maanantai 23. syyskuuta 2013

Päärynäpiilo


Lauantaina vietin niin paljon aikaa keittiössä, että eilinen menikin sitten aivan tähdenlentoja lämmitellessä ja illan uutta Silta-kautta odotellessa. Onneksi ne mehutkin tuli keitettyä, sillä eilen oli niin syyssateinen päivä, ettei paremmasta väliä. Lauantain aterian päätöksenä meillä oli hauskaa päärynäkakkua, jonka kuvaan ihastuin foodgawkerin kautta löytämässäni If in doubt, bake a cake!-blogissa. Olimme ostaneet Ween Maan Wiljaa-markkinoilta sieviä, pieniä päärynöitä, jotka jo huusivat käyttämistään. Ne olivatkin oikein sopivat tähän kakkuun pienen kokonsakin puolesta. Lähdeblogissa oli tehty kakku pieneen vuokaan ja neljään annoskuppiin, mutta minä käytin kaikki taikinan yhteen isompaan vuokaan. 

Kakkutaikina:
  • 180 g pehmeää voita
  • 190 g sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 190 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 40 ml maitoa
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • puolen sitruunan mehu
Päärynät:
  • 7 pientä päärynää
  • 1 l vettä
  • 2 dl sokeria
  • kanelitanko
  • puolen sitruunan mehu
Valmistelin irtopohjaisen vuoan voitelemalla sen huolellisesti ja jauhottamalla sen vehnäjauholla. Leikkasin päärynöiden pohjasta pienen viipaleen pois, jotta ne seisoisivat pystyasennossa. Koversin veitsen terällä siemenkodan pois ja kuorin päärynät jättäen karan paikalleen. Kuumensin veden kiehuvaksi ja lisäsin mukaan sokerin ja kanelitangon. Laitoin päärynät kiehuvaan veteen, mutten keittänyt niitä kuin hetken, sillä ne olivat niin kypsiä, että pelkäsin niiden hajoavan. Muutaman minuutin kuluttua nostin päärynät lautaselle alassuin kuivahtamaan taikinan valmistamisen ajaksi.

Kuumensin uunin 165 asteeseen. Vatkasin voin ja sokerin vaahdoksi ja lisäsin kananmunan kerrallaan koko ajan vatkaten. Lopuksi lisäsin mukaan jauhot, leivinjauheen, maidon, vaniljauutteen ja sitruunamehun. Sekoitin taikinan tasaiseksi ja kaavin sen valmistelemaani vuokaan. Pukkasin päärynät taikinaan tasaisin välein ja paistoin kakkua kaikkiaan noin tunnin. Paistamisen alussa yksi päärynöistä tunsi olonsa heikoksi ja meni kyljelleen, mutta nostin sen pihdeillä pystyyn, taikina oli vielä pehmeää. Kakku oli oikein mukava aterian päätös jäätelöpallon ja kahvikupillisen kanssa ja arvostin sitä, etteivät päärynät olleet liian makeita. Lähdeblogissa kakku näytti kyllä kauniimmalta, mutta sehän on vain hyvä juttu!


20 kommenttia:

  1. On se nätti :).

    VastaaPoista
  2. Voi miten sievä! Harmi kun ei ole noita pikkupäärynöitä, kun kohta alan leipoa maanantaijälkkäriä. Saa omenainen keikauskakku kelvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isommilla päärynöillä jo tekee, pitää olla varmaan pienempi vuoka, johon tulee korkeammalle taikinaa. Sitten toisaalta alkaa olla kyse siitä, saako kakun keskeltä kypsäksi...

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kattaukseen kuului oranssit Fiskarsit, niillä leikattiin kara pois :D

      Poista
  4. Samanlaiset päärynämuffinssit ovat kiehtoneet minua jo viime syksystä. Tämän innoittamana on pakko alkaa leipomishommiin.

    Katsoin eilen kolme jaksoa Siltaa putkeen. On se vaan koukuttava ja hyvin tehty sarja. Siinä jäi rautakaupat ja kaikki väliin, kun olin naulittuna ruudun ääreen. Neljäs (eli uuden kauden avaus) samaan päivään olisi ollut jo yliannostus. Ensi viikonloppuna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silta on ihan huippu! Minulla tulee tosin siitä Sagasta vähän outo olo, tulee tunne, että ymmärrän häntä liian hyvin :)

      Poista
    2. Ei mitään syytä huolestua ;-) Sagan ajatusmaailma on erittäin virkistävä.

      Poista
  5. Aivan ihana kakku :) ja silta minä joka en koskaan jää mihinkään koukkuun, katsoin sen netflixistä keväällä muutamassa päivässä putkeen, siinä jo Ukkokin pyöritteli päätään, aivan loistava sarja. Nyt sitä ei taida netflixissä enää ollakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ollutkin aika koukuttava? Jotenkin niin ihan muuta kuin mikään amerikanhöttö:) (josta myös kyllä tykkään joissakin tapauksissa)

      Poista
  6. Useimmiten on kaupassa tarjolla niitä isoja päärynöitä, jotka jäisivät tämmöisestä kakusta pölijästi törröttämään. Pitää olla joskus täräkkänä pikkupäärynöiden kanssa, että saisi ostettua niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikohan conference sellainen pieni lajike? Ei tosiaan voi olla liian iso hedelmä tähän kakkuun:)

      Poista
  7. onpas veikeän näköinen! ja mitämitä? joko se uusi silta on alkanut?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoi nyt sunnuntaina samaan aikaan kuin Ruotsissa ja varmaan Tanskassakin! Ei tartte odotella kuukausia:)

      Poista
  8. Kakku kuulostaa ihanalta, mutta ennen kaikkea se näyttää todella sympaattiselta - ihanat nuo antennit! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun versioni on vähän sympaattisen ja säälittävän rajamailla :D

      Poista
  9. Minusta se on ihana. :) Heti alkoi tehdä mieli ruveta leipomaan tämmöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivo ihmeessä! Mietin vähän ohjeen tuunaamista jogurtilla.

      Poista
  10. joo, mua houkutti ne kotimaiset päärynät selossa!:)

    VastaaPoista