torstai 19. tammikuuta 2012

Vanilla extract - vaniljauute


Eräällä aamutuimaisella Tastespotting-kierroksellani osuin mukavaan postaukseen vaniljauutteesta, vanilla extractista. Sitä käytetään usein ulkomaisissa leivontaohjeissa ja olen tuuminut sen hankkimista. Vaniljaa minulla on hyvät varastot, mutta tummanruskeaa hyvää extractia en ole löytänyt meikäläisistä myymälöistä. Ohjeen otin täältä.

Laitoin kahteen desiin vodkaa 12 muhevaa madagaskarilaista vaniljatankoa. Ohjeessa mainittuja meksikolaisia minulla on vain muutama, enkä ole muuten niitä kokeillut lainkaan, joten en hennonut aloittaa kokeilua hukuttamalla ne viinaan. Leikkasin tankoihin pitkittäiset viillot, mutten raaputtanut siemeniä esille. Jätin pullon pimeää kaappiin odottamaan uuttumista. 

Nyt uuttamisen alusta on kulunut viisi viikkoa. Silmä- ja nenämääräisellä arviolla väri ja tuoksu eivät ole enää vahvistuneet (lue:en jaksanut enää odottaa), olen ravistellut pulloa ja nuuhkinut sisältöä kerran pari viikossa. Kaadoin uutteen pieneen tiiviisti suljettavaan pulloon. Lisäsin valmiiseen vaniljauutteeseen ulkokultaisista syistä vielä uuden palan vaniljatankoa, sekään ei haittaa, jos uute vielä tanakoituu. Lionneiden vaniljatankojen seuraksi lisäsin uutta "tuoretta" vodkaa ja jatkoin toisen erän uuttamisella. En sitten tiedä kuinka kauan noita tankoparkoja voi pakkojuottaa. 

Pallon toisella puolella Tour Down Under on jo pian puolivälissä. Se harmittava seikka, ettei meillä ole mahdollisuutta seurata kilpailua televisiosta, hankaloittaa mielenkiinnon ylläpysymistä ja tilannekuvan hahmottamista (vakava asia, tämä pyöräily!). Samoin elannon tuova toimi velvoittaa juuri nyt melkoisesti, joten australiapitoiset ruokakokeilut ovat jääneet vähiin. Kilpailussa johtopaikkaa pitää viime vuonna minullekin tutuksi tullut André Greipel, Jussi Veikkanen näkyi tuloslistalla sijalla 49. Kun kisaajat siellä virittyvät viimeisiin koitoksiin ja minulla vapaat häämöttävät, ehtinen vielä kokeilla jotain Down Under-ruokaa. Leivontaohjeiden löytämisessä ei ole ollut suurta vaikeutta ja mikäli aikaa on riittävästi kokeilen joko Lamingtoneja tai VoVo-kakkua. Helpoin ja nopein taitaisi olla Australian Damper, alunperin nuotiossa paistettu leipä. Helpolla ja nopealla tarkoitan sitä, ettei sen valmisteluun menisi paljon aikaa eikä se ole monimutkaista, mutta onnistumisesta ei toki ole takeita. 

8 kommenttia:

 1. Uute onkin kätevä käytössä!

  VastaaPoista
 2. Hiidenuhma: Pitää piakkoin sitä leipomiseen kokeilla.

  Vaihdoin muuten tämän kommenttilaatikon takaisin entisenlaiseksi, kun nuo kellonajat menivät ihan pieleen, enkä osannut korjata asia:(

  VastaaPoista
 3. Tätä munkin on pitänyt tehdä!

  Mulla on ihan sama ongelma noiden kellonaikojen suhteen (ja mitä nyt oon kiinnittänyt huomiota, niin on aika monella muullakin.) Eli ilmeisesti joku Bloggerin ongelma.

  VastaaPoista
 4. Riikka: Toivottavasti ongelma ratkeaa, on kiva kun voi vastata suoraan kommenttiin.

  Tee ihmeessä uutetta, se tuoksuu aivan ihanalle:)

  VastaaPoista
 5. Mahtava idea!
  Täytyy ehdottomasti kokeilla. Kellonajat on pielessä minunkin kommenttiosastolla..

  VastaaPoista
 6. Ihana pullo! Voin lähes kuvitella, millainen tuoksu noin monesta tangosta tulee, nuuhkis!

  VastaaPoista
 7. Oispa minullakin tuollaiset ihan mahtavat vaniljatankovarastot, niin tekisin tätä kyllä myös. Sitä linkin takaa löytyvää vaniljasokeria minulla jo onkin tehtynä.

  VastaaPoista
 8. Ankerias: Olen vähän hampsteri (kuten eräs tuttu pikkulapsi sanoo) mitä tulee vaniljatankoihin ja sahramihippuihin:)

  VastaaPoista