maanantai 21. marraskuuta 2011

Juureshaaste: latkes



Olen mukana Uuden Mustan juureshaasteessa, minut haastoi mukaan ystäväni sauvajyvänen-blogista. En voi tunnustautua kovin taitavaksi juureskokkaajaksi, milloin nyt laitan pari porkkanaa ruokaan mukaan. Yhäkin sekoitan lantun ja nauriin, jos niitä minulle silmieni eteen tuosta vain nostetaan. Niinpä pikkuinen pelko takalistossa tartuin tähän haasteeseen, etenkin kun kolmannen viikon juures on palsternakka. Voin kyllä hyvällä omallatunnolla sanoa, että olen minä joskus palsternakkaa käyttänyt, mutta minä vuonna, sitä en nyt ihan justiinsa muista. 

Hankin nämä kunnioitusta ja pelkoa herättävät pötkylät jo viime viikolla ja koko viikonlopun minun oli tarkoitus loihtia niistä jotain. No, oli uuden viinin iltaa, oli muita menoja, oli pikkujoulut ja tosi paljon pyykkiä ja ilmojakin se piteli. Niinpä tänään, kun haasteen takaraja jo näkyi, oli minun pakko ryhtyä toimeen. Käänteiskiireisen työpäivän aamuhetket käytin sopivan ruokaohjeen metsästykseen internetin alavilta saalismailta ja päädyin äkkiä kahteen vaihtoehtoon. Joko laittaisin irlantilaisen perinneruoan, palsternakka-omenakeiton, johon törmäsin useita eri reittejä, tai sitten sukeltaisin pää edellä minulle tuikituntemattomaan juutalaiseen ruokaperinteeseen ja tekisin latke-nimisiä juureskakkusia. Kaikissa ulkomaisissa lähteissä puhuttiin niistä nimellä latkes, jonka varovaisesti päättelin olevan monikko. Mutta jollei ole, antakaatten anteeksi.  Päädyin valinnassani hylkäämään keiton, sillä sosekeittoa söimme juuri edellisellä viikolla ja toisekseen lusikkaruoasta on vielä vaikeampi saada edes siedettävää kuvaa, kuin haarukoitavasta ruoasta.

Ohjeen otin täältä, sillä joskus on tosiaan viisainta noudattaa neuvoja mieluummin, kuin alkaa sävellystyöhön tuikituntemattomalla instrumentilla. Koska meillä oli päivällisellä tähdenlentoja, eilistä lasagnea, tein latkeja ihan muuten vain maistettavaksi ja kokeiltavaksi, pienensin ohjetta puoleen. Siihen meni moderaatin säätämisen jälkeen:
  • 250 g palsternakkaa kuorittuna ja karkeasti raastettuna
  • 1 keskikokoinen porkkana kuorittuna ja raastettuna
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • pieni nippu persiljaa
  • suolaa ja pippuria
  • pieni nippu ruohosipulia (puuttui meiltä)
  • maapähkinäöljyä paistamiseen
Sekoitin juuresraasteet, jauhot, munan ja mausteet kulhossa ja annoin seoksen maustua sen aikaa,  kun extemporoin kahdesta omenasta soseen. Monissa lukemissani ohjeissa sanottiin latken ja omenasoseen maistuvan hyvältä yhdessä. Soseeseen kuorin omenat ja leikkasin ne paloihin. Kaadoin omenapalat kattilaan ja lisäsin sinne 3 rkl hillosokeria, pienen pätkän kanelitankoa ja lorauksen vettä. Kymmenessä minuutissa omenat olivat pehmeitä ja surautin ne sauvasekoittimella soseeksi, otettuani ensin kanelitangon pois. 

Kuumensin paistinpannulla maapähkinäöljyä (noin 3 rkl) niin kuumaksi kuin uskalsin ja lusikoin  neljä kekosta juuresseosta pannulle, tasoittelin ne neljäksi pikkulättyseksi. Ne tuoksuivat jo ihanalle alkaessaan kypsyä. Paistoin niitä molemmin puolin muutamia minuutteja, kunnes väri oli kauniin kullankeltainen. Söimme ne lämpimän omenasoseen kanssa ja niissä oli kyllä sellaista lohdullista suutuntumaa ja pyöreää lempeyttä, että saatanpa toistekin tehdä latkeja. Ohjeesta tuli 8 pientä latkea. 

9 kommenttia:

  1. Nami! Voi harmi kun meillä täällä ei ole palsternakkaa (vaikka kaikkea muuta ihanuutta kyllä)
    Latkes,miten tuttu nimi! Meillä on täälläpäin joulun aikoihin valon juhla nimeltä Chanuka,ja siihen kuuluvat latkesit,kaikkeine variaatioineen;suosituimmat ovat perunalatkesit ja omenalatkesit.Ja olet oikeassa;latkes on monikko ja yksi kappale on latke;D Sana muuten tulee jiddishin kielestä.

    VastaaPoista
  2. Yaelian: Kiitos kommentistasi ja varmistuksesta että yksikkö-monikko-arpomiseni osui oikeaan. Lottoon kannattanee panostaa ensi lauantaina... Oli kyllä kiva kokeilu, ei tietenkään kovin vaikea tai vaativa, mutta hyvänmakuista ja lempeää ruokaa!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä kakkusia, mun lienee pakko kokeilla näitä kanssa. Palsternakka oli mun mielestä näistä haasteen kasviksista vaikein. Itsellä ois raksuttanut ihan tyhjää.

    VastaaPoista
  4. Hienoa Campa, palsternakka on nyt sitten kunnialla kesytetty. Oikein maukkaan näköisiä nämä latket, taidanpa kokeilla vaikkapa lisukkeena. Omenasosekin varmasti toimii. Kun asuin Saksassa siellä perunaröstejä syötiin omenasoseen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Ihana ohje, pitää kokeilla pikimiten. Omenahillokin on käytettävä jääkaapista, joten tiedämpähän mitä piakkoin teen.

    VastaaPoista
  6. Kivannäköisiä palsternakkaröstejä, sanoisi sveisiläinen ;)... täällä törmäsin omppusoseeseen viimeksi eilen perinnepastan (pastaa ja pottua juustoisessa sipulikastikeessa ja paistettua sipulia) lisäkkeenä.

    VastaaPoista
  7. Kaikki: Oli kyllä vähän sellainen olo, että menin sen kuuluisankorkuisen aidan liepeiltä, mutta ilahduin kyllä siitä, miten hyviltä latket maistuivat. Enkä toisaalta olekaan kotikokki, joka kurkottaa kuuseen, maanpinta on yleensä ihan turvallinen paikka siivettömälle:) Kiitos kommenteistanne, ilahduttivat aamuani!

    VastaaPoista
  8. Latkes-sana kuulostaa minustakin tutulta, mutten osaa sanoa miksi. Nämä latkesit vaikuttavat erinomaisilta kasvislisäkkeiltä - taidan kokeilla pikimiten :)

    VastaaPoista
  9. Hiidenuhma: minä olen latkeen tutustunut lähinnä ruokaohjelmissa, kokkauskilpailuissa, joissa kukin tuo esiin taustaansa ja niissä kohdin joku on paistanut latkeja.

    VastaaPoista