tiistai 21. toukokuuta 2013

Panna cotta-vinkkejä etsitään, foto ois kiva!


Olen tässä ollut panna cotta-touhuissa parina päivänä, enkä vieläkään saa aikaan sellaista astiasta suosiolla luiskahtavaa vanukasta. En saanut aikaan sellaista blogin ensimmäisenä keväänäkään. Nyt kokeilin kahteen kertaan suklaista panna cottaa Manu's Menu-blogin ohjeella. Viiteen pienehköön annokseen tuli:
 • 3 dl kermaa
 • 1 dl maitoa
 • 80 g sokeria
 • 100 g tummaa suklaata (70%:sta)
 • 1 rkl vaniljauutetta (ohjeessa vähemmän, mutta eihän mikään tippa maistu)
 • 4 liivatearkkia (Dr Ötkerin pienehköjä, lisäsin yhden toisella yrittämällä)
Laitoin liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittasin kattilaan kerman, maidon, sokerin ja vaniljauutteen. Kuumensin sekoittaen, kunnes kerma oli melkein kiehuvaa. Lisäsin suklaan pieninä paloina mukaan ja sekoittelin hyvin miedolla liekillä, kunnen suklaa oli kokonaan sulanut. Otin kattilan pois tulelta ja puristin liivatteista veden pois Nigellaa ajatellen. Sekoitin liivatteen kuumaan suklaakermaan tasaisesti ja kauhoin seoksen mataliin lasisiin annosastioihin. Laitoin astiat jääkaappiin hyytymään, se vaatisi ainakin neljä tuntia. 

Ensimmäisellä kerralla käytin alumiinisia vuokia, joista jälkiruoka ei tosiaankaan suostunut irtoamaan, tosin sen rakennekin jäi liian löysäksi ja kun se viimein lähti irti, se vajosi läjäksi lautaselle. Tämän  kertainen kokeilu onnistui rakenteen puolesta paremmin, mutta vieläkin joudumme syömään jälkiruoan astiasta. Koekaniini maistoi kuvausannoksen ja kertoi rakenteen olevan edelliskertaa parempi, sileämpi ja suklaa kunnolla liuennut kermaan. Mutta edelleen se nätti lautaselle irtoava annos jäi saavuttamatta. Oman annokseni otan työvuoroon mukaan ja lusikoin sen siellä tauollani. 

Jos vain jollakin on takuuvarmat vinkit tähän ongelmaan, kuulisin ne mielelläni. Onko kyse liivatteen määrästä, astiasta, hyytymisajasta, vai ilmanpaineesta tai kuun vaiheesta? Onko valmistustavassani jotain perustavaa laatua olevaa virhettä?

Giron viimeinen osa on tänään lähtenyt käyntiin, minä pääsen seuraamaan sitä mahdollisesti tallenteelta tuonnempana. Etapin alkuun sijoittuu raastava nousu, jonka jälkeen matka jatkuu tasaisemmassa maastossa ennen loppupuolen toista kohtuullista mäkeä. Asetelmat alkavat olla loppukiriä vaille valmiit, mutta mitä vain voi vielä tapahtua. 

Kateissa ollut lipstikka löytyi!

9 kommenttia:

 1. Mulla on blogissa pari toimivaa pannacottareseptiä, löytyvät tunnisteiden kautta. Jos pitää saada valmis pannacotta kipattua lautaselle, olen hyydyttänyt ne pienissä, pyöreäpohjaisissa espressokupeissa. Suklaalla en ole kokeillut. Voisikohan se olla se suklaa joka vaatii jotain erikoistemppuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitääpä käydä katsomassa, millaisia ohjeita olet käyttänyt!

   Poista
 2. Minulla on ohje joka ei varsinaisesti ole pannacotta mutta hyvin samanlainen,siinä tosin ei ole pannaa eli kermaa mutta on jugurttia.Ja niiden minun juttujeni päällys oli niin hyvää että sopisi ehdottomasti myös muille pannacotille.

  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/09/pienet-jugurttivanukkaat-hunajaisilla.html

  VastaaPoista
 3. Foliovuoista ainakin creme brulee luiskahtaa ulos, kun tekee pohjaan pienen viillon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Muistankin syöneeni teollisia jälkkäreitä ulkomailla, joissa on ollut purkin pohjassa pieni väkänen käännettäksi, jolloin jälkkäri lumpsahtaa lautaselle. :)

   Poista
 4. Mihin te olitte lipstikan hukanneet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli talvehtinut yhdessä kompostin jatkokasassa ja löytyi risukasan alta, kun risut silputtiin karikkeeksi:) Nyt se on päässyt yrttipenkkiin takaisin kesäksi! Kammenpyörittäjä ei vaan ensin muistanut, minne oli siirtänyt liperin talveksi.

   Poista
 5. Mä olen käyttänyt ihan le creusetin pikkuisia keraamisia vuokia. Tosin mulla on kasvissyöjämies kotona niin tein vege-geliä käyttäen. En tiedä millä nimella sitä myydään Suomessa, mutta se on semmoinen Dr Ötkerin liivatekorvike mikä pitää keittää. Ei ollut mitään ongelmaa saada sitä kumottua.

  Aiheen vierestä sen verran että jos on hyviä juustokakkuja tiedossa missä ainekset pitää/voi keittää, vinkit olisivat tervetulleita! Oman juustokakkuni olen aina tehnyt tuorejuusto-kermavaahto-menetelmällä ja siihen tuo keitettävä jauhe ei sovi :/

  VastaaPoista