maanantai 16. marraskuuta 2020

Tartiflette reblochon-juustolla


Kun meillä oli kesällä Tour de Francen aikaan ranskalainen ruokahaaste, halusin tehdä perunavuokaa, jonka nimi on tartiflette. Homma tyssäsi siihen, ettei siinä oleellista reblochon-juustoa löytynyt mistään. Siis Jyväskylästä. Sittemmin kuulin, että Lidlin valikoimissa on toisinaan sitä, etenkin  niissä myyntipisteissä, joissa on erityinen juustohylly eurooppalaisille juustoille. Nyt sattumalta kuitenkin löysin reblochonia Muuramen Lidlistä ja luonnollisesti heti ostin sitä pienen palan. Tänään kävimme vielä Laukaan Lidlissä ja sielläkin oli erikoisjuustohylly (kotiseutumatkailua parhaimmillaan, kirkkoja ja Lidlejä, idean saa varastaa!), ostin toisen palan tätä vaikeasti saatavaa juustoa ja päivällissuunnitelmat olivat selkeät. Ohjeen aihion otin täältä ja myöhemmin huomasin Nannan tehneen tätä ruokaa myös vuoden 2016  postauksessa

Tartiflette kahdelle

  • 7 keskikokoista perunaa
  • 2 punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g savupekonia
  • timjamia
  • 1,5  dl kuivaa valkoviiniä
  • 250 g reblochon-juustoa 
  • 3 rkl ranskankermaa
  • pippuria
  • nokare voita vuoan voiteluun
Höyrytä kuoritut perunat kypsiksi ja nosta ne lautaselle jäähtymään. Odotellessa voitele vuoka voilla, minä käytin keskikokoista espanjalaista lasitettua savivuokaa. Leikkaa reblochon paloihin niin, että ensin halkaiset sen pitkittäin pehmeää juustoa pitkin ja sitten paloiksi, tarkoitus on laittaa juusto kuori päällepäin vuokaan. Leikkaa sipuli suikaleiksi, samoin pekoni ja valkosipuli, riivi paljon tuoretta timjamia. Laita ne kaikki pannulle ja nosta kuumuutta pannun alla pikkuhiljaa, paistele aineksia, kunnes pekoni on rapeaa ja sipuli mysiytynyttä. Kaada puolet viinistä pannulle ja anna sen redusoitua puoleen. 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kypsät perunat viipaleiksi ja kaada ne pannulle sipuleitten ja pekonin seuraan, sekoittele hellävaraisesti, etteivät perunat hajoa. Kaada puolet seoksesta vuokaan ja asettele puolet juustopaloista perunoiden päälle niin, että juuston kuori tulee päällepäin. Lisää loput perunat hökeineen ja levittele ne tasaisesti vuokaan. Lusikoi päälle ranskankermaa muutama lusikallinen ja levittele sitäkin. Asettele päälle loput reblochon-palat kuori päälle päin. Lurittele loput viinistä vuokaan. Kierrä pinnalle pippuria myllystä. Pekonin ja juuston takia tämä ei tarvitse lisäsuolaa. 

Paista juustoperunavuokaa noin 35-45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Jätä hetkeksi jäähtymään ja asettumaan, ettei kieli pala, kovin pahasti ainakaan. Olin hieman epäluuloinen ruoan suhteen ja lupasin, ettei Antin tarvitse syödä, ellei hän pidä tästä, mutta niin me söimme kaiken viimeistä murua myöten. Ihme ja kumma, juustoperunavuoka ei ollut ollenkaan ylirasvaista, eikä suolaista. Aterialla meillä oli myös grillatut tomaattibasilikamakkarat ja persimon-fetasalaattia.



4 kommenttia:

  1. Saat anteeksi, että hairahduit jonkun muun aihioon :D

    VastaaPoista
  2. Reblochon<3 Olen joskus tarjonnut jälkiruokana uunissa vähän lämmitettyä reblochonia tummista paseeratuista rypäleistä ja sitruunamehusta tehdyn kastikkeen kanssa, pinjansieminiä koristeena.

    VastaaPoista