten reilusti suolaa....

    VastaaPoista
  10. Yaelian: Tai minä vaan en älynnyt makeuttaa sitä tarpeeksi:)

    VastaaPoista
  11. Toinen jota jää helposti käyttämättä on varsiselleri. Siitä kun leikkaa viiden sentin pätkiä, levittää kouruun maapähkinävoita ja pistää muutaman rusinan päälle, niin siinä on jenkkilasten snack muurahaisia tukilla. Yhdistelmä on jotain muuta kuin raaka-aineet erikseen, eli tässä tapauksessa 1+1=3 tai vähintään 2 ja puoli.

    VastaaPoista
  12. Maria: Kuulostipa erikoiselta herkulta:) Ja hauskannimiseltä!

    VastaaPoista
  13. Thaimaan-reissuilta jäänyt kestosuosikki joka on nytkin odottamassa kanssasyöjän kotiutumista: satay-kastike! resepti kehitelty itse monista variaatioista. Suunnilleen näin:
    -1 sipuli ja pari valkosipulin kynttä silpuksi
    -kuullotetaan öljyssä pannulla, lisätään jauhettua juustokuminaa ja vähän chiliä
    -sekaan 1-2dl kookosmaitoa ja kunnon knölli pähkinävoita, muhitellaan vähän
    -koko hässäkkä kulhoon, sekaan n. 1dl suolapähkinöitä, vähän soijaa, limemehua ja ruokosokeria
    -ajellaan sauvasekoittimella mössöksi ja nautitaan vaikka lihavartaiden kanssa. Meillä tänään soija-hunaja-limemarinoitua kanaa. Nam.

    VastaaPoista
  14. statisti: Tätä pitää kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  15. statisti: Tätä pitää kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista