sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Saako näin tehdä? Taatelikakun tuunaus


Millaisia joulumusiikkityyppejä te olette ja tunnistatte ympäriltänne? On olemassa ainakin Varpunen jouluaamuna-ihmisiä ja Jingle bells-tyyppejä ja sitten on sellaisia kuin minä, joiden jouluherkkyyden virityksessä tarvitaan vaikkapa Eläkeläisten Joulutorttua tai Juicen Sikaa.  Eilen laitoin soimaan Nyrok Dolls-kokoonpanon  Kinkkuelämää-levyn (pidän kappaleesta Perunalaatikko, jossa äite kysyy, että imelläksää vielä, ei Tampereella kukaan enää imellä) ja otin tahrakantisen Ruutukokkini esille. 

Kerroin viime joulun alla, että olen tehnyt monet kerrat taatelikakkua Ruutukokin ohjeella, jossa ei ole mitään vikaa, päinvastoin se on luotettava ja hyvä. Miksi siis mennä korjaamaan sitä, mikä ei ole rikki? Voisi kuvitella, että tein jotain aivan valtavaa, en kuitenkaan tehnyt. Tein aivan kuten ennenkin, mutta  lisäksi pilkoin mukaan pienen levyn tummaa suklaata. Vaikka kuulostaa kieltämättä jotenkin luonnonvastaiselta, lopputulos oli ihanan ilmava ja kevyt taatelikakku. Talouden nuori aikuinen toimi koemaistajana. Hän ehti maistaa vain pikkupalan, kun jo tiesi mikä kakussa on uutta.
  • noin 20 taatelia
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 2 kananmunaa
  • 3,5 dl vehjäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 100 g tummaa suklaata
Kivettömät, muutamaan palaan pilkotut taatelit, sokeri ja vesi laitetaan kattilaan ja keitellään soseeksi. Tämä vie noin puoli tuntia. Kattila nostetaan liedeltä ja mukaan lisätään voi, suklaa ja vaniljauute. Sekoitellaan, kunnes voi ja suklaa ovat sulaneet kokonaan.  Seoksen annetaan hetken aikaa jäähtyä, odotellessa uuni lämmitetään 180 asteeseen. Jauhot, sooda ja leivinjauhe mitataan ja sekoitetaan keskenään. Kun taatelisose lisukkeineen on hieman jäähtynyt, siihen sekoitaan mukaan kananmunat ja jauhot. Tämän annoksen mahtuu hyvin tekemään kattilassa, ei tarvitse sotkea erillistä taikinakulhoa. Ainekset käännellään nuolijalla tasaiseksi taikinaksi. Jollet käytä silikonivuokaa, voitele ja jauhota vuoka huolellisesti. Taikina lusikoidaan suurehkoon rengasvuokaan. Suklaasta johtuen taikina on aika paljon vetelämpää kuin sitä ilman, joten taikina asettuu vuokaan sopuisasti, eikä siihen ole tarvetta piirtää lusikalla syvennystä estämään kakun keskikohdan turpoamista. 

Kakkua paistetaan uunin keskiosassa noin tunti. Kun taikina ei tartu kakkutikkuun, kakku on kypsä. Sitten koetellaan leipurin kärsivällisyyttä, minä maltoin noin 15 minuuttia ennen kuin kumosin kakun. En muuten pidä juurikaan silikonituotteista keittiössä, mutta tällaisten kakkujen kanssa se on hyvä, sillä en pidä korppujauhopinnasta kakussa.


Tein eilen myös hedelmäkakun,  sörkin senkin ohjetta. Käytin sattumina kuivattuja karpaloita, manteleita, cocktail-kirsikoita ja suklaanappeja. Skippasin pitkänomaisen kakkuvuoan voitelun ja jauhottamisen, koska olin laiska ja vuoan pohjassa luki uhmakkaasti non stick. Toivoin, ettei tulisi paha kakku, tulisi hyvä kakku, ilmaisin toiveeni myös Kokit ja potit-Hannelelle hänen eilisessä vaahtokarkki-lumiukko-postauksessaan. Toiveeni ei täysin toteutunut. Kakku ei irronnut vuoasta aivan suosiolla. Hyvää se on, mutta hedelmät ovat vähän liiaksi kinostuneet kakun pohjalle ja pinta on rupinen. Tämä saa sitten luvan olla tämän joulun keittiömoka ja kaikki muu onnistuu täydellisesti, vai mitä?

lailalalai

18 kommenttia:

  1. Minä olen joulumusiikin suurkuluttaja ja kaikkiruokainen, tosin tänä vuonna lykkäsin kuuntelemisen aloittamista mahdollisimman myöhäiseksi, ettei ehdi niin "kulumaan".

    Jouluisin rakastan erityisti klassista, kuoroja ja lauluyhtyeitä, myös niitä kevyempiä versioita. Ja yksi iki-ihana on Tsaikovskin pähkinänsärkijä, minulle niin jouluista musiikkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin siirsin aloituksen eiliseen asti enkä juuri ole ollut kaupoissakaan kuuntelemassa sitä kaikkein kuluneinta joulumusiikkia. Näiden ylempänä mainittujen käänteisherkkien kappaleiden lisäksi pidän kovasti sisareni mieheltä monta vuotta sitten saamastani Christmas Carrols-kokoelmasta, olen kuoromusiikin ystävä myös.

