keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Italialaista lohta sipulin ja aurinkokuivatun tomaatin kanssa


Päivällislautasille asettelin tänään lohta italialaisella sipuli-tomaattikastikkeella. Lisäkkeenä oli pannulla paistettu riisikakku, pidimme sellaisesta jokunen viikko sitten, tein sellaiset uudelleen. Nyt osasin keittää riisiä täsmälleen oikean määrän, yhden desin raakaa sushiriisiä. Ohje on viitteellisesti otettu täältä

Lohta tomaatti-sipulikastikkeen kanssa kahdelle

 • 300 g ruodotonta, nahallista lohta
 • 1 punasipuli
 • muutama kappale aurinkokuivattua tomaattia
 • kourallinen tuoretta pinaattia
 • 1 rkl voita
 • 2 rkl Marsalaa
 • 1,5 dl kermaa
 • suolaa ja pippuria
 • tuoreita yrttejä (meillä persiljaa, tilliä ja rakuunaa)
 • sitruunamehua (unohdin sen annoksesta, muistin kyllä halkaista sitruunan, mutta siihen se jäikin)

Lisäkeriisi ja pikkutomaatit

 • 1 dl kuivaa sushiriisiä + vettä keittämiseen
 • 1 rkl voita
 • suolaa ja pippuria
 • kirsikkatomaatteja 6-8 kpl
Laitoin ensimmäisenä riisin kypsymään, lisäsin jo keittoveteen hieman suolaa. Leikkasin sipulin ohuiksi renkaanpuolikkaiksi ja aurinkokuivatut tomaatit vähän pienempiin paloihin. Erottelin pinaattipussin lopusta nahistuneet lehdet pois. 

Leikkasin kalapalan kahtia, noin 150 g annospaloihin, tarkistin ettei ole ruotoja. Ripotin päälle suolaa ja pippuria. 

Kun riisi oli kypsää, sutaisin kahden noin 8 cm halkaisijaltaan olevan stanssin sisäpuolen voilla ja jaoin kypsän riisin stansseihin, painoin pintaa siihen tarkoitetulla kannella tasaiseksi, jollei sellaista olisi, niin lusikalla tasoittelu kävisi yhtä hyvin. 

Kuumensin pannulla voita ja kun pannu oli melkoisen kuuma, laitoin lohipalat nahkapuoli alaspäin pannulle ja paistoin alapuolta noin 4 minuuttia. Käänsin palat ja paistoin toista puolta pari minuuttia. Nostin palat lautaselle ja peitin foliolla. 

Lisäsin hieman voita pannulle ja kumosin sille sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit. Paistelin niitä hetkisen, kunnes sipulit olivat lievästi laiskistuneet. Kaadoin mukaan Marsalan (tämän voi jättää pois, ei ollut lähdeohjeessa) ja sekoittelin. Kun viini oli  melkein kiehunut pois, lisäsin pannulle kerman ja pinaatit. Annoin kastikkeen kiehua hetkisen. Maistelin, vaati hieman suolaa ja pippuria. 

Kuumensin toisella pannulla nokareen voita ja nostin stanssista pullauttamani riisikakut pannulle. Halkaisin kirsikkatomaatit ja nostin ne pannulle riisikakkujen molemmin puolin lämpenemään. Käänsin riisikakut muutaman minuutin päästä, kun niiden paistopuoli oli kauniin rapea. 

Nostin melkein kypsät lohipalat folion suojista takaisin kastikepannulle, valelin niitä sakeaksi käyneellä kastikkeella ja laitoin kannen päälle noin kolmeksi minuutiksi, kunnes riisikakkujen alapintakin oli ehtinyt paistua rapeaksi. Tässä ajassa lohipalat kuumenivat ja kypsyivät loppuun juuri sopiviksi. 

Annokseen nostin lautasen toiseen päähän riisikakun, toiseen kalapalan ja kauhoin kastiketta kummankin päälle ja reunoille mukavasti lämmenneet kirsikkatomaatit. Päälle ripotin tuoreita yrttejä silppuna. Söimme eilenkin kermaa, joten tänään emme ottaneet niin paljon kastiketta, sitä jäi hieman ylitse. Ei sitä voinut oikein pienempääkään määrää valmistaa, että oli millä valella kalapaloja. Mutta nyt on kerma vähäksi aikaa pannassa. 


Giro d'Italia siirtyi Sisiliasta mantereelle ja viides etappi oli kokonaismitaltaan 225 km, pisimmästä päästä  tässä kisassa. Luonteeltaan tämä on kolmen tähden vuoristoetappi. Jännitävän etapin voitti nuori italialainen Filippo Ganna, sama mies, joka voitti ensimmäisen etapin. Hän on myös tuore aika-ajon maailmanmestari. Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Joāo Almeida. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti