tiistai 3. helmikuuta 2015

Överikakku Amerikan malliin - coca-colakakku


Olisi viisasta lukea leipomisohjeet kokonaan läpi, tai ainakin aineluettelo, ennen kuin aloittaa leipomisen. Olisin saattanut jättää tämän kakun lopulta tekemättä, jos olisin kunnolla lukenut sen. Idea kuulosti nimeä myöten hauskalta, samaan tapaan kuin se viime syksynä tekemäni jäätelökakku. Nyt olin jo hyvän matkaa sulattelemassa voita ja suklaata, ennen kuin tajuntaani upposi, että kakkuun tulee vielä voin lisäksi öljyä ja sokerin lisäksi vaahtokarkkeja. Mutta aloittettuani hanke oli vietävä loppuun. Mitat on muunnettu hienoisella huolettomuudella. 

Coca-colakakku

Taikina

  • 1,25 dl voita
  • 2,5 dl suklaanappeja
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl sokeria (en iljennyt laittaa niin paljon, laitoin noin 3 dl)
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1,25 dl kasviöljyä
  • 2,5 dl colajuomaa
  • 0,8 dl kaakaota
  • 2,5 dl marshmallow-karkkeja, pilkoin isoja pienempiin paloihin
  • 1,25 dl maitoa (en alkanut miettiä, mitä butter milk olisikaan)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla, käytin 20x20 cm irtopohjavuokaa ja lisäksi pitkulaista pienehköä pahvivuokaa, sillä taikinasta tuli tosi iso. 
  2. Sulata voi ja suklaanapit kattilassa sekoitellen ja jätä jäähtymään.
  3. Vatkaa sokeri ja kananmunat kevyesti.
  4. Sekoita voi-suklaamassa sokeri-kananmunavaahtoon.
  5. Kuumenna kattilassa vaahtokarkit, kaakaojauhe ja colajuoma, sekoittele kokoajan rivakasti, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet, tästä tulee sellaista tummaa paksua massaa. Ota kattila pois liedeltä.
  6. Sekoita aloitettuun taikinamassaan mukaan öljy ja vaniljauute ja sitten vaahtokarkki-colamassa.
  7. Viimeisenä lisää mukaan jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi ja kumoa se kakkuvuokaan, minä kahteen. 
  8. Paista (ohjeen mukaan) noin puoli tuntia ja tee tikkutesti. Jos kakkutikku tulee ulos kakusta pistoksen jälkeen puhtaana, kakku on kypsä. Minun kakuistani pienempi kypsyi 40 minuutissa ja suurempi oli kypsä 55 minuutin kohdalla. Keittämätön spagettitikku käy hyvin kakkutikuksi, jollei muuta sopivaa satu käsille.
  9. Anna kakun jäähtyä.

Kuorrutus

  • 2 dl suklaanappeja
  • 1,25 dl voita
  • noin 5 dl tomusokeria
  • noin 0,75 dl colajuomaa
  1. Sulata voi ja suklaanapit kattilassa ja anna seoksen jäähtyä.
  2. Sekoita mukaan sen verran tomusokeria ja colajuomaa, että saat aikaan tanakan kuorrutteen, jonka levität jäähtyneen kakun pinnalle. Minun kakkuni oli irtopohjavuoassa, joten minun ei tarvinnut kumota sitä. Pienemmän, pitkulaisen kakun kumosin ja käänsin samantien takaisin oikein päin, joten sain levitettyä kuorrutteen paistopinnalle. 
  3. Kun kuorrute on jähmettynyt, syö. Suosittelen, että otat oikein pienen palan kerrallaan.
Joskus vain liika on liikaa. Kakku maistui hyvälle, mutta jo tehdessä tunsi kuinka verisuonet vaikeroivat.  Tulipa tehtyä. Otin vinkit tähän kakkuun FRIDAY IS CAKE NIGHT-blogista.

12 kommenttia:

  1. Onpa mehevän näköinen kakku!
    Buttermilk -käännöstä ollaan mietitty moneen kertaan, kun se kuulemma virallisesti on "kirnupiimä", mutta mitähän se mahtaa oikeasti olla. Pitäisi päästä maistamaan jotain ulkomaista buttermilkiä jotta voisi sanoa jotain varmasti? Joku hapanmaitotuote kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku hapanmaitotuote olisi tosiaan voinut olla paikallaan, hieman taittamaan makeutta :D

      Poista
  2. No johan on tuhtia tavaraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta virka! Ei sitä voinut syödä kuin ihan pienen palan. Ilman kuorrutusta ehkä olisi mennyt pikkuisen isompikin :D

      Poista
  3. Mulla on cola-kakku vielä tekemättä, mutta överi ja Amerikka ei voi mennä vikaan ;) Tosin hurjalle kuulostaa tuo ohje :D Ei varmaan kovin isoa palaa voi kerralla vetää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut tosiaan vilkaisulla sisäistänyt, että tulee sekä voita, että öljyä. Kaakaota ja suklaata. Sokeria ja vaahtokarkkeja. :D Jos olisi laittanut liemeksi laittikolaa, ei sekään olisi mitään pelastanut :D :D

      Poista
  4. Buttermilkiä voi tehdä itse pienellä vaivalla. Maitoon sekoitetaan etikkaa tai sitruunamehua ja annetaan seistä about vartti. Oikea sekoitussuhde löytyy helposti googlaamalla.

    :)H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääpä googlailla. Aika samalta kuulostaa kuin mascarponen teko ilman valuttamista.

      Poista
  5. Lähin vastine buttermilkille tosiaan on tuo piimä, ja sitä olen usein ihan suoraan käyttänytkin, toki aina rasvaisinta minkä kaupasta löydän. Olennainen juttu piimässä on kuitenkin se happamuus, joka tekee ruokasoodalle ja leivinjauheelle mieluisat oltavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä lisätiedosta myös! Usein maitotuotteissa on arvailemista, mitä vastinetta käyttäisi, kun ottaa ulkomaisia ohjeita kokeiltavaksi. Kermojakin on vaikka mitä!

      Poista
  6. Kiinnostaa, että maistuiko se cola tuossa kaiken suklaan ja rasvan joukossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se kyllä maistunut niin kuin toivoin. Mietin, että mikä se niiden vaahtokarkkien funktio oikein oli, ehkä ne maistuivat selkeästi teolliselle tässä ja cola jäi omassa teollisuudessaan sivuun :D Mutta poikani söivät kummatkin kakut, ne olivat ulkona pakkasessa peiteltyinä ja sieltä ne puolijäisinä vain pikkupaloittain hävisivät.

      Poista