perjantai 22. tammikuuta 2016

Aamusta iltaan - sipulikeitto crock potissa


Tänään aloitin päivällistouhut aamulla heti töistä tultuani, kun huomasin sipuleita kinostuneen liian kanssa. Laitoin ranskalaisen sipulikeiton alulle heti yhdeksän aikaan. Edellisellä kerralla, kun tein sipulikeittoa haudutuspadassa, käytin hieman erilaista valmistustapaa, nyt otin vinkit täältä. Tämänkertaisessa ohjeessa sipuleita karamellisoitiin tuntikaupalla ja lopullinen liemessä keittäminen vei vain reilun tunnin.

Ranskalainen sipulikeitto haudutuspadassa 3-4 hengelle

  • 1 kg erilaisia sipuleita
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl muscovadosokeria
  • 1 tl suolaa 
  • 3 rkl sherryä
  • 0,5 l lihalientä (minulla tällä kertaa vahvaa porolientä tästä kokkailusta)
  • tuoretta timjamia (minulla kuivattua, kun ei tuoretta ollut)
  • pippuria
  • pala vaaleaa leipää/annos
  • comtéa pieni pala (sitä kun sattui olemaan, voimakkaampi juusto sopisi vielä paremmin)
Laita voi ja öljy haudutuspataan ja pata high-asetukselle kuumenemaan. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi. Lisää pataan sokeri ja suola, sekä sipuliviipaleet, sekoittele sipulit kauttaaltaan rasvaisiksi. Laita pata low-asetukselle ja leikkaa sipulikerroksen päälle padan muotoinen soikea pala voipaperia. Paperi estää kosteutta haihtumasta padasta yhdessä kannen kanssa. Jätä pata hauduttamaan ja karamellisoimaan sipuleita niin pitkään kuin sinulla on aikaa, 6-8 tunniksi vähintään. Sekoittele välillä ja varmista, etteivät sipulit vain pala pohjaan. Parissa kolmessa tunnissa sipulit ovat muuttuneet todella laiskoiksi ja karamellisoituneiksi. 


Kun ruoka-aikaan on noin tunti pari lisää pataan sherry, lihaliemi ja timjami, sekoita. Laita pata high-asetukselle ja keittele vielä niin kauan kuin on aikaa. Tarkista suola ja pippuri, lisää mikäli tarpeen.

Ennen tarjoilua raasta juusto ja ota leipäpaloista pyöreä kiekko stanssilla ja paahda leipäpalat (älä melkein polta kuten minä). Kauho keittoa lautaselle ja aseta paahdettu leipäpala keiton pinnalle ja siihen päälle runsaasti juustoraastetta. Kuumenna juusto kuplivaksi tohottimella, tarjoa keitto heti. 

Sipulikeitosta tuli tällä menetelmällä hyvin syvän makuista, juuri sopivan makeaa ja suolaista. Varmasti maukkaalla lihaliemellä ja pitkällä karamellisoinnilla oli osuutta asiaan. Pienessä padassa tekemästäni annoksesta olisi hyvin syönyt 3-4 henkilöä, nyt keittoa jäi lounasannos töihin.

Liitän tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Crock Pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspata-aiheiset postauksemme.

2 kommenttia:

  1. Siitä onkin ikuisuus, kun viimeksi tein sipulikeittoa. Pitäisikin tehdä jonain pakkasviikonloppuna kunnon keitot reseptilläsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikeitto on kyllä selkeästi kylmän sään ruokaa :) Sitä syödessä tulee aina lämmin.

      Poista