keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

De Buyer-pannun käyttöönotto, osa 1, pois pussista

Kinkku? Ei, vaan de Buyer-pannu!
Olen joskus tunnustanut ostaneeni joitakin vuosia sitten hiiliteräspannun ollenkaan ymmärtämättä mistä siinä on kyse. Pilasin pannun kättelyssä ja hautasin se pitkäksi aikaa patakaapin nurkkaan. Hävitin sitten  pannun vähin äänin ymmärtämättä, että pannu olisi ollut vielä aivan hyvin pelastettavissakin. Sittemmin olen lukenut pannuista enemmän, myös monen blogitutun kokemuksia pannun patinoinnista ja käytöstä. Nyt uskaltauduin ostamaan uuden pannun. Sain eilen paketin Eiringiltä ja sormeni syyhysivät yövuoron ajan,  melkein raahasin painavan paketin töihin avatakseni sen jo siellä.Tänään maltoin jopa nukkua ennen kuin avasin laatikon. Annan plussapisteitä Eiringille pakkaustarvikkeiden kierrätyksestä, pakettini tuli italialaisessa pastalaatikossa, eikä sisällä ollut muruakaan styroksia, vain käteviä ilmapusseja ja tukevaa pakkauspaperia! Pannuni lisäksi tilasin kunnollisen kartiosiivilän pyreiden tekoa varten, tukevan reikakauhan frittiruokien nostelua varten (muovikauhalla se on melkoista hasardihommaa), teräsastioiden puhdistusainetta ja saadakseni paketin ilman lähetyskuluja, pari pussia 00-jauhoja, ne veivät loppusumman juuri riittävän kokoiseksi. Eiringiltä oli laitettu pakettiin myös pussillinen bruschetta-maustetta, kiitos! Mukana oli hiiliteräspannun käyttöönotto-ohjeet ja heti kun minulla on aikaa, alan patinoida pannuani. Otan kiitollisena vastaan kaikki hyvät ja myös "vältä tätä"-vinkit.Eilen kerroin liemierheestäni. Se oli vieläkin isompi erhe. Tänään Kammenpyörittäjä kertoi hänen ja esikoisen syöneen keittoa illalla ja etsineen siitä rapuja, niitä löytämättä ja kyseli mitä keittoa se oikein oli. Tunnustin sen olleen kurpitsakeittoa kalaliemellä, mutta loppujen lopuksi liemi olikin rapulientä... Ei mennyt ihan vahvasti tuo minun maisteluni. No, ensi kerralla teen sitten erilaisen virheen. Entinen esimies joskus kehotti puhuessaan virheiden tekemisestä, ettei samaa virhettä saa tehdä kahta kertaa peräkkäin. Tulkkasimme sen tarkoittavan, että väliin pitää tehdä joku uudenlainen virhe ja sehän meiltä onnistuu!

12 kommenttia:

 1. Meilläkin pari pannua kaipaa päivitystä.. Taidan myös kallistua hiiliteräkseen.

  VastaaPoista
 2. niin kyllä meilläkin on eksynyt väärään lientä ruokaan, varsin usein kalalientä kanaliemen sijaan keittoon, kummatkin vaaleita...johtuisiko lukihäihärästä vai mistä? monesti kun maku ei ole odotuksien mukainen sitä vikaa ei aina osaa päätellä, maistuu kuin muttei kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin kumma tunne, kun tietää, ettei tämä nyt ole ihan oikeanlaista, mutta mitä pitäisi tehdä:)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hih, ollaan vaan! Onko sinulla jo patinointi hyvällä mallilla?

   Poista
  2. Se minun hiiliteräksinen on kanssa aika uusi, vasta pari kuukautta käytetty, mutta kyllä se on jo suht hyvin tummunut, kun ollut melkein päivittäisessä käytössä. Ekan kerran kun paistoin siinä pannulla kananmunat, niin oli jotenkin epäuskoinen tunne, mutta ei se tarttunut.

   Poista
  3. Onneksi en ole mitenkään siivousfriikki, ei ahdista, että pannusta tulee tummunut :D

   Poista
 4. Mulla on kokonaista kolme hiiliteräspannua. DeBuyerin korkealaitainen saute-pannu ja tavallinen paistinpannu ja jotain toista merkkiä blinipannu jolla paistan kananmunat. Olen vähän arka kärventämään öljyä ja ajattelin, että nyt se varmaan savuaa, kun pikkusen öljyn pinta värähti. Kerran sitten unohdin öljyn kuumenemaan pannulle ja havahduin siihen että oikeasti savu nousi. Sitten tuli kunnon ruskeaa patinaa. Ehkä haluat tehdä sen varmuuden vuoksi ulkona, kun se on teillä mahdollista. Meillä kun aamiaisosastoon kuuluu aika usein paistettua tomaattia, niin se putsaa pannusta sen patinankin, on se niin hapanta. On mulla yksi Le Creusetin hirmuisen painava pannu harjattua emalia, niin että pitäis jaksaa se nostaa hellalle tomaatin paistoa varten. Pinnoitettuja pannuja en kaipaa. Ja kohta on käytetty loppuun muoviset työvälineetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulos voisin tosiaan mennä grillin sivupolttimolle kärventämään :)

   Poista
 5. Niin ja perunoiden paistaminen on hyväksi kanssa, se rasvan ja perunan tärkkelyksen yhdistelmä sopii hiiliteräspannulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän muistankin, siitä oli joskus puhetta ja myöskin paellapannuni (ollut yli vuoden jo jemmassa, eikä vielä otettu käyttöön) mukana tulleessa ohjeessa puhuttiin perunankuorten paistamisesta patinanaloittamismielessä! Tämän kesän paellaan kyllä koitan saada sen uuden pannun käyttöön, vaikkei Muurikassakaan ole mitään vikaa, ellei sitten lasketa, ettei siinä ole kanttia reunoissa, joten nesteen lisäämisen kanssa saa olla tarkkana, ellei mene liemet nuotioon.

   Poista