lauantai 20. huhtikuuta 2013

Ei ehkä paras kannustuselokuva juuri nyt: Jiro Dreams of Sushi


Katsoimme eilen tallenteelta lumoavan dokumenttielokuvan, Jiro Dreams of Sushi. Olin nähnyt siitä lopun jo aiemmin, mutta nyt katsoin hievahtamatta koko elokuvan. Sen katsottuani tuli kyllä mieleen, että mitäs jos syötäisiin tänään nakkikastiketta ja pottumuusia. Ei ehkä koskaan pitäisi yrittääkään itse mitään sushiräpellyksiä.

En kuitenkaan ota sushia ihan niin vakavasti kuin elokuvassa otettiin, vaan uskaltauduin kokeilemaan sen tekemistä tänään, pitkästä aikaa. Sen lisäksi tein makeaa munakasta, jonka voi tehdä ruoanvalmistuksen aluksi, että se ehtii jäähtyä hyvin. Edellisellä kerralla paistoin ilmiselvästi munakasta liian kuumalla pannulla, sillä kuvan munakas näyttää kuivalta ja liian ruskealta. Käytin samaa ohjetta nytkin. Yhteen pienen pannun munakkaaseen meni:
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 1 tl miriniä
  • 0,5 tl soijakastiketta
  • ripaus suolaa
  • pieni liraus kasviöljyä paistamiseen
Rikoin kananmunat pieneen kaatonokalliseen kulhoon ja mittasin muut aineet mukaan. Sekoitin ainekset kevyesti sekaisin välttäen vaahdottumista. Lirautin pienen määrän neutraalia kasviöljyä nelikulmaiselle pannulle ja lämmitin pannua oikein varovaisesti pienimmällä mahdollisella kaasuliekillä. Kun pannun pinta hohkasi lämpöä, muttei öljy vielä väreillyt, kaadoin kolmanneksen kananmunamassasta pannulle ja kääntelin pannua, niin että massa levisi ohuelti koko pannun pinnalle. Hyvin miedolla lämmöllä paistoin munakasta noin 3-4 minuuttia,  kunnes pinta alkoi hyytyä. Alapinta oli vielä kauniin keltainen, eikä yhtään paistetun letun näköinen. Rullasin munakkaan lastan avulla pannun päästä toiseen ja kaadoin tyhjäksi jäänelle osalle toisen kolmanneksen munakasmassaa. Taas paistoin massaa varovasti ja kun pinta oli hyytynyt, rullasin munakkaan taas pannun toiseen päähän. Saman tempun tein viimeiselle kolmannekselle. Jätin valmiin kolminkertaisen munakasrullan pannulle hetkeksi vielä hautumaan, sammutin liekin pannun alta. Tällä kertaa sain aikaan pehmeän, keltaisen munakasrullan, aivan suloisen ja sopivan makean. Leikkasin sen ohuiksi viipaleiksi, jotka asetin tarjolle sushin ja tempuran kanssa.


Tämä on se ilonaiheeni, nyt jo on tullut kuratäpliä siihen, mutta pystyn elämään sen kanssa!


24 kommenttia:

  1. Sushia, nammmmmmmm!
    Jouduitko kovasti metsästämään riittävän tuoretta kalaa?
    Nyt kiiruusti hinkkaamaan kuraroiskeet pois :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnän kyllä, että kalan suhteen joutuu ihan vähän antamaan periksi... Olen kuullut, että Minimanissa on nykyään meilläpäin yksi parhaista kalatiskeistä, samoin lihatiski on kelpoinen. Ei heti arvaisi, mutta taitaa olla totta. Saimme pääsiäisen alla sieltä kampasimpukoita, oikein kelpoja!

      Poista
    2. Olen kanssa kuullut, että tiski on hyvä. Se vaan suljetaan ilmeisesti kovin aikaisin, menimme sinne kerran tarjontaa tarkastamaan puoli seitsemän aikoihin ja tiski oli kiinni. Hieman minua epäilytti se, että tiskissä näkyi liinan alla jauhelihaa, toivottavasti lämpötila on riittävän kylmä.

      Poista
    3. Hyvä pointti, pitää olla tarkkana näissä. Me olemme käyneet vain vilkkaana aikana.

      Poista
    4. Piti vielä kysymäni että oletteko tilanneet kalaa siltä ruokapiirimaileissa mainitulta kalastajalta? Meillä on jäänyt suunnitteluasteelle, en tajua miksi. Laiskoja olemme.

      Poista
    5. Emme ole, laiskoja mekin! Pitäisi oikeasti aktivoitua näitten lähiruokajuttujen kanssa eikä vaan marmattaa:)

      Huomenna Liege-Bastogne-Liege, telkkarin ääreeen klo 15.15 :)

      Poista
    6. Niinpä. Mutta kun... selityksiä on aina helppo keksiä kun ei muka saa aikaiseksi...
      LBL, eikä kaapissa ole Bastogne-keksejä!!!

      Poista
    7. Meillä mietinnässä mitä belgialaista ruokaa saataisiin aikaan huomenna:) ja ensi viikolla käydään kurkkaamassa joku niistä nousuista ja toivon mukaan kannustusmaalaukset ovat tallella:)

      Poista
  2. Oi, teillähän on herkuteltu! Nuo mätisushit ovat (yksiä) lemppareitani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuuka luonteeni pääsee oikeuksiinsa, sillä laitamme sen rullan päätypalan, johon lastaamme mätiä, siinä on tilaa:D

      Poista
    2. haha, nerokasta ;D

      Poista
    3. Ennen me söimme päätypalat jo tehdessä:)

      Poista
  3. Ihania herkkuja! Enpä ole tehnyt sushia pitkään aikaan - minun täytyy kehitellä riisitön sushi. Noh, onhan tietysti sashimit, mutta olen ottanut haasteekseni makit. Ajatuksia on, mutten ole vielä kokeillut niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ystäväiseni:) Juuri ajattelin sinua ja tuo puolisko tuossa heittää "rakkaita terveisiä"!

      Poista
  4. Herkullisen näköistä - minä rakastan noita itämaistyyppisiä munakkaita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ollut vaikea tehdä, kunhan vain malttoi pitää riittävän pientä tulta pannun alla.

      Poista
  5. Hiano, tuo uusi auto! Kyllä nyt kelpaa. Välillä on hyvä katsoa asialleen omistautuneiden ihmisten saavutuksia, mutta ei pidä ottaa niitä liian kirjaimellisesti. Loppuu muuten koko ruoanlaitto ;-)

    VastaaPoista
  6. Kiitos dokkarivinkistä, täytyypä katsoa se :)

    VastaaPoista
  7. Ihana auto! Ja tietysti punainen :) Pitää testata tuota munarullaa. Tänään pureudun kunnolla teiltä lainaksi saatuihin kirjoihin; kiitos vielä!

    Liina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niillä ei tosiaan ole mikään kiire, tutustu ihan rauhassa niihin :)

      Poista
  8. Kiva leffavinkki. Tuo pitääkin jostain löytää, että pääsee katsomaan myös.

    Tosi kauniisti rullattu tuo munakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tuon elokuvan Anttilasa, mitä hämmästyin, tosin iloisesti:)

      Poista