torstai 27. joulukuuta 2012

Lohipatee


Joulupöydässämme on aina tilaa uusille kalaruokalajeille. Löysin hyvänkuuloisen ohjeen ja sen myötä kiinnostavan blogin, Kirjatoukka ja Herra Kamera. Unohduin aatonaattoiltana lukemaan blogia ja katsomaan sen kuvia niin pitkäksi aikaa, etten ehtinytkään tehdä lohipateeta silloin. En ole siitä pahoillani, löytö oli niin mieluinen. Otin perusneuvot taiteilijan lohipateesta, toki hieman sovelsin.
  • 700 g lohta
  • 1 tl suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • pippuria
  • tilliä
Tarkastin kalan ruototilanteen, ruotoja nolla! Leikkasin kalan nahkaa myötäillen irti parhaani mukaan ja kuutioin sen. Hienonsin kalan monitoimikoneen leikkuuterällä ja maustoin silpun suolalla. Lisäsin kananmunan kerrallaan ja sitten loput ainekset. Lähdeohjeen chilikastikkeen jätin pois, syystä ettei meillä sellaista ole ja toisekseen olen edelleen kauhea chilinössö. Annoin koneen suristella ainekset tasaiseksi massaksi. Otin sitä lusikallisen ja kypsensin sen mikrossa mausteiden tarkistamista varten. Niitä oli sopivasti. 

Vuorasin noin litran vetoisen pitkänmallisen lasivuoan leivinpaperisuikaleilla, jotka vielä sutikoin voinokareella rasvaisiksi. Kaadoin massan vuokaan. Lähteessäni oli tehty välikerros kylmäsavulohesta ja tillinoksista, mutta minä jätin sen osuuden väliin. Käänsin leivinpaperisuikaleiden vuoan reunan yli tulleet osat kalamassan päälle ja asetin vuoan isomman uunivuoan pohjalle. Isoon vuokaan kaadoin kiehuvaa vettä niin paljon, että sen pinta oli suunnilleen kalamassan pinnan korkeudella ja kypsensin lohipateeta noin tunnin ajan, kunnes se oli kiinteytynyt. Sepä onkin jännä juttu, kun tekisi mieli tökkiä paistosta ja tuumii, että milloin se nyt on kypsää, muttei vielä muuttunut kumimaiseksi ja ylikypsäksi. Tällä kertaa onnistuin aika mukavasti ja lohipatee pääsi jouluajan aterioillemme ensin haaleaksi jäähtyneenä ja sitten jääkaappikylminä viipaleina.


4 kommenttia:

  1. Tämäpä on herkullisen näköistä. Täytyy pistää korvan taakse uudenvuoden herkkuja ajatellen... Muuutenkin taitaa olla tulossa mereneläviin painottuneet tarjoilut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, että vähän lyhyempi kypsennysaika olisi riittänyt, ehkä noin 50 minuuttia. Minulla patee jäähtyikin vielä vuoassaan, joten se varmaan hetken aikaa vielä jatkoi kypsentymistäkin. Etenkin haaleana sen rakenne olisi ehkä ollut vähän parempi pikkuisen pehmeämpänä, kylmänä se oli ok. Muttei siis kuminen kuitenkaan, onneksi.

      Poista
  2. Mmm,kuulostaa kyllä niin hyvältä! Täällä lohi on sen verran tyyristä,että sitä mieluiten syö graavina tai sellaisena.Tuota pitää joskus tehdä sitten Suomessa ollessa.

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä kiva ohje, kuten sanoin Minnallekin, ehkä vähän olisi voinut vähemmän kypsentää:)

    VastaaPoista