maanantai 24. joulukuuta 2012

Joulupuuroa ja sekametelisoppaa

mustarastas jouluaattoaamuna

Peilikin sen kertoo, ettei tässä olla enää mitään tytönhupakoita. Toinen varma kypsymisen merkki on se, että aamulla herätessään on iloinen, kun kello on jo kuusi. Talo oli tänä  aattoaamuna ihanan hiljainen, mitä nyt tiskikone  hurisi ja liesituuletin humisi. Muut perheenjäsenet vielä nukkuivat, teinit teiniyttään ja Kammenpyörittäjä työyön jälkeistä pikakoomaa. Riisipuuro tekeytyi vesihauteessa, sekametelit turposivat kattilassa odottaen kiisselitemppua ja porkkanalaatikko kypsymistä uunissa. Kinkkurasvat vartosivat kompostivastaavan hellää huolenpitoa, piti kyllä huomattavasti valostua, ennen kuin tohtisi tuonne tontin laidalle, samalla reissulla lintuystävämme saisivat pöydän koreaksi. Ystäviemme leivinuunista illalla toimitettu kinkku varmasti esitti jo kutsuhuutoja sinapin ystävälle, muttei se kuulunut varaston jääkaapista tänne asti. Kaikki hyvin, rauha tiluksilla.

Keitän riisipuuroa oikeastaan vain jouluna, vaikka se onkin aivan herkkua, kun sen sille vain antaa aikansa. Keitin neljän hengen annoksen ja siihen meni:
 • 2 dl puuroriisiä
 • 2 dl vettä
 • 1 l kulutusmaitoa
 • 1 tl suolaa
 • 1 manteli
Mittasin haudekattilan yläosaan riisit ja veden ja annoin hetken aikaa näiden kahden ainekset tehdä tuttavuutta. Kun vesi oli alkanut imeytyä riisiin, lisäsin maidon ja sekoittelin puuroaihiota niin, ettei riisi jäänyt paakkuihin. Sitten vain kaasu pienelle, kansi päälle ja odottelemaan perheen heräämistä. Sekoittelin puuroa noin vartin välein ja kolmen vartin kuluttua puuro alkoi sakeutua kunnolla. Lisäsin suolan ja maistelin sopivuutta, riisipuuro kyllä tarvitsee suolansa! Tunnin keittelyn jälkeen puuro oli sakeaa ja kermaisen pehmeää, piilotin sekaan mantelin hyväonnisen löydettäväksi.
 • pussillinen kuivattuja sekahedelmiä
 • 1 l vettä
 • 3 rkl ruokosokeria
 • 2 rkl perunajauhoja + tilkka vettä sakeuttamiseen
Pohjoisessa sekahedelmäkiisseliä sanotaan sekametelisopaksi. Sitäkään en tee kuin kerran vuodessa, juuri riisipuuron kaveriksi. Pilkoin pussillisen sekahedelmiä pienempiin paloihin saksilla suoraan kattilaan. Laskin päälle vettä ja lusikoin joukkoon ruokosokeria. Keitin hedelmiä noin kymmenen minuuttia ja maistoin sokerin sopivuuden. Sekoitin pienessä kupissa perunajauhon vähän alle desiin kylmää vettä, niin että seoksesta tuli tasaista valkoista lientä. Nostin kiisselikattilan pois tulelta ja lurutin perunajauhovellin norona sekaan ja hämmensin samalla kiisselin tasaiseksi. Se sakeutui samantien. Nostin kattilan takaisin liekille ja annoin kiisselin pulpahtaa kerran ja jätin sen sitten jäähtymään kylmälle levylle. Vähän jäähtynyt sekametelisoppa kuuman riisipuuron kanssa kunnolla hiekoitettuna, se on herkkua! Onni suosii ensi vuonna Kammenpyörittäjää.


10 kommenttia:

 1. Ai kun ihana puuro ja se sekametelisoppa! Lapsuus tulee mieleen!

  Iloista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä helli vatsaa tämä aamiainen :) Iloista joulua sinullekin!

   Poista
 2. Rauhallista ja maukasta joulua koko porukalle ja linnuille! Mustarastas, skarppi suosikkkini :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis on minunkin suosikkini, puukiipijän ohella, kuten olen ennenkin sanonut. Mutta nyt ei kiipijää ole näkynyt, liekö lähtenyt talveksi Kanarialle? :D

   Poista
 3. Ihanaa perinteistä puuroa ja sekametelisoppaa :) Oikein hyvää joulua Campakeittiöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ollaan jo lanttulaatikkoövereissä! Ei sentään, kohtuudella ahmittiin :D

   Poista
 4. Oikein rauhallista joulua ja vielä taannehtivat onnittelut 100-tonnista!

  VastaaPoista
 5. Luumusoppa, rusinasoppa, sekametelisoppa - kaikki käy riisipuuron kyytipoikana tai kermavaahdolla :-)

  Ja joo, ne rauhalliset aamut ovat sitä arjen luksusta ja niitä arvostaa vieiläkin enemmän niiden harvinaisuuden takia.

  Tonttuisaa joulunajan jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna! Olen koittanut etsiä sähköpostiosoitettasi blogistasi, mutta blondiini ei ole onnistunut. Kysyn tässä samantien, että sopiiko, että linkitän suosikkiluettelossani blogiisi, löytäisin itsekin uusimmat postauksesi nopsasti :)

   Poista