sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Suolaista, makeaa ja vähän perunoita


Tänä vuonna tonttiviljelmiemme tulokset ovat olleet hieman vaatimattomia. Suurin osa tomaateista on vasta kypsymässä, kurkkuja olemme syöneet ja noin sadan kukan jälkeen on kaksi kesäkurpitsaa viimein valmistumassa. Luin aamulla Ja kaikkea muuta-blogia, siellä oli tehty persiljasuolaa.  Ihmettelin millä voisin edes harventaa ainoaa kunnolla tuottanutta yrttiämme, minttua. Se tulee jo kasvihuoneen ovesta vastaan, enkä ole keksinyt sille juuri mitään virkaa. Lipstikka oli tarkoitus leikata alas ja pyöräyttää karkean merisuolan kanssa ihanan tuoksuvaksi yrttisuolaksi. Arvelin, ettei minttu suolan kansaa passaa, mutta entä sitten sokerin? 

Kokeilin oitis minttusokerin tekemistä. Kaadoin yleiskoneen kulhoon raesokeria koko paketillisen ja päälle niin paljon mintunlehtiä, kuin kulhoon mahtui. Ja sitten vain terä hommiin. Seoksesta tuli paljon kuivempaa kun yrttisuolasta. Levitin sen talouspaperin päälle tarjottimelle ja sitten vain kuivattelemaan. Sokeri kuivui todella nopeasti ja ihme kyllä minttu ei tuoksunut juuri ollenkaan. Vieressä kuivuva lisptikkasuola taisi puuduttaa nenäni. Minttusokeri maistuu kuitenkin oikein hyvältä ja se oli illalla jo purkituskunnossa. Kokeilin myös oreganosuolan tekoa, se on vielä märkää ja saa olla tarjottimella ainakin pari päivää.

minttusokeri ja ystävänsä lipstikkasuola
Perunaviljelmämme tuottivat tänä vuonna monta perunaa. Viljelmät käsittivät kaksi ämpäriä, jotka Kammenpyörittäjä kumosi tänään. Sen lisäksi, että ämpäreistä löytyi monta vaaleaa perunaa, jonka lajikkeesta minulla ei ole mitään tietoa, myös muutama blue congo-peruna ja lukemattomia kastematoja. Kumpa olisimme juuri lähdössä ongelle. Mitähän sitä tekisi tuolla hienolla sadolla? Onneksi se on sen verran pieni, ettei tarvitse alkaa kellaria kaivaa. 

19 kommenttia:

  1. Jahas, pitäisiköhän lähteä yön pimeydessä teille minttuvarkaisiin. Parkeveminttumme kun oli aika miniatyyriversio tänä vuonna. (Muutaman oksan vein jo tosin äidin kasvihuoneesta.)
    Meillä käytetään minttua moniin kasvislisukkeisiin ja lammasruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kyllä riittäisi :D Jos yritän tehdä jotain turkkilaista ruokaa, silloin käytän kyllä minttua, mutta muuten en juuri koskaan.

      Poista
  2. Mulla kans minttu rehottaa aina tosi isona. Enemmän pitäis keksiä sille käyttötarkoituksia. Tässä yksi vaihtoehto mutta missä käytät sokerin, onko jo ideoita? Lehtiä voisin hyödyntää nyt helteiden vihdoin alkaessa oman blenderin smoothiejutuissa mutta ei niitäkään joka päivä jaksa. Ja mun minttu on jotakin tajuttoman vahvaa lajia....siis ihan polttaa suuta välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen makeutukseen oli kuulema oikein sopiva, perheen nuori teenlitkijä kokeili illalla :) Tuo minttu, jota meillä nyt on, ei ole kovin voimakasta, miedompaa enemmänkin.

      Poista
  3. Haa! kokeilenpa tuota minttusokeria ensi vuonna, meillä minttu uhkasi vallata koko kasvimaan ja pakastin sitä isot kasat pakastimeen. Nyt kasvimaa on jo putsattu talvea varten, maa-artisokkia lukuunottamatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttu on kyllä sellainen, että se osaa ottaa tilansa.

      Poista
  4. Täällä potaatit on vielä nostamatta, kenties ensi viikonloppuna on niiden aika. Sieviä pottuja teillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja pieniä! Niistä tulee varmaan just yksi, max kaksi ruokaa :D

      Poista
  5. Vai on teillä blue congotkin kasvaneet.. Aika mainiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustan ostaneeni keväällä ruokapiirin kautta pussillisen sitä lajiketta, unohtaneeni sen varastoon, josta Kammenpyörittäjä sen vei ulos. Muutama pääsi kokeilemaan uutta elämää multaämpäriin, muut menivät kompostiin:) Hauskasti kyllä kasvoi uusia, en ole niitä koskaan syönyt. Jotain pitää kehitellä.

      Poista
  6. Ihania perunoita ! Ja minttusokeri kuulostaa ihanalta - taidan tietää, mihin käytän kasvulaatikossa vielä rehottavat mintunvarret !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin itsekin minttusokerista. Mietin mitä muita yrttejä voisi sokeriin yhdistää. Pitää vaan ostaa raesokeria lisää.

      Poista
  7. Ylimääräiset mintuthan saa nopsasti juotuna mojitoina. ;)

    VastaaPoista
  8. Tzatzikiin saa minttua laitettua, nam!

    VastaaPoista
  9. teillä on kyllä ihailtavasti saatu variaatiota kurkkuihin :-) minttusokeri kuulosta mahtavalta - itse leikittelin minttusuola-ajatuksella mutta tuo kuulostaa kyllä paremmalta. onko maku kuinka minttuinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hauskannäköisiä kurkkuja taas. Muutama unohtui isojen lehtien alle liian pitkäksi aikaa kasvamaan ja ne kai luulivat olevansa tomaatteja, tuli sellaisia mangonmuotoisia!
      Ei se minttusokeri kauhean minttuista ole, tai tuo lajike on mietoa, olisi saanut enemmänkin maistua. Mutta turkkilaiseen teehen sitä ainakin laitan, pienistä laseista nautittavaksi.

      Poista
  10. Persilijasuola on ihan huippua, ripottelen sitä mm kurkkuviipaleiden päälle ja nam ! Valmiina olen kyllä ostanut mutta ainahan se itse tehty olis kivempi. Minttusokerikin kuulostaa kivalle, siellekkin voisi löytyä käyttöä.

    VastaaPoista