      Poista
  2. Täällähän joulua ei huomaa ellei sitä etsi. Tel Avivin luterilaisessa kirkossa on joulupäivänä joulukonsertti,jota ehkä menen kuuntelemaan jos voin paremmin(vatsapöpö iski) Jouluradio.fi:n kautta kuulee koko ajan hyvää joulumusiikkia:)Mm,ihanalta kuulostaa kakkusi;taateli ja suklaahan sopivat niin hyvin yhteen:)
    Oikein hyvää joulua Campasimpukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, Yaelian! Toivottavasti vatsapöpösi väistyy pian!

      Poista
  3. Hmm, vaikea kysymys. Varpunen on ihana laulu, mutta tuppaa itkettämään turhankin tehokkaasti. Joten mulla pitää olla sopiva sekoitus klassista ja hurlumheitä, jotta pääsen tunnelmaan.

    Todella maukkaan kuuloinen resepti, suklaa ei ole koskaan pahitteeksi! Ja ihanan majesteetillinen tuo ensimmäisen kuva viipale, suorastaan aatelinen! :-D

    Oikein ihanaa joulua koko teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tuo palan kurkkuun sen Pieni rumpalipoika ja lasten ollessa pieniä jopa tiptap-tyyppiset iloiset laulut koulun joulujuhlissa liikuttivat :D

      Poista
  4. Varpunen jouluaamuna, ihan ehdottomasti! Ja Heinillä härkien kaukalon. Ne ovat vaan niin kauniita.
    Täällä Ranskassa olen oppinut tykkäämään myös Le petit papa noëlista ja Minuit chrétienistä. Ehkä oma makuni on niiden Jingle Bellsien ja hyvin vakavien välissä. Hyvää joulunaikaa Campasimpukalle ja perheelle!

    VastaaPoista
  5. Mä kannatan kanssa sopivaa sekoitusta hartaita joululauluja ja sitten väliin iloisempaa.. ja välillä soi ne "raskasta joulua" versiotkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi maailmaan mahtuu ihan rajattomasti joulumusiikkiakin, jokaiselle löytynee mieluista :)

      Poista
  6. Meillä kuunnellaan jouluna(kin) klassista, jouluoratoriot ovat hienoja.
    Pitäisi varmaan tehdä joskus taatelikakku hyvistä taateleista, en näet ole koskaan ollut taatelikakkujen suuru ystävä.
    Rauhallista joulua sinne kaupungin pohjoispuolelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos muistutuksesta, pitää kaivaa oratorioni esille! Samaa toivottelemme täältä sinne etelään!

      Poista
  7. Hyvin tuunattu kakku! Minä olen aloittanut taatelikakku-urani nyt varovasti ja vähäisellä taatelimäärällä. Jopa tykkäsin. Joululaulutunnelmiin olen päässyt kahteenkin otteeseen yhteislauluissa, ja niin kuin aina, tänäkin vuonna ensimmäiset säkeet (laulu kuin laulu) saivat vedet silmiin :) Hassu tyttö. Ihanaa, ihanaa joulun aikaa sinne!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin lukemassa postauksesi kakusta. Rauhaisaa ja herkkuisaa joulua sinnekin! :)

      Poista
  8. Mikään, missä on suklaata, ei voi olla huonoa... :-)

    Ja meillä on viime päivät soinut vuorotellaan Lenni Kalle Taipale trio + Marika Krook (Snowflakes) ja Kolme tenoria... Kuten aina joulunalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ja varsinkin tumma suklaa, käytin 88 prosenttista, sopi, kun ei tuonut lisää makeutta juurikaan. Ja vähän lämpimänä kakku oli ihmeellisen kevyttä. Nyt se on vähän tiivistynyt, mutta on tosi helppo leikata ja sopii niin ollen hyvin juhlapöytään.

      Poista
  9. Minä olen joululaulujen suurkuluttaja ja kaikki käy. Jaksan ihastella ja ihmetellä suomalaisten surullisia joululauluja (varpusta, sylviaa, konstaa jne.), joka vuosi pitää vetää muutamat itkut niiden parissa. Sitten tykkään kaikista mahdollisista muistakin: vanhoista, iloisista, raskaista ja klassisista joululauluista. Joinain vuosina alan kuunnella niitä jo lokakussa, tänä vuonna aloin kuunnella oikeastaan vasta perjantaina, mutta siitä lähtien ovat soineet tauotta. Tämän joulun suosikki on ollut radionovan nettiradio jossa soi kiva valikoima koko ajan. Ja Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin uusi joululevy soi samalla kun siivosin lasten huonetta. Tuli kinkusta..rusina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin äsken kala-ateriapostauksesi, pitäisiköhän minunkin joskus haudata epäluuloni ja kokeilla lipeäkalaa, sen nimi vaan on niin epäilyttävä :) Nyt kuuntelen jostain amerikkalaiselta country-kanavalta musiikkia, siellä on välillä oikein imeliä counry-sovituksia joululauluista, siirappia lätäkkö radion alla :D

      Poista