sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Järjen riemuvoitto – saunamunat


Välillä sitä voi tehdä jotain vähemmän järkevääkin. Juhannuspäivänä tein saunamunia. Näin joskus monta vuotta sitten jossain ulkomaisessa blogissa tehtävän sauna eggs, joita ei kuitenkaan mitenkään valmistettu saunassa, ei suinkaan. Kananmunia liotettiin ensin suolavedessä ja sitten ne laitettiin riisinkeittimeen, mutta minulle jäi mielenpieleen ajatus siitä, että miksei kananmunia voisi kypsentää oikeasti saunassa, kuten kiuasmakkaroitakin. 

Ajatus unohtui sitten pitkäksi aikaa, kunnes juhannuspäivänä ajattelimme (myöskin pitkästä aikaa) paistaa makkarat kiukaalla. Tai emme oikeasti kiukaalla, vaan sellaisella tarjottimella, joka roikkuu ketjussa kiukaan päällä. Kun Antti sytytti tulen kiukaan pesään, muistin ne taannoiset saunamunat (anteeksi hieman härski nimi, mutta yleensähän se on sanojan mielessä se härskiys). Otin palan foliota ja tein siitä pienen vadin rypistelemällä reunoja ylöspäin ja asetin vatiin neljä kananmunaa. Minua hieman hirvitti ajatus siitä, että kananmunat poksahtelisivat kiukaan yllä, se ei ollut hyvä ajatus. Nostin foliokourun kiukaan päälle makkaratarjottimelle (on sillä varmaan joku oikea nimikin, kertokaa ihmeessä) ja annoin niiden olla siellä niin kauan, että sauna oli kuuma. Lämmitimme saunaa oikein maltillisella puumäärällä pitkään, sillä tarkoitus oli myös saada hieman lämpöä taloon. Näin viileänä kesäkuuna se on iloksi, kun sähkölämmitys on tarkoituksella pois päältä. 


Myös makkarat sitten lämpenivät saunassa ja kananmunat olivat kaikkiaan noin 90 minuuttia saunan lämmössä ennen kuin söimme erittäin epävirallisen juhannuspäivällisen, eilisiä salaatinjämiä, kaupan perunasalaattia ja niitä eksperimentaalisia saunamunia. 

Vähän minua jännitti kopauttaa kananmuna rikki. Mutta sehän oli ihan täydellisen kypsä, keltuainen sopivan hyytynyt ja valkuainen myös. Mitään järkeähän ei ole valmistaa kananmunia saunassa, mutta kun sen voi tehdä, niin tulipa tehtyä. Ehkä mökkiolosuhteissa voisin ajatella, että siinä olisi pieni järjenhiven. Olisiko? Mitä mieltä olette?

Vielä ehtii osallistua Tour de France-aiheiseen arvontaamme täällä!

tryffelisuolalla tuunattu täyskova saunamuna

8 kommenttia:

 1. Makkaratarjotinta en ole ennen nähnyt. Ukki teki kiuasmakkaraa sellasessa pussissa. Se kai vaan heitettiin kiukaalle ja kypsyi kivien päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellaisia muistan joskus tehneeni, mutta onko niitä pusseja vielä myynnissä? En ole katsonut vuosiin. Me saunotaankin niin harvoin, saati makkaroita paisteltaisiin. :)

   Poista
 2. Meilläkin saunamakkarat on tehty vain foliopaketissa suoraan kiukaalla. Mutta siis hauska tuo saunamunakokeilu! Et siis laittanut yhtään nestettä vaan ikään kuin paahtuivat kypsiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yhtään vettä, ihan vain kananmunat heti alusta asti kiukaan ylle folion päällä sillä "tarjottimella". Pikkuhiljaa siinä lämpenivät, käänsin niiltä kylkeä välillä. :D

   Poista
 3. Mökillä kaikki tiskiä tuottamattomat ruuanlaittotavat ovat hyviä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Foliokaan ei sitten lopulta ollut tarpeen.

   Poista
 4. Munaa saunassa! Jaa...hah

  VastaaPoista