tiistai 29. marraskuuta 2022

Hasselbackan nashi


Etsin korealaisia jälkiruokia ja osuin ohjeeseen, jossa oli pääosassa aasialainen/kiinalainen omenapäärynä eli nashi. Ohje ei sinänsä ollut  mitenkään korealainen, mutta jossakin yhteyksissä nashia sanotaan myös korealaiseksi päärynäksi. Siksi se tuli kohdalle tekemässäni haussa

Olen joskus aikaisemminkin ostanut tämmöisen hedelmän enkä silloin pitänyt siitä sellaisenaan syötynä, sen rakenne oli jotenkin rakeinen eikä maistunut oikein hongalta eikä haavalta. Tällä kertaa kokemus oli parempi.

Hasselbackan nashi kahdelle airfryerissä

  • 1 aasialaisen omenapäärynä
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • 2 rkl sulatettua voita
  • 1 dl sitruunasiirappia (tämän ohjeen postaan myöhemmin)
  • 2 tl kuivaa fariinisokeria (oma lisäykseni)
Tein viime viikolla ensimmäisen satsin korealaista sitruunasiirappia, josta tuli oikeammin sitrussiirappia, sillä laitoin siihen myös limettiä. En ole vielä tehnyt siitä postausta, mutta lähdeblogissa on tehty erikseen oma pieni satsi siirappia, ohje löytyy täältä

Otin valmiiksi pyöreän alumiinivuoan ja sutikoin sen pohjan sulatetulla voilla, vähän yli ruokalusikallinen voita jäi odottamaan myöhempää vaihetta. Avasin siirappipurkkini ja otin puhtaalla kauhalla sieltä desin verran sitrussiirappia pikkuiseen kattilaan ja suljin purkin kunnolla ennen sen palauttamista jääkaappiin. Lisäsin pikku kattilaan varrestaan riivityt rosmariininlehdet. Kuumensin siirapin ja nostin sitten kattilan sivuun odottamaan.

Kuorin nashin ja leikkasin sen napaa ja kantaa myöten halki. Koversin terävällä pikkulusikalla siemenkodan pois. Lähdeohjeessa oli käytetty melonikauhaa, mikä olisikin sopiva, mutta minun melonikauhani taitaa olla CampaAdriassa enkä viitsinyt lähteä hakemaan sitä. Lusikallakin pärjäsi. Sitten laitoin puolikkaat leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin ja tein kuperaan puoleen ohutteräisellä veitsellä viiltoja niin vieri viereen kuin osasin halkaisematta hedelmää. 

Nostin puolikkaat voideltuun vuokaan ja kaadoin rosmariinisiirapin puolikkaiden päälle, vuoan pohjalle muodostui pieni lätäkkö kastiketta. Asetin vuoan airfryerin koriin ja laitoin laitteen kypsentämään 200 asteessa 15 minuuttia. Lähdeohjeessa oli ihan valtavan pitkä kypsennysaika 205 asteisessa uunissa,  jotain puolitoista tuntia. Näillä sähkön hinnoilla en todellakaan paistelisi yhtä hedelmää uunissa sellaisia aikoja. 

Vartin päästä kurkkasin airfryeriin ja sain päähäni ripotella puolikkaille pikkuisen kuivaa fariinisokeria, sillä sitrussiirappini ei ollutkaan ihan niin äkkimakiaa kuin olin olettanut. Jatkoin sitten kypsentämistä toisen vartin, jonka jälkeen lusikoin vuoan pohjalta hieman kastiketta puolikkaille ja sutikoin loput uudelleen kuumentamastani voista pinnoille. Lisäsin toisen pienen ripauksen sokeria. Tämän jälkeen kypsensin vielä 10 minuuttia. Nashi ei kypsy niin äkkiä kuin omena tai päärynä, tämäkin aika oli minusta todella pitkä. Onneksi tuon 40 minuutin jälkeen nashi oli kypsää. 

Nostin vuoan pois airfryeristä ja otin lastalla puolikkaat annoslautasille. Kaadoin loput kastikkeet takaisin siihen pikku kattilaan, jota olin alussa käyttänyt ja keitin kastikkeen puoleen, sitä jäi jäljelle noin 2 rkl, jotka lurittelin puolikkaisen päälle. Meillä ei ollut jäätelöä, joten tein vain sifonilla pikkuisen erän kermavaahtoa lisäksi annokseen. 

Nashi rosmariinisiirapilla maistui hyvin hienostuneelle, ehkä aavistus lisää pehmeyttä olisi vielä tehnyt kokonaisuudesta paremman: En tiedä olisiko se onnistunut pitemmällä kypsennysajalla, pienemmällä lämmöllä kenties. Vai olisiko hedelmän pitänyt olla kypsempi alun alkaen. Mutta kiva kokeilu. Yksi nashi maksoi muuten kaksi euroa. Vähän tyyriin puoleinen. Siksi olikin hyvä, ettei hedelmä ehtinyt mennä pilalle, vaan söimme sen pois. 

4 kommenttia:

  1. Mun bulgogireseptiin tulis nashia, mutta en ole ostanut, laitan päärynää sen sijaan, vaikka eri maku, mutta hyvältä on maistunut. By the way, nyt on ilmestynyt Maillea kauppoihin, ainakin tukkuliikkeeseen, jossa käymme.

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ole tuosta hedelmästä tykännyt sellaisenaan, mutta näyttää hyvältä tuossa jälkkärissä. Hyvää alkanutta joulukuuta🎄🎅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten Allu tuossa ekassa kommentissa sanoi, nashia käytetään korealaisissa ruokalajeissa, joten pitää kokeilla sitäkin. Melko arvokkaita kyllä ovat nuo hedelmät, joten pitää muistaa kans käyttää, jos menee ostamaan. :) Kiitos samoin sinulle!

      Poista