tiistai 22. huhtikuuta 2014

Kesän makua vispipuurossa


Vaikka mansikat tulivat pakastimesta, raparperi ja inkivääri jostain kaukaa, oli tässä jälkiruoassa ihanaa kesän makua. Sain joitakin aikoja arvostelukappaleena Kira Åkerström-Kekkosen ensimmäisen kirjan, Auringon maku. Heti ensi selauksella huomioni kiinnittyi mansikka-raparperivispipuuron ja inkiväärikermaan. En muistanut, että pakastimesta löytyy vielä raparperia, joten kokeileminen jäi sillä erää. Nyt ostin ennen pääsiäistä tuoretta raparperia ja muistin jopa ostaa mannasuurimoita, sillä niitä meillä ei vakituiseen ole. 

Mansikka-raparperivispipuuro ja inkiväärikerma viidelle

Inkiväärikerma
  • 3,3 dl purkki kermaa (meillä oli laktoositon täysmaito loppu, ohjeessa oli 2 dl kermaa ja 1 dl täysmaitoa)
  • 30 g pala tuoretta inkivääriä
On syytä aloittaa inkiväärikermasta, sillä sen on hyvä tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti, tai jopa yön yli. Kuori inkivääri ja leikkaa se muutamaan palaan. Kuumenna kerma (+maito, jos käytät molempia), johon olet lisännyt inkivääripalat. Varo keittämästä kermaa. Kumoa kerma astiaan, joka suosiolla mahtuu jääkaappiisi, eikä ole se lempikattila, jota tarvitset muutenkin koko ajan. Jätä kerma maustumaan muutamaksi tunniksi. Siivilöi inkivääripalat pois ennen tarjoilua. Kirjassa tämä inkiväärikerman ohje on lopussa, mikä on vähän harmittavaa, jos tahtoisi samantien tehdä jonkun ohjeen ja odottelua vaativa osuus mainitaan vasta lopussa. Tokihan jokainen järkevä kotikokki lukee aina koko ohjeen heti, mutta silti. 

Mansikka-raparperisose
  • 150 g raparperia
  • 200 g mansikkaa
  • 1 dl ruokosokeria
  • (loraus vaniljauutetta omana lisäyksenäni)
Tarvittaessa kuori raparperi ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Samoin pilko mansikat, jos ne ovat tuoreita. Minulla oli kevyesti sokeroitua mansikkaa pakastimesta, joten laitoin sokeria varovasti soseeseen, ettei tule liian makeaa. Keittele raparpereja, mansikoita, sokeria ja vaniljauutetta miedolla lämmöllä, kunnes se on aivan soseutunut. Jäähdytä.

Mannapuuro
  • 0,5 l vettä 
  • 1,5 dl mannasuurimoita
  • ripaus
Soseen valmistuessa keitä mannapuuro. Kiehauta vesi ja vispilöi varovasti mukaan valuttamasi mannasuurimot. Älä tee kuten minä ja humpsauta kaikki kerralla, sain vispilöidä aika rivakasti, että sain paakut pois. Ripauta hieman suolaa mukaan. Keitä puuroa suurimopakkauksen ohjeen mukaan. Minä lisäsin hieman vettä, sillä puurostani oli tulla aika tönkköä. Jäähdytä kypsä puuro ja sekoita jäähtynyt sose mukaan. Vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi vispipuuroksi ja jos pidät kylmästä vispipuurosta, laita se vielä jääkaappiin viilenemään. Me emme pidä, vaan mieluiten lämpimästä tai ainakin huoneenlämpöisestä, joten peitin kulhon kelmulla ja jätin odottamaan jälkiruoka-aikaa.

Inkiväärikerman kanssa tämä kauniinvärinen vispipuuro sopi oikein hyvin saattelemaan tuoreen korpraalin matkalle takaisin varuskuntaan. Yhden ohjeen perusteella pidän Kiran kirjasta ja varmasti kesän tullen kokeilen muitakin ohjeita.





pstt. pikkuisen tuli paakkuja puuroon, kun olin varomaton suurimoiden laittamisen kanssa, mutta makuun ei vaikuttanut

7 kommenttia:

  1. Viime viikolla pyörittelin raparperinyttöstä ja mietin, että mitähän siitä tekis. Kohta puskee jo uuttakin. Täytyypä testata jonain päivänä kunhan muistaisi ostaa maitoa.

    VastaaPoista
  2. Vispipuurosta tulee äiti mieleen ja noista armeijan vetimistä se, että äidillä oli tapana tehdä sitä kokonaiselle armeijalle! Tuota mansikan ja raparperin yhdistelmää pitää joskus kokeilla, se kuulostaa herkulliselta ja tuo inkiväärikerma mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkiväärikermassa oli tosi jännä maku, sopi hyvin raparperiin ja mansikkaan!

      Poista
  3. Inkiväärikermaa tekee heti mieli kokeilla! Sopisikohan se karpalovispipuuron kanssa? Sitä on pitänyt tehdä jo pitkään, mutta ikinä en muista ostaa mannaryynejä kaupasta. Ihan tyhmä muisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaisi hyvinkin sopia happaman karpalon kanssa ja sopivasti sokeria kans! Minäkään en ollut tehnyt mannapuuroa vuosiin, varmaan viimeksi kun pojat olivat pieniä :)

      Poista
  4. Ihan samaa reseptiä olen kirjasta syynännyt. Ensimmäiset raparperit alkavat työntää varsiaan ulos pihassa, mutta vielä joutunee jokusen viikon odottelemaan ennen testia.

    VastaaPoista