sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Öljy kuumaksi! It's churrotime!

valmiiksi luettu on puoliksi tehty
Campasimpukan alkuperäinen teema, ammattipyöräilyn suurten ympäriajojen seuraaminen ja niiden isäntämaiden ruokakulttuuriin tutustuminen on tänään saamassa vuotuisen, jo neljännen huipennuksensa, kun La Vuelta päättyy illalla ajettavaan henkilökohtaiseen aika-ajoon Santiago de Compostelassa. Ensimmäinen blogivuoden haasteen päätöspäivän espanjalaiskokeiluksi valikoituivat churrot, espanjalaiset munkit. Siitä alkaen olemme päättäneet haastevuotemme aina churroihin, sillä perinteet ovat mukavia ja churrot hyviä. Viime vuonna uppopaistelin todella monta kertaa Espanja-haasteen aikana ja kiintiö mihinkään friteerattuun ruokaan tuli täyteen pitkäksi aikaa. Yhtään friteeraamisaiheista postausta ei olekaan nähty blogissa sitten viime syyskuun, eikä öljypataa ole viritelty kuin vappumunkkeja varten.

Tälläkin kertaa käytän hyväksi toteamaani ohjetta, jolla saa noin 20-25 munkkipötkylää, mikä riittää neljälle hengelle oikein mainiosti. Halusin kuitenkin churroihin jotain pientä muutosta ja vilkuilin foodgawkerin churro-osastoa uusien ideoiden toiveissa. Eräässä ohjeessa taikinaan oli lisätty sitruksen kuorta ja se kuulosti heti kivalta minusta. 

Churrot neljälle kohtuukäyttäjälle tai kahdelle ahneelle

  • 2,5 dl vettä
  • 100 g voita
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 3 kananmunaa
  • sitrushedelmän kuorta raastettuna (käytin limeä)
  • 1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
  • sokeri-kanelisekoitusta valmiiden churrojen päälle
Mittaa kattilaan vesi, voi ja suola, kiehauta. Sekoita mukaan vehjäjauhot ja sitruskuori ja vispilöi pontevasti saadaksesi aikaan taikinapallon. Lisää kevyesti vatkatut kananmunat nauhana hieman jäähtyneeseen taikinaan ja vispilöi taas rivakasti, kunnes taikina on kiiltävää, melko paksua tahnaa. Kaavi se nuolijalla pursotinpussiin, jossa on teräväreunainen keskikokoinen tylla. Sulje pussi leveällä pussinsulkijalla, jonka ympärille on helppo kääntää pussia sen tyhjentyessä. 

Kuumenna öljy laakeassa padassa 170 asteeseen ja pursota churrotaikinaa pussista suoraan kuumaan öljyyn halutunmittaisissa pätkissä, leikkaa taikina saksilla. Tarkkaile öljyn lämpötilaa ja nosta sitä tarvittaessa, jos öljy meinaa viilentyä liikaa. Kun churrot ovat paistuneet (noin 6-7 kerrallaan) kauniin värisiksi, nostele ne reikäkauhalla talouspaperin päälle peiteltyyn astiaan. Anna niiden hetken aikaa kuivahtaa, sen aikaa että ehdit laittaa uudet churrot paistumaan. Niiden paistuessa nostele lämpimät churrot astiaan, jossa on kaneli-sokerisekoitusta ja pyörittele churrot sekoituksessa. Peittele taas churrot puhtaaseen astiaan odottamaan. Kun kaikki churrot on paistettu, muista sammuttaa virta padan alta ja jätä öljy jäähtymään. 

Lämmitä suklaafonduepurnukka pakkauksen ohjeen mukaan (tai tee itse suklaakastiketta, minä en nyt viitsinyt), tämän lisäksi meillä oli Annan kaupasta ostettua sitruuna-valkosuklaatahnaa, jota myös kokeilimme dippaukseen. Juomana oli kotibaristan valmistamat cappuccinot ja raikas punaherukkamehu.



Tänä vuonna Vueltan päättymispäivänä meillä oli pilvinen, viileä sää. Tarkenin silti paistella churroni ulkona grillin sivupolttimolla, tämäkin on muodostunut perinteeksi. Fleekeä ja lekkinsiä vaan päälle, niin jo tarkenee, vaikka muotipoliisi vaikeroikin tuskissaan. Oli muuten jesari taas mitä mainioin ensiapu, sillä alkaessani pursottaa churrotaikinaa, ilmeni että pursotinpussissa on reikä. Kammenpyörittäjä säikähti, että minulla on pahempikin hätä, kun huusin ulkoa apua. Pussiin vaan palanen jesaria ja homma toimi!

Yhteistyössä Jokisen Valinnan kanssa (lue:ne myy ja me ostetaan)



10 kommenttia:

  1. Näyttävät varsin nameilta.
    Kantsii muuten testata gorillateippiäkin, sillä korjaa ihan mitä vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tartteepa hommata tuollaistakin! :D
      Churrot meni makeimpiin suihin, nyt taas jaksaa vuoden!

      Poista
  2. Ja minä vaan en saa näitä tehtyä. Vaikka kuinka houkuttelisi. En ymmärrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan helppoa! :D Paitsi meinasi tulla hätä, kun taikinaa pursusi pussin kyljestä... Onneksi on jesari.

      Poista
  3. Oi ! Churrot, my love ! Nam, eipä pysty nyt muuta sanomaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Churrotime saisi kyllä olla useammin kuin kerran vuodessa :D

      Poista
  4. on muuten muotovalioita nuo teidän churrot :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, saisivat olla vähän terävämpiä nuo raidat, mutta onneksi maku on hyvä! Ja se Annan kaupan valkosuklaa-sitruunatahna, sitä kannattaa hankkia mitä pikimmin!

      Poista