tiistai 6. lokakuuta 2020

Polpette

Tänään meillä oli päivällisellä eilistä kikhernepastaa ja polpetteja, Polpette on ilmeiseti jonkunlainen yleissana italialaisille lihapullille. Voi ne tehdä kalastakin, jopa ihan kasvipohjaisina, mutta ne lienevät sitten jo melkoisen pitkälle sovellettuja polpetto-nimeä kantamaan. Meidän polpettomme olivat naudan jauhelihasta, jota tänään ostin ensimmäisen kerran pitkään aikaan.

Polpette (8 kpl)

  • 400 g naudan jauhelihaa (mitä hyvänsä jauhelihaa on käsillä)
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl ricottaa
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja pippuria 
  • Italian seasoning-mausteseosta (minulla ei ollut, käytin Provencen yrttiseosta)
  • 8 minimozzarellapalloa
  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 2 rkl konjakkia
  • 2 dl kermaa
  • tuoretta rakuunaa
Valmista ensin lihapullataikina. Kerää kulhoon jauheliha, kananmuna, ricotta, silputtu sipuli ja valkosipuli, suolaa ja pippuria ja yrttiseosta. Sekoita tasaiseksi. Paista pieni koepala ja lisää mausteita mikäli tarpeen. Jaa taikina kahdeksaan osaan, pyöritä ne palloksi. Litistä pallo ja aseta pallon päälle minimozzarellapallo. Taputtele taikina juustopallon päälle ja muotoile taikinasta pitkulainen soikula. 

Kuumenna pannu ja sillä voita tai öljyä, tai niiden seosta. Paista polpetteja joka puolelta muutamia minuutteja niin, että pinta saa väriä. Sammuta liesituuletin ja ota toiseen käteesi patakinnas. Kaada pannulle konjakki ja sytytä se. Nosta pannu pois liedeltä ja heiluttele pannua varovasti, että kaikki lihapullat saavat konjakkiliekityksen päälleen. Jollet halua liekittää, kaada vain konjakki pannulle ja kääntele pullia pannulla. Tai jätä konjakki kokonaan pois. 

Mikäli liekitit, nosta pannu liedelle vasta kun liekit ovat tukahtuneet ja laita liesituuletin uudelleen päälle. Kaada pannulle kerma. Kun kastike alkaa kiehua maltilla, nosta kansi pannun päälle ja jätä lihapullat kypsymään loppuun kermakastikkeessa. Se vie noin 15 minuuttia, pitempikään hauduttaminen ei tee pahaa. Valele pullia välillä kastikkeella. Maistele kastiketta ja lisää pippuria ja suolaa, mikäli tarpeen. 

Kun on aika syödä, silppua pannulle vielä runsaasti tuoretta rakuunaa tai mitä sinulla sattuu olemaankaan, persilja sopii myös hyvin. Tarjoa perunoiden, riisin tai pastan kanssa, meillä oli eilistä kikhernepastaa. Jaksoimme kumpikin syödä kaksi pitkulaista mozzarellatäytteistä lihapullaa, loput laitoimme pakastimeen kastikkeen kanssa, saamme siitä aterian nopsasti joskus myöhemmin. 


Giro d'Italian neljäs etappi oli viimeinen Sisiliassa ajettava. Eilen muuten saivat lopulta muutaman sadasosan aikaeron kolmannen etapin voittajan ja ensimmäisen etapin nopeimman välille, joten tänään rosapaidassa ajoi portugalilainen Joāo Almeida. Eilen Geraint Thomas kaatui ja loukkasi itsensä niin pahasti, että vaikka pystyi sinnittelemään etapin loppuun, ei hän enää tänään jatkanut kisaa. Se ei kovin suuri ihme ole, kun ottaa huomioon, että häneltä murtui lonkka kaatumisessa. 

Giron omat sivut ovat muuten todella takkuiset, välillä kielen vaihtaminen englanniksi ei onnistu tai tuloksia ei tule tippumallakaan. Tämän päivän etapin keskellä oli melkoinen tönkyrä, mutta ei se ollut kuin kolmoskategorian nousu. Laskupuolella olikin aivan toinen sää kuin tulopuolella, satoi ja oli sumuista. Onneksi 35 viimeistä kilometriä tie oli taas kuiva. Sovimme Antin kanssa, että Peter Sagan voisi voittaa tänään, kun matkaa maaliin oli vielä 10 km. Aivan lopussa alkoi taas sataakin, mutta kauhean märäksi tie ei ehtinyt tulla. Olimme melkein oikeassa, Peter Sagan melkein voitti, mutta jäi  maaliviivalla muutamalla sentillä toiseksi ja voittoon kiri Arnaud Démare. Höh. Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Joāo Almeida. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti