sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kämmellyksiä ja älyttömän hyvää pastaa


Toivepäivällisenä meillä oli tänään pastaa ja lihapullakastiketta. Aloitin touhut pudottamalla paistinpannun hyvän, painavan lasikannen lattialle ja kiroilemalla hieman. Kammenpyörittäjä auttoi keräämään sirpaleet ja imuroimme keittiötä, eteistä, vessaa ja olohuonetta, sillä sirpaleita ylsi hämmästyttävän laajalle. Lattialaatta ei onneksi mennyt rikki putoamispaikalla, sillä sain hieman jalkaani väliin, varvasta kolottaa. Seuraavaksi yritin jauhaa lihaa, mutten muistanut millään miten Kitchen Aidin lihamylly toimii. Olen käyttänyt lisälaitetta joitakin kertoja aivan menestyksellä, mutta edellisestä kerrasta on varmaan ainakin vuosi. Ei onnistunut, lihapalat jäivät myllyyn tukkimaan sen. Käyttöohjetta ei luonnollisestikaan löytynyt. Saa antaa vinkkejä. Taas Kammenpyörittäjä auttoi hakemalla lähikaupasta jauhelihaa. 

Sitten alkoi kutakuinkin luonnistua. Sekoitin jauhelihaan runsaasti suolaa, pippuria ja kuivattua basilikaa ja muotoilin taikinan pienehköiksi palloiksi, joille paistoin kauniin pinnan oliiviöljyssä kuumalla pannulla. Iso kattilallinen vettä kuumeni samaan aikaan kiehuvaksi. Suolasin pastan keitinveden hyvin runsaskätisesti, alan olla tässä asiassa jo melkein tarpeeksi rohkea. Keitin Annan kaupasta ostamaani artesaanipastaa noin 15 minuuttia. Sen aikana pintapaistetut lihapullat kypsyivät pannulla kastikkeessa, jonka muodostin tölkillisestä tomaattimurskaa, turauksesta tomaattipyrettä ja lorauksesta punaviiniä. Maistelin kastiketta ja lisäsin vielä suolaa ja pippuria. Pasta oli kyllä todella hyvää, lihapullat tavanomaisia.

Tänään on ollut siis hieman toistaitoinen päivä, liekö sillä osuutta asiaan, että olimme eilen illanvieton päätteeksi vielä baarissa pitkälti tämän vuorokauden puolelle. Sitä en olekaan tehnyt vuosiin. Se on se valvominen ja kovalla soitettu musiikki, se se väsyttää. Enää ei voi syyttää toisten tupakoimista seuraavan päivän väsähtäneestä olosta, mikä on kyllä tosi hyvä juttu sekin. 

Olen tyytyväinen, kun talouden movemberit lähtivät tänään, siunattu joulukuu!

12 kommenttia:

  1. Onpa hyvännäköinen annos, etenkin siihen verrattuna kuinka paljon vastusti. Täälläkin meinaa vastustaa, ruoka ei meinaa maistua kaikille, vaan aina joku porukasta valittaa, leipomukset ei onnistuneet, en tiedä oliko vika ohjeessa vai tekijöissä vai missä. Onneksi huomenna uusi viikko ja uudet pettymykset ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, alkoi vähän jo ärsyttää, mutta kyllä se siitä :D

      Poista
  2. No johan vastusti.
    Meillä tulee parkettiin lommoja omenastakin, koivu on kovin pehmeää.
    En ollut tänäkään vuonna kovin innostunut Movemberiin osallistumisehdotuksesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan korkkilattia hyvä keittiössä?

      Viikset olivat kyllä jo aikamoiset, vahaakin täällä käytettiin :D

      Poista
  3. Näyttää hurjan hyvältä. Söisin kaks lautasellista ja sittenkin vielä närppisin vähän. Jukka vielä puuhaa keittiössä lihan kanssa ja mulla on ihan järkky nälkä...!

    Me tehtiin tänään lounas Annan kaupan sitruunapastasta. Kaverina vain jättikatkiksia, hiukan suolaa ja pippuria. Ylihelppoa, hirrrrmu hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin kyllä tuosta pastasta tosi paljon, pitää parin viikon päästä hakea lisää, kun tulen Helsingissä käymään. :)

      Poista
  4. Uuh la,laa... Lihapullapasta kuuluu myös täällä suosikkeihin. Ai nin,se olis Movember räkäjarrujen leikkaus edessä :D

    VastaaPoista
  5. Ihanaa vastustusta! Ja sä vaan jatkoit...

    VastaaPoista
  6. Otan osaa :) Mulla oli KitchenAid, mutta vuoden käytön jälkeen vaihdoin sen takaisin Kenwoodiin. KA:n lihamyllylisälaite varsinkin on ihan täysi susi. Jos jauhelihan jotenkin saa jauhetuksi kerran, niin toiseen kertaan ei enää kun kaikki pursuaa sen rimpulan painakkeen välistä takaisin ylös.
    Mutta hyvän näköistä ruokaa joka tapauksessa. Toivottavasti varvaskin paranee pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen varmaan aloittelijan moukantuurilla onnistunut lihan jauhamisessa niillä muutamalla kerralla, nyt ei vaan onnistunut yhtään :) Kenwood on mulle vieras merkki, mutta olen kuullut siitä hyvää.

      Poista