maanantai 1. huhtikuuta 2013

Karitsaa viimeiseen pääsiäispäivään


Ettei jäisi mitenkään viime tippaan, söimme varsinaista pääsiäisruokaa tänään. Olimme ostaneet viime viikon alussa karitsapaistin, mutta se joutui pakastimeen, kun torstaina kävimme vielä kaupassa ja bongasimme karitsan kyljysrivejä ja vieläpä ilman marinadia. Ostimme neljä kahdeksan luun riviä, tosin tarkistuslaskennan mukaan yhdessä rivissä oli vain seitsemän luuta. 

Aamulla laitoin karitsapalat maustumaan muutamaksi tunniksi. Mausteseokseen tuli:
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 4 isoa oksaa tuoretta rosmariinia
  • kimppu tuoretta timjamia
  • 2 suurta valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • pippuria
Silppusin yrtit ja valkosipulin ja sekoitin kaikki mausteet öljyyn. Kuivasin kyljysrivit ja hieroin niiden pintaan mausteseosta. Peittelin palat vatiin ja laitoin vadin viileään odottamaan grillaamista. Olin katsonut paisto-ohjeita netistä ja päättelin, että tavoittelemme 60 asteen sisälämpöä. Ennen grillaamista kuumensin pakkasen puolella olevaa grilliä noin vartin verran. Tökkäsin paistomittarin anturin yhteen kyljysriviin varoen osumasta luuhun. Grillasin rivejä noin 25 minuuttia käännellen niitä muutamaan kertaan. Kun sisälämpö saavutti 60 astetta, nostin rivit vatiin ja peittelin ne foliolla odottamaan lisäkkeiden viimeistelyä. 

Karitsan kaverina lautasella oli veneperunoita ja uunissa paahdettuja pikkutomaatteja ja huonoa omaatuntoa herättävää meksikolaista parsaa. Olin esikypsentänyt parsoja muutaman minuuttin ja lopuksi käytin ne grillillä saamassa pienen rapeuden pintaansa ja ottamassa yrttisestä öljystä vähän lisämakua. Leikkasin karitsakareet tikkareiksi ja todentotta kypsyys oli aivan optimaalinen, pieni punertavuus oli aivan toiveittemme mukainen. Luut päätyivät pakastimeen odottamaan liemenkeittelyä.


14 kommenttia:

  1. Herkullisennäköistä päkättiä klassikkolautasella (noistahan taisimme joskus keskustella?).
    Niiiiiin... kyllähän sitä eurooppalaista parsaa pitäisi jaksaa odottaa ;).

    VastaaPoista
  2. Kyllä tosiaan juteltiin näistä lautasista viime keväänä :) Nyt lupaan odottaa seuraavaa parsanippua pitempään!

    VastaaPoista
  3. Täälläkin on parsaan langettu ja oman maan parsaa kyllä odotellaan seuraavaksi :) takuulla herkulliset karitsankareet, meillä jäi tekemättä, kun ei ajoissa hankittu, olisin kokeillut bataattimuusin kera, no ensi vuonna sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei saada omasta maasta parsaa, olen ymmärtänyt että siinä pitää olla kärsivällinen, juurakon kanssa menee kai aika pitkästi aikaa, ennen kuin voi odotella satoa? :)

      Poista
  4. Nam! Herkullisen näköistä! Toivottavasti kauppiaatkin innostuisivat pitämään lampaan marinoimattomia lihoja enemmän valikoimissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisi kyllä kiva, mukavampi aloittaa ruoanteko ilman sitä valmismarinadia, saa sitten syyttääkin itseään vain, jos ei mene ihan nappiin :D

      Poista
  5. Oi,parasta osaa karitsasta. Teillä on ollu ainakin kunnon herkkua! Kateeks käy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistui kyllä mainiosti nyt, taisi olla niin hyvä raaka-aine, ettei onnistunut pilaaminenkaan :)

      Poista
  6. Ihastuin tuon herrrkullisen karitsan lisäksi tuohon kauniiseen uunivuokaan :)

    VastaaPoista
  7. lanksein itsekin niihin meksikolaisiin parsoihin...on sitten pitkästä aikaa taas niin ihanaa ja odotettua herkkua että, ja sopii hyvin sen karitsan kanssa. upea ruoka teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavat saavat kyllä luvan olla vähän lähempää:D

      Poista