maanantai 17. joulukuuta 2012

Lintujen ruokintaa ja loimulohta


Jokatalvinen ilomme, lintujenruokinta on hyvässä vauhdissa. Takapihan buffetissa käy päivittäin ties kuinka paljon lintuja, mahdotonta sanoa. Lajien määrää on mukava seurata. Meillä on nyt oma mustarastaskin, tai oikeastaan kaksi. Toinen niistä on selvästi suurempi ja rohkeampi, se antaa kyytiä pienemmille linnuille ja ottaa paikkansa reippaasti. Pienempi yksilö on arempi ja väistää muita, tinttejäkin. Pähkinät ovat tällä erää suosituin ja runsasmenekkisin ruokalaatu, Kammenpyörittäjän laskelmien mukaan maapähkinöitä menee parempiin nokkiin melkein kilo päivässä! Myös oravat ovat takapihallemme tervetulleita, emmekä häädä närhiä ja harakoitakaan pois. Kissat saavat vinkin palata koteihinsa felineittensä ääreen.

Ihmisvatsojen täytteeksi meillä oli tänään, viikon surkeimpana kalanostopäivänä, loimulohta. Postasin siitä taannoin, vaikken silloinkaan antanut kovin perusteellista selostusta aiheesta. Pakkasella loimuttamiseen kannattaa varata hieman kesää enemmän aikaa, mutta kun tulet ovat hyvällä mallilla ei itse kalan kypsyminen ota juurikaan sen enempää aikaa kuin kesälämmöilläkään.

ennen lumitöitä
loimuava lohi

20 kommenttia:

 1. ooh, mikä herkku! Ei muuten olis varmaan pahitteeksi jakaa tarkempiakin ohjeita.. usein tuosta loimulohesta saattaa saada aika kuivakkaa, tällainen on muistikuvani kun olen maistellut muiden herkkuja ;) Joskus se on taas aivan loistavaa, tekijästä riippuen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää ens kerralla ottaa kuvia eri vaiheista. Kaivelin äsken kuva-arkistoja, kesäiset kuvat olisivat olleet vähän hassuja, kun niissä näkyi kukkia vaikka kuinka paljon :D

   Poista
 2. Mahtava ruokintateline, kyllä lintujen kelpaa.
  Mustarastaat ovat kyllä ihan suosikkeja. Laulelevatko ne talvellakin?
  Isän laittama loimulohi on yksi suosikkiruokiani, sitäkin saattaa saada talvellakin jos kiltisti pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne taida pitää paljon mitään ääntä, ehkä vähän tirskahtelevat.

   Poista
 3. Teillä käytetään kyllä innovatiivisesti näitä pyörän osia. Tunnistaisikohan talonne, jos olisi siellä päin liikkeellä?

  VastaaPoista
 4. Nami,loimulohta,ihan kuolaan kun ajattelen sitä.Ja onnekkaat nuo teidän linnut siellä:) Minulla taas on puluongelma enkä varmaankaan anna heille muruakaan....

  VastaaPoista
 5. Voi miten ihanasti lohi tulee tuollaisessa kaminassa. Pitääkin miettiä jos saisi loimutettua lohta miehen tekemässä pikkukaminassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä, kun kalan saa loimutettua molemmilta puolin, vaikka oikeaoppineisuusfriikit siitä vähän älähtäisivätkin. Kun nahkapuolellekin antaa vähän lämpöä, nahka irtoaa hyvin kalasta ja on nätti syödä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Täällä olis ollut, muttei oo enää :D Yleensä tehdään niin paljon, kuin kerralla mahtuu ritilään, että saa seuraavana päivänä piirakantäytteen tai pastakastikkeen. Nyt meni pientä nokaretta vaille kaikki:)

   Poista
 7. Mahtava keksintö tuo teidän lintujen ruokintateline :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pyöränosat palvelee meillä aikansa ajokeissa ja sitten Kammenpyörittäjä siirtää ne johonkin ihan muuhun toimeen :D

   Poista
 8. Loimulohta, nam!
  Vai on siellä mustarastaita, en olekaan nähnyt aikoihin. Tilhet ovat käyneet täällä parvina syömässä viimeisiä pihlajanmarjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten, kun oli oikein kylmää joulun alla, oli yksi mustis muutaman päivän, sitten katosi. Nyt on ollut jo useamman viikon yksi, tämä pienehkö yksilö ja viikonloppuna tuli toinen. Tykkään niistä linnuista kovasti, niissä on karaktääriä :D

   Poista
 9. Kekseliäs ruokintateline! :-D Himpura, nyt rupesi tekemään mieli loimulohta, oli sen verran houkutteleva tunnelma kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen telineen päälle tappiin voi lyödä sämpylän tai patonginpätkän, jos on jäänyt kuivumaan :D Tosin tässä muutama viikko sitten omatekemäni sämpylät olivat niin totaalikuivuneet, että Kammenpyörittäjä tarvitsi kirvestä niiden pilkkomiseen!

   Poista
 10. Hieno tuo ruokintasysteemi. Ei ihme, että menee kilo maapähkinöitä tuosta vain. Sitten oli kanssa se kukkaruukku siitä pyöränkypärästä. Onko teillä pihalla vielä muitakin pyöränosista tehtyjä systeemejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan niitä :) Kesällä taisi olla blogissa kuva marjapensaiden tukina olevista kiekoista :)

   Poista