torstai 17. heinäkuuta 2014

Aina samaa ruokaa!

Prisman valikoimat, no ei vaiskaan!

Vuosi ja yksi päivää sitten meillä oli samaa ruokaa kuin tänään, ihan yhtenään syömme siis naudan ulkofilettä ranskalaiseen tapaan valmistettuna. Sää oli hieman lämmin ulkona syömiseen, olisi pitänyt varjoja viritellä terassille, joten söimme sisällä. Talo on vielä melko viileä, mikä sopii minulle mitä parhaiten. 

Aloitin ruoanvalmistamisen laittamalla uuniin sitruunaiset perunat, joihin otin vinkit Sweet as Honey-blogista. Kuumensin uunin 220 asteeseen. Varasin kaksi keskikokoista siikliä syöjää kohden ja halkaisin perunat pitkittäin kahteen palaan. Asettelin perunat uunivuoan pohjalle ja ripotin päälle suolaa ja pippuria. Kaadoin päälle hieman oliiviöljyä ja sitruunamehua. Kääntelin perunoita, niin että ne olivat kauttaaltaan öljyssä. Sijoittelin samaan vuokaan muutaman lohkon sitruunaa, puolikkaiksi leikattuna uusia sipuleita, pieniä tomaatteja, timjamia ja rosmariinia. Paistoin perunoita uunissa ensin 20 minuuttia ja kääntelin sitten perunat toiselle kyljelleen. 

Ulkofile oli noin kilon painava siisti palanen, josta poistin vähäiset kalvot. Hieroin pintaan runsaasti pippuria ja suolaa. Kuumensin suuren pannun ja sillä lorauksen oliiviöljyä ja ruokalusikallisen voita. Kun rasva oli kuumaa, nostin fileen pannulle. Paistoin lihapalaa muutamia minuutteja molemmilta puolilta. Samaan aikaan kuumensin kaasugrillin noin 175 asteeseen ja nostin pintapaistetun fileen foliovuoassa grilliin. Asetin paistomittarin anturin lihan keskelle ja laitoin tavoitelämpötilaksi 53 astetta. Grillin kansi kiinni ja odottamaan. Paistinpannun jätin pesemättömänä odottamaan kastikkeentekoa.

Liha saavutti tavoitelämmön noin 25 minuutissa. Uunissa foliovuokaan olisi muodostunut paistolientä, mutta grillissä ei juurikaan, sillä lämpölähde oli suoraan folion alla. Nostin lihapalan uuteen vuokaan ja peitin vuoan tiukasti rullafolionpalalla. Grillissä olleeseen vuokaan kaadoin hieman vettä ja raaputtelin kaikki makuaineet kastiketta varten. 

Anna palaa!
Annoin lihapalan levätä 25 minuuttia ja tein sillä välin kastikkeen. Kuumensin aiemmin käytetyn pannun ja kaadoin sille puolisen desiä konjakkia, jonka liekitin ulkona grillin sivupolttimolla. Sitten kaadoin pannulle paistovuoasta raaputteluvedet ja keittelin seosta muutamia minuutteja. Maistellessa se oli selvästi liian suolaista, mutta hetken päästä mukaan kaatamani 1,5 dl kermaa pyöristi maut sopiviksi. 

Leikkasin fileen ohuiksi viipaleiksi ja nostin ne tarjoiluvatiin, sijoittelin ympärille uunista otetut perunat, sipulit ja tomaatit. Kaadoin päälle kastikkeen pannulta ja ripottelin pinnalle tuoretta timjamia. 

Oli kyllä hyvää, liha oli juuri sopivan kypsää, punertavaa, muttei liian ja lisänä tarjottu tomaatti-mozzarellasalaattikin sopi aterialle erinomaisesti. Viininä meillä punainen Ventoux.


Tour de Francessa ajettiin kahdestoista etappi kuumassa säässä, jopa hieman meikäläistä tämänhetkistä kesäsäätä lämpimämmässä. Eilinen taistelija Talansky joutui sittenkin keskeyttämään kilpailun. Voittajaksi leivottiin Alexander Kristoff ja kokonaiskilpailua johtaa edelleen Vincenzo Nibali. Peter Sagan oli jotenkin unessa, eikä ehtinyt oikein kiriin mukaan.

Älä aja tähän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti