sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Tartiflette revisited – vähän liian tuhtia hellepäivään


Jos sää olisi täällä pohjoisessa sellainen kuin tänään Tour de Francen reitin varrella, sataisi vettä ja olisi kylmää, tartiflette olisi oikein omiaan. Olin ostanut Reclochon-juustoa ja eiliseltä jäi tarkoituksella uusia perunoita, joten tartiflette oli ohjelmassa, sopi tai ei. Pikkuisen kevensin sitä, muttei sitä silti voi kevyeksi sanoa.

Tartiflette tähdenlentoperunoista ja muutenkin vähän muunnellen

  • noin 20 pientä uutta perunaa eilisen päivän aterialta
  • 240 g Reblochon-juustoa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 5 pientä uudensadon sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • suolaa ja pippuria
  • 1 oksa rosmariinia
  • tuoretta timjamia
Silppusin sipulit ja valkosipulin ja leikkasin kesäkurren ja perunat viipaleiksi. Kuumensin pannulla tilkan oliiviöljyä ja kuullotin siinä muutaman minuutin sipuleita ja valkosipulia. Lisäsin mukaan sitten ensin kesäkurpitsaviipaleet ja noin viiden minuutin kuluttua yrtit ja perunaviipaleet. Kääntelin varovasti lastalla, etteivät perunaviipaleet menisi muusiksi. Kaadoin pannulle puolet viinistä ja annoin se imeytyä aineksiin ja osaksi myös kiehua pois. Kaadoin kaikki pannulta uunivuokaan ja tasoittelin pinnan. 

Kaadoin lopun viinin vuokaan. Leikkasin juustopalat ensin pitkittäin halki ja sitten kolmioiksi, tarkoitus on, että juusto tulee vuoan pinnalle kuoripuoli ylöspäin ja se rapeutuu mukavasti uunissa. En tehnyt tällä kertaa kahta kerrosta juustoa, vaan juustoa tuli vain pinnalle. Asettelin juustopalat vuokaan ja paistoin ruokaa 200 asteessa noin 35-40 minuuttia. Nostin vuoan jäähtymään noin vartti ennen kuin savustetut siiat ja ahvenet olivat valmiita, tartiflette ehti sopivasti vetäytyä. 

Tähän perunapaistokseen kuuluisi vielä pekonia ja ranskankermaa, mutta ne jätin pois ja laitoin siis mukaan yhden keskikokoisen kesäkurpitsan. Aivan riittävään tuhtia tuli näinkin. Onneksi lisänä oli kevyttä savustettua siikaa ja ahventa ja mansikka-mozzarellasalaattia. Tour de Francessa oli märkä päivä ja niin kylmä, että Julian Alaphilippen piti pysähtyä kesken matkan ja riisua märkiä vaatteita pois ja vaihtaa kuiviin. Huoltaja auttoi neopreenihanskoja hänen käsiinsä kuin päiväkodin hoitaja lapselle. Primoz Roglic ja useita etappeja kilpailua johtanut Mathieu van der Poul ilmoittivat keskeyttävänsä jo ennen tämän päivän lähtöä.  Nairo Quintana oli tänään pitkän aikaa hyvin mukana kärkiporukassa, mikä aina ilahduttaa minua, mutta ei loppuun asti, mäkipistekilpailun johtoon hän silti siirtyi. Ben O'connor oli voimakkain tällä etapilla ja hän voitti etapin selvästi. Pogacar piti selkeästi johtopaikkansa kokonaiskilpailussa, taisipa kasvattaakin kaulaa. Huomenna kisassa on ensimmäinen lepopäivä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti