maanantai 5. kesäkuuta 2017

Bifanas – nuo mainiot portugalilaiset täytetyt leivät

Tämän vuoden Portugalin kiertueen ensimmäinen ateria, ihanasti talouspaperin päältä tarjoiltuna vanhan miehen kuppilassa
Viime vuonna pääsimme caminoreissuni päätteeksi Portugalissa tutustumaan bifana-leipiin. Ystävämme, portugalilainen taiteilija Rita Vargas oli suositellut niitä meille ja mehän popsimme näitä äärest yksinkertaisia eväitä moneen kertaan myös tämän vuoden Portugalin-kiertueellamme, jolta juuri tänä aamuna palasimme. Päässä surisee niin väsymys kuin kaikki hienot jututkin, joita kahden viikon kierroksella näimme ja koimme. Huomenna täytyy palata töihin, tänään vielä söimme ensimmäisen kotipäivällisen portugalilaiseen tapaan, bifana-leipinä. 

Luultavasti aidommat syntyisivät possunlihasta, mutta tällä kertaa varioin ohjetta broilerilla. Sellaisiakin söimme matkan aikana. Portugalissa sämpylä oli aina aika rapeakuorinen, muttei mitenkään sitkas. Summamutikassa ostin Palokan perinneleipureitten sämpylöitä ja nehän sopivat tähän aivan hyvin. 

Kanatäytteiset bifanat

 • ohuita broilerifileitä, mitä ohuempia sen parempia
 • yhtä monta sämpylää kuin filepaloja
 • oliiviöljyä
 • voita
 • suolaa ja pippuria
 • sitruunamehua
 • sinappia (no ei minulle!)
Nuiji broilerifileet niin ohuiksi kuin mahdollista, ei haittaa, vaikka menisivät rikkikin. Saa siis olla ihan millin parin paksuisia repaleisia paloja. Minulla ei ole brutaalia lihanuijaa, joten en saanut aivan niin ohuita repaleita aikaan, kuin halusin. 

Kuumenna pannu ja sillä voita ja öljyä. Ripota lihapaloille suolaa ja pippuria ja liraus sitruunamehua. Kun pannu on kuuma, paista broilerirepaleita minuutti pari molemmin puolin. Nosta palat laitaselle peitettyinä odottamaan. Halkaise sämpylä ja paista sitä pannulla minuutin verran molemmin puolin, että sämpylä lämpenee. Nosta sämpylän pohjaosa leikkuulaudalle, aseta broileripala päälle, lisää hieman sinappia. Se on kuulema oleellista, mutta minä en muka pidä sinapista. Laita päälle sämpylän kansiosa ja leikkaa kokonaisuus neljään palaseen. Syö kuumana. 

Meillä alkoi juuri sataa vettä, kun päivällinen oli valmis, joten kuvassa on justiinsa vain se bifana. Ja voin minä tunnustaa, että vaikka kävin ostamassa kaapit täyteen ihania kesän vihanneksia ja muuta tuoretta, me söimme vain ja ainostaan näitä kanatäytteisiä leipiä. Lupaan palata hieman terveellisemmän ruoan pariin pian, oikein pian! 

Ostoslistalle menee brutaali lihanuija, jolla ohuesta viipaleesta lihaa saa lähes läpinäkyvän. Pahoittelen, jos satunnainen lihaa syömätön lukija tuntee kuvotusta mielikuvasta. 

5 kommenttia:

 1. Aijai Bifanat ja aijai Portugali :) Pääsispä vielä joskus takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin maasta taas tosi paljon, alan huomenna purkaa reissua postauksiksi. :)

   Poista
 2. Erilaiset leivät maailmalta kuuluvat meidän suosikeihin, joten näitä pitääkin maistaa joskus. Ihan uusi tuttavuus pelkkä nimikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivästä olisi kyllä todella vaikea luopua. Ei teilläkään olisi hampurilaisuroteosta tullut oikein mitään, jos ei leipä maistuisi. :D

   Poista
  2. Pelkkä ajatus karppaamisesta kauhistuttaa :)

   Poista