sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Yllytyshullun marenkikakku


Joskus kannattaisi miettiä vähän kauemmin, mitä menee lupaamaan. Tässä jokunen aika sitten nuorempi perillinen sattui näkemään Glorian ruoka & viini-lehden keittiön pöydällä ja hän sanoi taikasanat: " Äiti, osaisitkohan tehdä tuollaisen kakun?" Minä käänsin sen tietysti heti päässäni epäilevään muotoon: "Äiti, et varmaankaan osaa tehdä tuollaista?" ja vastasin, että tietysti osaan. En edes tiennyt millainen kakku oli kyseessä, sillä olin vasta aikeissa joskus tulevaisuudessa lueskella kyseistä lehteä. Kyseessä oli jäädytetty marenkikakku lehden numerossa 8/2012. 

Eilinen päivä meni rikollishommissa (älkää pelästykö, kyse oli vain rosvopaistista, ei sen pahemmasta) ja kakun leipominen ei vieläkään toteutunut. Lehti lojui jo avattuna oikealta kohdalta ja pöydällä oli muutamia ohjeeseen liittyviä aineksia ja tarvikkeita odottamassa. Olisin kyllä voinut ja minun olisi pitänyt erotella kananmunat jo valmiiksi, mutta sitäkään en tehnyt. Alla on suoraan lehdestä kopsattu ainesosaluettelo:

Marenkipohjat:
  • 6 kananmunan valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 tl väkiviinaetikkaa
  • 50 g tummaa suklaata
Espressojogurttitäyte:
  • 500 g bulgarianjogurttia
  • 6 kananmunan keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl espressopikakahvijauhetta 
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 20 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
Koristeluun:
  • suklaatryffeleitä
Tein heti kättelyssä muutoksen ohjeeseen, sillä meillä ei ole espressopikakahvijauhetta. Ohjeen veden ja pikakahvijauheen tilalta käytin tietysti kunnollisen espressoshotin.

Valkuaiset ja keltuaiset erotellaan, keltuaiset laitetaan pieneen kulhoon ja peitetään kelmulla. Valkuaiset laitetaan isoon kulhoon. Valkuaisia vatkataan hetken aikaa niin, että seos alkaa vaahtoutua. Sokeri ja etikka lisätään ja vatkaamista jatketaan noin 8 minuuttia, jossa ajassa kulhoon saadaan aikaan kiiltävää marenkia, joka muodostaa vatkausvispilään terävähuippuisia piikkejä. Marenkia voi kokeilla ottamalla pikkunökösen kahden sormen väliin ja jos sokeri vielä rahisee sormissa, se ei ole vielä tarpeeksi liuennut seokseen. On vatkattava vielä hetki lisää. 

Otetaan kaksi uunipeltiä ja laitetaan niille leivinpaperiarkit. Arkeille piirretään vaikkapa sopivan lautasen avulla pyörylät markkeeraamaan tulevien marenkipohjien kokoa. Aioin koota kakun rengasvuoan pohjan päälle sen verran pienemmistä pohjista, että voisin pakastamisen ajaksi laittaa reunuksen kiinni ilman, että se ottaisi kiinni kakkuun. Käytin siis mallina vuoan pohjaa ja suunnittelin pikkuisen sitä ympyrää pienempiä pohjia. 

Marenkivaahto jaetaan neljän ympyrän kesken, mutta ei vielä tasoitella eikä levitetä. Suklaa sulatetaan vesihauteessa ja lurutellaan marenkipohjien päälle. Lusikalla marenki suklaineen päivineen tasoitellaan niin sieviksi ympyröiksi kuin mahdollista niin, että suklaa jää kauniiksi raidoiksi. Suuri haarukka sopisi tähän tarkoitukseen myös. 

Marenkeja paistetaan 100 asteessa kiertoilmalla kahdessa tasossa noin 90 minuuttia ja annetaan jäähtyä. Jos kiertoilmaa ei ole käytettävissä, uuniin laitetaan lämmöksi 125 ja pohjat täytyy paistaa kahdessa erässä.

Pohjien jäähtyessä tehdään täyte. Jogurttia valutetaan hetken aikaa, jolloin se vielä entisestään jämäköityy. Keltuaiset, sokeri, maito, espressoshotti, kardemumma ja  maissitärkkelys mitataan kattilaan. Seosta kuumennetaan kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan ja seos muuttuu kiisseliksi, kattila otetaan tulelta. Mukaan lisätään voi ja sekoitetaan, kunnes voi sulaa mukaan. Kiisselin annetaan jäähtyä ja sitä sekoitetaan silloin tällöin, jottei se kuortuisi. 

Kerma vatkataan vaahdoksi. Kun kiisseli on jäähtynyt, se kaadetaan isoon kulhoon ja mukaan lisätään valutettu jogurtti. Mukaan lisätään vatkattu kerma. Kakku kootaan alustalle, jolla se voidaan myös pakastaa. Ensimmäinen marenkilevy asetetaan alustalle ja sille lusikoidaan kolmasosa täytekiisselistä. Tämä toistetaan kaksi kertaa ja päällimmäiseksi tulee viimeinen marenkilevy. Minun neljästä marenkilevystäni yksi ei jostain mystisestä syystä suostunut kuivumaan, vaan jäi tahmeaksi ja mahdottomaksi irrottaa leivinpaperista. Niinpä kakkuun tuli vain kolme kerrosta. 

Ohjeen mukaan kakku saisi olla pakastimessa yön yli ja voitaisiin valmistaa useita päiviä ennen tarjoilua, mutta me halusimme maistaa kakkua jo tänään, joten kakku oli pakastimessa noin 5 tuntia ja otin sen huoneenlämpöön tunti ennen syömistä. Kakun oli tarkoitus olla hieman kohmeista tarjoiluhetkellä, muttei jäistä. Koristelin pinnan suklaatryffeleillä, jotka kuvassa näyttävät lihapullilta. Itseoikeutettu hyvä kupillinen kahvia kuului asiaan. Vielä jäi kyllä harjoittelemisen varaa. Täyte ei ollut aivan niin paksua kuin olisi varmaan ollut syytä ja kaikkiaan kakku ei ollut leikkaamisen hetkellä tarpeeksi kylmää. Mutta maku oli kyllä hyvä ja melkein söimme pohjalla olleen paperinkin, kun unohdin mainita siitä muille. 

Pääasiallisin syy kakun kokeiluun on se toive, että meillä ensi keväänä juhlittaisiin ylioppilasta. Keräilen jo mieleeni vinkkejä ja kokeiluja siitä, mitä sitten tuulispäänä, naama punaisena, hiki hatussa, ei-tartte-auttaa-mentaliteetilla valmistaisin!

marengin nätein kohta

31 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei ollut aivan liian makea, kun kahvi ja tumma suklaa loivensivat:)

      Poista
  2. Hauskaa, että ehdit jo testaamaan tätä. Minä nimittäin heti lehden ilmestyttyä päätin, että teen kyseisen kakun jouluaatoksi. Kiertoilmauunin puuttuminen hieman vain hidastaa hommaa, joten täytynee aloittaa kakun tekeminen edellisenä päivänä. Ilmeisesti oli kuitenkin ihan kokeilemisen ja maistamisen arvoinen kakku (?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli kokeilemisen arvoinen, pitäisi kokeilla uudelleen joskus, malttaa jäädyttää pitempään ja onnistua paremmin marengin kanssa :)

      Poista
  3. Espressopikakahvijauhetta...sattuu silmiin...olisihan siihen reseptiin voinut laittaa espressoa tai jos ei ole kaffekonetta, niin vahvaa kahvia.
    Niin, tekemälläsi muutoksella varmasti herkullinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin ensin, että taitaisi mennä lusikat jakoon, jos toisin kotiin espressopikakahvijauhetta, mutta pyyhin sen pois, kun olisi se toivon mukaan liioittelua:)

      Poista
  4. Kuolasin myös tuota kaakkua lehden kannessa. Marenki on mun suurta herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tuli vähän sellainen Masterchef-olo tuon kakun kanssa, aloin innolla tehdä ja kun marengin yksi osa ei onnistunut alkoi vähän mieliala vapista ja kun kakku oli valmis ja täyte pikkuisen valui, tuli tunne että nyt ei tuomarit tykkäisi :D

      Poista
  5. VAU! minulla on sama lehti, pohdin silti että minusta ei olisi toteuttamaan tuota :D upeaa että otit haasteen vastaan, näyttää upealta!

    VastaaPoista
  6. Aijaijai, kyllä näyttää hyvältä! Melkoisen isotöinen kaakku tosin, mutta kyllä tuore yo on marenkinsa ansainnut. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää vielä treenata noita marenkeja, ärsyttävää kuinka yksinkertainen juttu voi joskus osaonnistua, ei oikein tiedä, miksi joku osa menee pieleen.

      Poista
  7. Samainen lehti tuli ja muutaman päivän kun katselin tuota kansikuvan kakkua, niin alkoi tehdä mieli. Pitänee vain miettiä, kenelle sitä tarjoaa. Meidän perheessä minä nimittäin olen ainoa joka kahvia juo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä voisi varmaan korvata kahvin vaikka kaakaolla, jos se paremmin maistuu.

      Poista
  8. Komppaan kaikkia muita ja totean lisäksi, että nuo pallerot eivät todellakaan näytä lihapullilta. Hieno kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi ei. Lihapullina ne olisivat aika kuivan puoleisia, tryffeleinä suussasulavia ;-)

      Poista
    2. Kyllä mun lihapullat näyttää joskus tuolta :D Silloin kun jotain menee pieleen...

      Poista
  9. Eipä epäile perillinen enää äidin taitoja! Naurattaa toi 'Tietysti osaan'. Hyvä asenne ja hieno kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kuinka te kaikki olette kilttejä, vaikka kakku valuu joka puolelle, se näkyy selvästi kuvassakin :D Minulla on muuten vähän outo tapa olla epäilemättä taitojani silloin, kun sille olisi syytä ja sitten jänistää jutuissa, jotka menisi kyllä vasemmalla kädellä (sori kotivasuri) silmät sidottuna. Mitenkähän tätä saisi jotenkin niksautettua jengoilleen?

      Poista
  10. Melkoinen luomus ja suoritus! Wau.
    Minäkin tyydyin vain katselemaan sitä lehdestä, ei tullut pieneen mieleenikään ryhtyä kokeilemaan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tosiaan vaikuttaa, että menee lupaamaan ennen kuin tietää mistä on kyse. Minulla ei anna luonto sitten enää periksi sanoa, että nyt haukkasin liian ison palan marenkia :D

      Poista
  11. Tosi hieno kakkuhan siitä tuli! :) Kyllä äiti osaa (tm)! ;) Mä oon kans tommonen "tottakai" - tyyppinen ;) Ja sitten ihmetellään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kokeile sinä, Nelle, niin minäkin opin siinä sivussa miten se olisi pitänyt tehdä:)

      Poista
  12. Työkaveri kurkisti selän takaa, kun blogi oli auki minulla työkoneella. Hän kommentoi noin kahden metrin päästä, että "perinteiset lihapullat" :D I rest my case!

    VastaaPoista
  13. Vaappui tai ei, lihapullia tai ei, mutta on niin valtavan houkutteleva, että joudun tuota tekemään!

    VastaaPoista
  14. Hieno kakku! Minäkin katselin kakun ohjetta ja mietin, uskaltaisinko tehdä. Päätin nyt yrittää, mutta runsaasti ennen joulua, että ehtii ottaa käyttöön suunnitelman B, jos kaikki menee pieleen. Samasta lehdestä on konjakki-hedelmäkakkuun ainekset paloiteltuna, pitäisi ryhtyä tekemään valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en koko muuta lehteä vielä lukenutkaan, tämän kakun ohje oli heti ensimmäisellä aukeamalla, joten kaikki muut on vielä tutkimatta :)

      Poista
  15. Aatelin minäkin tehdä tuota kakkua, kuulostaa niin herkulliselta!
    Ylioppilasjuhlien tarjoilun suunnittelu ja toteutus oli yksi kivoimmista projekteista; kaiho jäi... toissa vuoden elokuussa vietettiin, blogissani on juttua, josko jotain vinkkiä löytyisi :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos vinkistä, Aila. Pitääpä käydä katsomassa, pitää kohta varmaan alkaa jotain tiedostoa taikka vihkoa pitää, jonne kerään vinkkejä:)

    VastaaPoista