lauantai 10. lokakuuta 2020

Kesäkurpitsapasta


Minulla ei ole enää usein kiire, mutta tänään on, en ehdi tehdä ruokaa kotona, enkä myöskään katsoa pyöräilyä.  Tämän varalta minulla oli yksi Italia-teemaan sopiva vararuoka viime viikolta. Tämä postaus tulee siis ajastettuna ja huomenna palaan jälleen kokkailuun ajantasaisesti. 

Olen usein lukenut postauksia ja katsonut kuvia kesäkurpitsapastasta, mutta usein niissä on kyse siitä, että kesäkurresta tehdään sopivalla raastimella spaghetin kaltaisia pitkiä rihmoja korvaamaan pastaa. Sekin on varmasti ihan hyvää, mutta meillä oli kuitenkin spaghettia ihan oikeasti ja kesäkurpitsa oli höysteenä. Ohjeen otin täältä. Kyseisessä keittiössä tehtiin ruokaa ihan urakalla, ohje oli kuudelle hengelle, mutta minusta se näytti kauhean suurelta. Tietysti pienensin sitä kolmasosaan ja sittenkin se tuntui suurelta. Tekemäni määrä olisi riittänyt kolmelle oikein mainiosti. 

Kesäkurrepastaa

  • spaghettia kahden hengen annos, noin sen verran kuin peukun ja etusormen ympyrään mahtuu, ei enempää, vaikka aika tuntuu, että pitäisikö sittenkin laittaa vähän enemmän
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • silputtua valkosipulia (1-2 kynttä, riippuen siitä paljonko voi huomenna tuoksahtaa)
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • chilihiutaleita
  • parmesaania
Aloita raastamalla kesäkurpitsa melko hienoksi raasteeksi ja laita raaste siivilään kulhon päälle. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja chilihiutaleita sekä silputtu valkosipuli, sekoittele. Painele raastetta nuolijalla, on tarkoitus koota raasteesta irtoava neste myöhemmin käytettäväksi. Raaste saa valua ainakin tunnin, useampikaan tunti ei tee pahaa. 

Kuumenna vettä kattilassa ja suolaa se reippaasti, pastan pitää saada perussuolansa jo keitinvedestä. Keitä pasta melkein kypsäksi, maistele ja kun siinä on vielä makuusi hieman liikaa purtavaa, kaada pasta siivilään odottamaan. Loppukypsytys on tarkoitus tehdä pannulla. 

Ota esille pannu, jolle pasta tulee mahtumaan. Kaada kesäkurpitsaraasteesta valunut liemi pannulle ja nosta se kiehumaan. Lisää pannulle melkein kypsä pasta ja kääntele sitä liemessä. Kun pasta on sopivan kypsää, kaavi kesäkurpitsaraaste siivilästä pannulle ja sekoittele se pastaan. Laita kansi hetkeksi päälle, näin kesäkurpitsakin kuumenee, sen ei tarvitse sen kummemmin kypsyä. Sekoita mukaan parmesaania ja maistele onko suolaa ja pippuria tarpeeksi. Lisää niitä tarvittaessa. 

Jos haluat, voit ottaa ennen viimeistelyä pienen kauhallisen kesäkurpitsaraastetta erilleen ja paahtaa sen pannulla öljyssä rapeaksi ja ripotella sitä annoksen päälle tuomaan hieman lisää purtavaa. Minä tein näin, mutta ei se tainnut olla lisätiskin väärti. Giro d'Italian kahdeksannesta etapista minulla ei ole tietoa millainen se oli ja kuinka siinä kävi, siitä otan selkoa huomenna, kun luultavasti elämäni viimeinen työperäinen kiire on ohitse. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti