perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ankkaunia ja luumukastiketta


Ilmeisesti aivoni askartelivat ankka-asioissa levonkin aikana. Näin unta, jossa minulle suositeltiin ankkaa à la Zorro. En tullut kyllä tietämään tarkemmin, mitä tämä ankka Zorron tapaan piti sisällään, mutta mieleeni se jäi heräämisen jälkeenkin. Tänään on ohjelmassa sulaneiden ankkojen käsittely, mutta vielä en ole ihan varma, miten etenemme. Kammenpyörittäjäkin pääsi vapaille ja kunhan tuolta työyön jälkeen tokenee, käymme toimeen. Eilisistä kommenteistanne oli minulle suunnattomasti apua, sillä mikäpä rohkaisee enemmän, kuin blogiystävien virtuaalitaputukset olalle. Kammenpyörittäjä myös tuntuu luottavan taitoihimme ainakin hieman enemmän kuin minä, sillä hän kertoi jo illalla ideansa ilman puhaltamisesta ankan nahan alle.

Halusin valmistaa luumukastiketta ankan kaveriksi. Tuumin, että sen voin tehdä jo tänään,  vaikka varsinainen ankka-ateria onkin luvassa vasta huomenna. Luulen, että minulla on silloin tehtävää ihan riittävästi ilman kastikkeidenkeittelyäkin. Vinkkejä luumukastikkeeseen löysin tästä vastikään hoksaamastani Keittotaiteilua-blogista. Sovelsin määriä summamutikassa.
 • 200 g kuivattuja luumuja
 • 2 dl vettä
 • 0,5 tl kiinaista viismaustetta
 • 0,5 tl chilijauhetta
 • 0,5 dl soijakastiketta
 • 0,5 dl ruokosokeria + 1 rkl palmusokeria ruokosokerin loputtua
 • raastettua sitruunankuorta (appelsiininpuutteessa)
Leikkasin luumut saksilla puolikkaiksi ja mittasin kaikki ainekset kattilaan. Keittelin seosta niin kauan, että luumut pehmenivät aivan soseeksi ja neste oli imeytynyt soseeseen. Tuoksu oli aivan taivaallinen. Laitoin chiliä todella varovaisesti, sillä olen edelleen chilinyyserö ja viismaustettakin arastelin, koska sekään ei ole minulle ennalta tuttu. Jäähdytin tämän "kauniin" kastikkeen jääkaappiin odottamaan huomista. Jos se on huomenna liian tönkköä, meinaan lämmittää sen uudelleen ja notkistaa vesitilkalla. 


7 kommenttia:

 1. Aion tehdä samaa kastiketta hoi sinin kaveriksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli tosi helppo homma, tein sen jo ennen kuin muut heräsivätkään. Ehkä olisi voinut olla enemmän chiliä.

   Poista
 2. Luumukastike kuulostaa vallan mainiolta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nannalta katson ne lettustenteko-ohjeet sitten huomenna. :) Mahtava sää täällä, suuntaamme pian ulos ankkoja käsittelemään.... mitä se sitten onkaan.

   Poista
 3. Wow, ihanan kuuloinen kastike! Ja uskon kyllä, että tuoksu on ollut ylimaallinen, kun itsellä herahti vesi kielelle pelkästä kuvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja maku, se oli jotain jänskää, kun luumun mieltää oikeastaan vain makeaksi, mutta tässä oli makuja vaikka myymään alkais! :)

   Poista
 4. aivan mahtavaa - tätä on PAKKO kokeilla!

  VastaaPoista