maanantai 16. tammikuuta 2012

Twice baked potatoes

Tänään Australiassa ei ajeta pyörillä (no ehkä sentään joku ajaa pyörällä siellä tänäänkin), mutta eilen kokonaiskilpailuun vaikuttamattoman prologin voitti André Greipel, tuttu nimi jo edellisvuosilta. Jussi Veikkanen, kisan ainoa suomalainen,  ylsi sijalle 48.

Eilen keittiössämme nautittiin päivällisellä ties mistä peräisin olevia kahteen kertaan paistettuja perunoita. Teemme silloin tällöin uuniperunoita, mutta näitä emme olleet koskaan tehneet. Nigella näytti jossain ohjelmassaan miten voi nopeuttaa uuniperunoiden kypsymistä ja samalla pelastaa maailman. Meillä on kauan sitten Turkista ostettuja metallisia varrastikkuja, jotka ovat omiaan tässä kohtaa. Perunat pistetään pitkään metalliseen vartaaseen, kolmekin isoa rosamundaa mahtuu samaan vartaaseen. Ei tarvita lainkaan foliota (tässä se maailmanpelastumispointti), metallitikku kuumenee uunissa ja paistaa perunoita myös sisältä päin.
  • 1 suuri rosamundaperuna syöjää kohden
  • 0,5 dl kermaa
  • 1 dl juustoraastetta
  • 2 viipaletta parmankinkkua suikaleiksi leikattuna
  • 0,5 tuoreita yrttejä ja kevätsipulia
  • suolaa ja pippuria
  • 1 kananmuna
Lämmitin uunin 200 asteeseen. Pesin perunat ja tökkäsin ne kuorineen vartaaseen. Paistoin niitä 200 asteessa noin 50 minuuttia, kokeilin kypsyyttä tikulla. Kun perunat olivat sopuisan pehmeitä, otin ne jäähtymään. Hetken kuluttua, kun sormia ei enää polttanut liikaa, leikkasin perunoista hatun pois, en siis leikannut niitä tasan kahtia. Kaavin kypsän perunan kulhoon ja pienin irtonaisen perunan lusikalla melko pieneksi. Lisäsin muut täytteen ainekset ja sekoittelin ne keskenään, pienet sattumat eivät olleet pahitteeksi. Lusikoin tyhjiin kuoriin täytettä ja paistoin perunoita vielä 10 minuuttia, jolloin täyte sai kauniin värin. Maistuivat muuten mahtavilta! Täytteeseen sopisivat varmasti kinkun tilalta hyvin myös kylmäsavulohi, katkaravut, pinaatti tai vuohenjuusto.

16 kommenttia:

  1. Samankaltainen resepti oli juurikin uusimmassa Glorian ruoka&viini -lehdessä, ja ajattelin heti, että on laitettava testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut sen lehden, eikä yhtään osunut silmään! Pitää kurkata uudelleen:)

      Poista
    2. Minulle tuli myös tunne, että juurihan minä tämän reseptin jossain näin. Kiitos lintsi, säästit minut sen suuremmilta pähkäilyiltä :).

      Poista
    3. No hyvä, että olin avuksi:D Joitakin kuukausia sitten myös Sikke Sumari kokkasi tv:ssä tällaisia kahteen kertaan kypsennettyjä perunoita.

      Poista
  2. Näyttääpä kyllä herkulliselta ja talvipäiviin sopivalta sapuskalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Miksihän muuten näissä kommenteissa on eilinen päivämäärä vielä, vaikka postauksessa on kyllä oikea...

      Poista
    2. Herkulliselta kuulostaa - minun pitää kehittää vastaavaa muista juureksista ;)

      Olen ihmetellyt samaa, siis miksi kommenteissa näkyy ihan väärä aika am/pm :S

      Poista
  3. No nyt sulla on tämmönen kommenttiosasto!! Miten sen teit? :)

    Nyt nämä potut kirivät "to do" -listallani taas monta pykälää ylöspäin. Niin ovat hyvän näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutin jotain asetusta:)) Ilmeisesti pitää olla tämä tekstin perään tuleva kommenttiosio, ei se missä kommentit tulee omaksi ikkunakseen.

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta, näitä täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Ovelaa seivästää ne perunat metallivartaalla. Nopeuttaa varmasti kypsymistä. Herkun oloiset perunat on kyllä.

    VastaaPoista
  6. Ihana herkku, peruna on niin hyvää ja täyttävää!

    VastaaPoista
  7. Hieno niksi tuo perunoiden laitto vartaisiin! Täytyy pitää mielessä.

    VastaaPoista
  8. Riitta, kokeile ihmeessä. Menee salaatin kanssa ihan lounaastakin.

    Ankerias ja jokihaka: Todella nopeuttaa mukavasti perunoiden kypsymistä ja olen hyvilläni, ettei tarvi laittaa aina sitä foliota, joka sitten menee tärviölle.

    The Finnish-American Artist: minäkin pidän perunasta kovasti, vaikkei se vissiin ole kovin muodikasta:)

    VastaaPoista
  9. Campa, onneksi karppaus on kuulema Amerikassa jo ihan out, joten ehkä muutkin palaavat taas perunaan ;-)

    Saman ohjeen bongasin minäkin, kokeiluun menossa, kunhan on sopat keitelty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua ihan nauratti, kun luin sen lehden ohjeen, melkein yksyhteen oli tekeleeni. Olin vain joku päivä aikaisemmin netissä selannut kyseisiä ohjeita ja sitten tein sen mukaan mitä niistä muistin:) Ylijäämät olivat kuulema eilen toimineet vielä lämmitettyinä ihan hyvin ja kun täytettä oli jäänyt vähän yli, olivat poikaset lapioineet tyhjiksi syömänsä kuoret uudelleen täyteen!

      Poista