keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Luumu-taatelisose ja marrastortut

Aamuisella blogikierroksellani poikkesin Soppakellarissa ja Tuslan eilisen postauksen sanat, joissa viitattiin tarpeeseen käyttää viimeiset männätalviset taikinalevyt pois, kuulostivat jotenkin niin tutuilta. Kuten Tuslan kommenttilaatikossa epäilinkin, ruokakaappiemme kätköistä löytyi kuin löytyikin myös kuivattuja luumuja. Koska niitä oli vain 200 g, päätin käyttää luumusoseeseen myös jääkaapin aarreosaston taatelit. Käytin niitä viikonloppuisiin pikkujouluihin valmistelemiini sinihomejuustolla täytettyihin taateleihin.  Koska iranilaiset taatelit olivat hurjan hyviä ja niitä oli iso laatikko, nyt oli hyvä käyttää nekin pois. Soseeseen käytin:
  • 200 g kuivattuja kivettömiä luumuja
  • 180 g kuivattuja kuivattuja taateleita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • 3 rkl konjakkia
  • kanelitanko
Poistin taateleista kivet ja pilkoin ne ja luumut kattilaan yhdessä veden, kanelitangon ja sokerin kanssa. Keittelin seosta noin 15-20 minuuttia, kunnes hedelmät alkoivat olla soseutuneita. Lisäsin konjakin soseeseen, se antoi kyllä mahtavan tuoksun. Ongin kanelitangon pois ja soseutin seosta vielä hieman tasaisemmaksi Bamixilla. Lusikoin tulikuuman soseen puhdistettuun purkkiin ja säästin muutaman lusikallisen heti käytettäväksi torttuihin, sillä meillä oli niitä taikinalevyjäkin! 

Tämän postauksen tarkoitus on siis osoittaa arvostusta Tuslalle ja kiittää hyvästä vinkistä. Kerrankin teen samantien sen, minkä jostain blogista löydän kivaksi ajatukseksi! En myöskään usko, että koulusta palaavat teinit nyrpistelevät nenäänsä vastapaistetuille, tämän sesongin ensimmäisille tortuille, sanottakoon niitä vaikka marrastortuiksi.

15 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Täällä ei ole valmista lumuhillola joten teen aina omani itse,mutta tänä vuonna voisinkin kokeilla tuota ohjettasi,etenkin kun taatelit nyt ovat parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  2. Yaelian: kun oli lapsi, äiti keitti luumusoseen, kaupallista ei varmaan ollut olemassakaan vielä. Muistelen, että hän olisi tehnyt sen tuoreista luumuista, pitääpä kysyä kuinka se olikaan:) Nuo taatelit sopivat kyllä mainiosti mukaan torttutäytteeseen.

    VastaaPoista
  3. Ah, tämä sose kuulostaa kyllä niin hyvältä! Täytyypä taasen laittaa korvan taakse. Itsekin viime viikolla tein ensimmäistä kertaa taatelikakkua, ja ohjekin on toivottavasti vielä tämän viikon aikana putkahtamassa blogiin.

    VastaaPoista
  4. Vinkki tuleviin testailuihin: Viikunahillo! Aivan taivaallista juuri näissä leivonnaisissa. Ehkä parasta tehdä puolikuun muotoon, sillä se on hiukan löydempää kuin totuttu luumuhillo. Taatelitäytekin on varmasti erinomaisen hyvää, mutta viikunakin kannattaa testata - vaikka ihan valmiilla hillolla.

    VastaaPoista
  5. lintsi: Taatelikakku on meillä vakio joulun aikaan. Pitääkin hakea uusi laatikko ja leipoa kakku tekeytymään. Tosin se on parasta pakastimesta ohuiksi viipaleiksi leikattuna ja kohmeisena syötynä.

    Saima: kiitos viikunavinkistä!

    VastaaPoista
  6. Mä en ainakaan nyrpistelisi! Hmm, kohta voisi kyllä itsekin aloittaa torttukauden!

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa hyvältä tuo hillo, voisinpa testata jogurtissa tai jälkkärirahkassa. Täälläkin on ollut tajuttoman hyviä taateleita sekä hedelmätiskeillä irtomyynnissä että erikokoisissa paketeissa.
    Mä olen vähän nirso joululeivonnaisten suhteen: omatekoinen stollen ja hyvät piparit ovat tosi hyviä mutta tortuista ja taatelikakusta en ole koskaan välittänyt. Taatelikakku voisi tietysti olla mehevistä taateleista tehtynä paljon perinteisistä "laatikko"taateleista tehtyä parempaa.

    VastaaPoista
  8. luimupupu: minäkin olen aiemmin käyttänyt taateleita sellaisesta kivikovasta tiilestä, jossa hedelmät ovat tiukasti kiinni toisissaan ja kivensiruja on melko taatusti mukana. Nyt löysin hyviä, meheviä ja toisistaan irrallisia taateleita, oikein mainioita.

    VastaaPoista
  9. Olisipa kiva kuulla, miten onnistuu tuoreista luumuista. Soppakellarin postaus innoitti myös minua jo miettimään torttujen leipomista.

    VastaaPoista
  10. Täällä on tuoreista luumuista tehtyä hilloa mutta se on kyllä ihan eri juttu kuin torttutäyte.Kuivattuja luumuja siinä pitää olla..

    VastaaPoista
  11. Yaelian: Niin se varmaan on, lapsuudestani on jokunen vuosi jo, joten ei sitä kaikkea muista:)

    VastaaPoista
  12. Ooh, taatelit on mainio miksaus tähän!

    Seuraavaksi stten veivaamaan torttutaikinaa itse, vai kuinka? :)
    Rahka-voitaikina on minulle se lapsuuden makumuisto.

    VastaaPoista
  13. Vähänkö olit nopea! Minä olen saanut vasta kuivatut luumut ostettua.

    VastaaPoista
  14. Tätä taatelihillon ja taatelien ilosanomaa lukiessani mietin, miten niistä taatelista pääsisi innostumaan... Oisko se sitten tommonen luumu-taatelihässäkkä hyvä seos opettelua varten?

    VastaaPoista
  15. Tusla: Niin varmaan, yleensä tämä itsetekemiseen siirtyminen tai ainakin kokeileminen menee aaltona, yhdestä jutusta toiseen ja joissakin palaan sitten valmiiseen tai puolivalmiiseen:)

    Ankerias: Olin hämmästyttävän nopea, yleensä jää ajatuksen asteelle.

    Kotiharmi: Suosittelen, taateli antoi kivan vivahteen tavallisen tuttuun luumuhilloon.

    VastaaPoista