keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Tee-se-itse-limencello


Blogin ensimmäisenä vuonna kokeilin valmistaa kotikonstein sitruunalikööriä, josta tulikin oikein kelpoa limoncellon kopiota. Tekemäni juoma oli kirkasta, kun moni kaupasta ostettava oikea limoncello on sameaa. Kun kävimme viimeksi Tallinnassa toimme kunnon viinaturisteina myös muutaman pullon votkaa, siltä varalta, että innostun tekemään taas jotain liköörikokeilujani. 

Nyt kun on menossa talven paras sitrussesonki ja minulla oli vähän liiaksikin limettejä, tuli mieleeni mahtaisiko limetin kuorista irrota yhtä paljon makua ja väriä kuin sitruunoista, kun niiden kuoria liottaa alkoholissa. En jäänyt pitempään asiaa pohtimaan, vaan laitoin oman limencellon uuttumaan. Etsiskelin (tosin hyvin kevyesti) netistä onko limetti yleinenkin liköörin aromiaine, mutta ainakaan omatekoisia viritelmiä ei esimerkiksi foodgawkerista löytynyt roppakaupalla.

Omatekoinen limettilikööri - limencello

 • 5 limetin kuoret
 • 2,5 dl votkaa
 • 3 dl sokeria
 • 3 dl vettä

Vaihe 1

 1. Leikkaa hyvin pestyjen limettien kuori suikaleiksi pystysuunnassa niin ohuelti kuin pystyt, niin että jäljelle jää hieman säälittävän näköiset kaljut limetit.
 2. Kerää kuorisuikaleet tiukasti suljettavaan kannuun tai purkkiin ja kaada votka päälle. Käytä alkoholia niin paljon, että kuorisuikaleet kunnolla peittyvät alkoholiin ja kelluvat siellä iloisesti.
 3. Jätä purkki/kannu tiiviisti suljettuna pimeään ja viileään paikkaan (jääkaappiin) viikoksi tekeytymään. Kääntele astiaa välillä. Minä maltoin odottaa keskiviikosta tiistaihin vaihetta 2.

Vaihe 2

 1. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi ja kiehauta seos, niin että sokeri liukenee veteen. Sitä ei keitellä sen pitempään. 
 2. Kaada sokerisiirappi purkkiin tai kannuun, jossa limettikuoret ovat kännänneet jo viikon verran. Sekoittele. 
 3. Jätä seos vuorokaudeksi jääkaappiin asettumaan.

Vaihe 3

 1. Siivilöi ensin kuorenpalat pois liemestä ja valuta vielä koko homma tiheän kankaan tai kahvisuodatinpussin lävitse, että kaikki mahdolliset hedelmähiput jäävät pois ja jäljelle jää toivon mukaan mahdollisimman kaunis, limetin värinen likööri. 
 2. Pullota hyvin puhdistettuun pulloon ja säilytä valolta suojattuna viileässä.


Limencello sopii käytettäväksi aterian jälkeisenä ruoansulatusnapsuna tai leivonnassa mausteena. Varmaan se jonkunlaisiin drinkkeihinkin sopisi ainesosaksi. Pitikin katsoa, löytyykö Kivistöstä sitrusdrinkkivinkkejä. Ainakin tällaisen löysin. Liköörin väristä tuli melko hentoa, ei juuri eroa kaupallisen sitruunaliköörin väristä. Vertailin juomien väriä pikkulaseissa ja valutin sitten kummatkin takaisin, sillä menossa on viimeinen zombie-viikkoni yli vuoteen. Yövuorojen välisenä aikana ei maisteta edes lääkkeeksi sen enempää oikeaa limoncelloa kuin leikkilikööriäkään. 


Valmistuksen alussa käsiini jääneet kaljut limetit puristin mehuksi, jonka unohdin jääkaappiin. Minun piti käyttää ne limepossetiin, mutta eipä ollut talossa kermaa sillä hetkellä. Sellaista ei ole sattunut ainakaan viiteen vuotten, ettei olisi kermaa! Täytyy tarkistaa on mehu vielä kunnossa, kun kermaakin on taas hankittuna.

jotenkin nolostelevia limettejä

8 kommenttia:

 1. Hauska ja houkutteleva resepti ja kaunis väri juomassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Mutta se oli melkein liikaa kärsivällisyydelleni, odottaa nyt kokonainen viikko :D Ja nyt pitää odottaa maistamista monta päivää.

   Poista
 2. Kaljujen sitrusten pusertaminen on aina hieman haastavaa puuhaa. Mehu meinaa levitä ympäri keittiötä. Meillä ei nykyisin yleensä ole kermaa koska sellaista, joka ei ole -tonton ja jossa ei ole lisäaineita, on kai vain Arlalla ja sitä ei läheskään aina ole kaupassa. Olen nirso tässäkin asiassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, silmiinkin menee aina muutama terävä sitrustippa :D Saman syyn vuoksi meilläkään ei ole enää kermaa niin paljon, Lidlissä on myös sellaista kermaa, missä ei ole karrageenia, mutta se ei säily kovin pitkään. Niinpä pitää ostaa vähän vain tarvetta varten. Sitten ei voi saada enää äkkinäisiä ideoita, mihin kermaa menisi :(

   Poista
 3. Wow, herkullista, mun on pitänyt varmaan jo kymmenen vuotta kokeilla tehdä, mutta en ole saanut aikaiseksi. Joku sanoi, että pitäis saada aika vihreäkuorisia sitruunoita ja niitä saisi ehkä tukkuliikkeestä. Paras juomani Limoncello oli meidän lähellä olevassa italialaisessa ravintolassa, omistajan Ischialla asuva äiti teki sitä itse ja sitä oli ravintolan pakastearkussa Pellegrino-pulloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän paras kokemus taas on Riminiltä oikein off season, kun melkein kaikki paikat oli jo kiinni. Perhepizzeria oli auki ja siellä aterian lopuksi ehdotettiin talon omaa limoncelloa, johon sanoimme ei kiitos. Sitä kumminkin kannettiin pöytään ja hyvä niin, se oli niin hyvää! :D

   Poista
 4. Tämä on varmasti hyvää! Olen itse tehnyt limoncelloa muutamana vuotena, viime vuonna testailimme kaverini kanssa oikein urakalla eri vodkalaatuja ja eri alkoholi-sitruuna-sokerisuhteita. Pääsääntöisesti limoncelloista tuli kirkkaita, muistaakseni jostain vahvemmasta vodkasta tuli jostain syystä sameampaa juomaa. Kaikista tuli kuitenkin huimasti parempia kuin alkosta ostamistani vastineista. Pitäisipä toistaa tuo testi, kirjailla ylös paremmat muistiinpanot ja ottaa myös lime mukaan kuvioihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu oli melkoisen terävä, mutta makuun en tosiaan vielä päässyt tutustumaan :D

   Poista