lauantai 24. lokakuuta 2020

Tonnikalapastaa ja porkkanasalaattia


Tänään minun ei pitänyt kokata mitään, mutta kokkasinpa sittenkin, ei antanut luonto periksi luovuttaa tuplahaasteen kanssa, nyt kun on toiseksi viimeinen päivä sitä. Muutenkin haastetilanne helpottaa pian paljonkin, sillä Alastalon salissakin on jo ihan finaalissa. Ensi viikolla on enää vain Espanja-haaste, joten sehän on sitten ihan pelkkää lomaa vain!

Meillä oli tonnikalapastaa päivällisruokana, kun mietin, että mitä meillä on mukana ja mitä siitä voisi saada aikaan. Kauppa olisi kyllä tuossa 400 m päässä, mutta päätin, etten mene kauppaan, vaan pidän kulukuria. Eilen söimme hyvää tonnikalaa öljyssä ja sitä oli vielä puoli purkillista ja pastaa nyt pitää aina olla mukana. Pastaa voinee aina pitää tarpeeksi italialaisena, vaikka teinkin tämän omasta ja asiakkaan päästä

Tonnikalapasta

  • 100 g hyvälaatuista tonnikalaa öljyssä
  • 5 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 5-6 kirsikkatomaattia
  • 1/4 punasipulia
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 100 g pastaa
  • sitruunan kuorta raastettuna ja mehua tilkka
  • parmesaania
Keitä pasta ja sen kypsyessä kuullota oliiviöljyssä pannulla suikaleiksi leikattua kesäkurpitsaa, halkaistuja tomaatteja ja silputtua sipulia. Kun pasta on kypsää, valuta se ja kaada se pannulle kasvisten sekaan, yhdistä mukaan tonnikala paloina. Sekoita ja lämmitä seosta sen verran, että tonnikala lämpenee. Mausta sitruunan kuorella ja mehulla, sekä basilikalla. Päälle vielä parmesaania. 


Giro d'Italian toiseksi viimeistä etappia jouduttiin muokkaamaan aivan viime tipassa, sillä Ranskan viranomaiset eivät sallineet kisan poiketa Ranskan puolella (koska korona). Niinpä etapin lopussa oli saman nousun kiipeämistä kolmeen kertaan. Kokonaistilanne vaihteli virtuaalisesti monet kerrat ja lopulta etapin voittoon pystyi ajamaan Tao Geoghegan Hart (kauhean vaikea nimi) ja kokonaiskilpailun ykköseksi nousi Jai Hindley. Huomenna on viimeisenä etappina henkilökohtainen aika-ajo, jossa ei armoa tunneta, kuten Tourin seremoniallisissa päätösetapeissa. Huomenna on vielä jännitettävä, kuka Giron tänä vuonna lopulta voittaa. 

Espanjalainen ruokahaastekokkaus ei kauhean vaativaa tasoa ole, se on yksinkertainen porkkanasalaatti. Tein aika samanlaista Tour de Francen aikana, silloin tietysti ranskalaiseen haasteeseen sopien. Nyt minulla oli sattumalta kaikkia aineksia mukana CampaAdriassa, tai ainakin riittävän läheltä liippaavaa. Sileää dijonsinappia ei ollut, karkeaa versiota vain ja minttu oli kuihtunut, miten laitoin basilikaa sen sijaan. Ohjeen otin täältä, se on espanjaksi, mutta katsoin pienen videon ja sen perusteella selvisin tästä vaativasta toimesta. 

Espanjalainen porkkanasalaatti kahdelle

  • 2 pienehköä porkkanaa
  • 2 tl dijonsinappia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • tuoretta minttua (meillä basilikaa)
Kuori porkkanat ja jatka niiden leikkaamista kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi niin pitkään kuin sormiltasi uskallat. Sekoita kupissa sinappi, oliiviöljy ja etikka tasaiseksi kastikkeeksi ja kaada porkkanasuikaleiden päälle. Koristele yrttisilpulla. Tosi hyvää ja ytyistä lisäkettä!


La Vueltan viides etappi oli mäkinen  ja 185 km mittainen. Voittajaksi ajoi Tim Wellens ja kokonaiskilpailua johtaa Primoz Kova Jätkä Roglic.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti