keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Älä tule iso kakku, tule pieni kakku


Talouden kutistuminen kahteen henkeen tarkoittaa myös jouluvalmisteluiden kohtuullistamista. Nuoriso käy kyllä syömässä jouluna meillä, mutta kaikkea voi kuitenkin tehdä vähemmän kuin ennen. Sen kun vain muistaisi. Joitakin jouluisia herkkuja on silti oltava, mutta yritän tehdä niitä hieman vähemmän. Vakioleipomuksia ovat englantilainen hedelmäkakku ja taatelikakku, ne olen leiponut niin kauan kuin olemme olleet perhe. Tänä vuonna leivoin kakut puolitetussa koossa, sillä löysin muutaman paperisen kakkuvuoan, jotka ovat joskus saanut valmistajalta kokeiltavaksi. Leivoin kakut myöskin maidottomina, että ne sopivat myös työpaikalle vietäviksi ja siellä jokaisen ruokavalioon. 

Pieni englantilainen hedelmäkakku

  • 1 rasia punaisia cocktailkirsikoita
  • 1 rasia sekoitus erivärisiä cocktailkirsikoita
  • pussinpohja cashewpähkinöitä
  • loraus brandya
  • 100 g maidotonta margariinia (muutoin tietysti voita)
  • 1 dl vaaleaa ruokosokeria
  • 2 pientä kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 suurta ruokalusikallista kiinteää massaa kookosmaitotölkistä
Laita kirsikat ja pähkinät muhevoitumaan brandyyn. Kuumenna uuni 165 asteeseen kiertoilmalla ja valmistele voitelemalla ja jauhottamalla noin litran vetoinen vuokasi, mikäli se tarvitsee valmistelua. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen. Yhdistä mukaan jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, vaniljajauhe ja kookosmaitomassa. Älä vatkaa taikinaa liikaa, ettei siitä tule sitkeää. Kaada mukaan kirsikat ja pähkinät ja kääntele ne tasaisesti taikinaan. Kaavi taikina vuokaan ja tasoittele pinta. Paista noin 45-55 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla, kun tikku on pistoksen jälkeen puhdas, on kakku kypsä. Kumoa hieman jäähtynyt kakku ja jos haluat, voit tehdä sille vesitilkasta ja tomusokerista kuorrutuksen. 



Pieni taatelikakku

  • 100 g pehmeitä taateleita (älä osta palikkataateleita, ne ovat saatanasta)
  • 1 dl vettä
  • 1 dl vaaleaa ruokosokeria
  • 100 g maidotonta margariinia (voita tietysti jos ei tarvitse leipoa maidotonta)
  • 0,5 dl kahvilikööriä
  • 1,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 1 kananmuna
Valmistele noin litrainen vuoka voitelemalla ja jauhottamalla, mikäli se sitä vaatii. Poista taateleista kivet ja leikkaa taatelit muutaman palaan. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja lisää taatelipalat. Keitä seosta noin puolisen tuntia, kunnes taatelit ovat soseutuneet. Lisää mukaan  margariini ja sekoittele, kunnes se sulaa seokseen ja seos hieman jäähtyy. Kuumenna uuni 165 asteeseen kiertoilmalla. Sekoita taatelisoseeseen ensin likööri ja sitten vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut mukaan leivinjauheen ja soodan. Lopuksi sekoita nuolijalla mukaan kananmuna. Tämä on siitä hyvä ohje, ettei tule paljon tiskiä, koko taikina sekoitetaan kattilassa, eikä vatkaintakaan tarvita. Kaavi taikina vuokaan ja paista noin 40-45 minuuttia. Kumoa kakku, kun se on hieman jäähtynyt. 




4 kommenttia:

  1. Unohdin puolittaa piparkakkutaikinan määrän! Onneksi saan ylimääräiset jakoon sukulaisille. Olisi niin harmi heittää itse tehtyä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi piparitaikinaa voi syödä sellaisenaankin, jotkut eivät ollenkaan halua paistaakaan pipareita vaan syövät taikinan jääkohmeisina pikkupalasina. :D

      Poista
  2. Totta, ehkä pitäisi hankkia vähän pienempiä kakkuvuokia ja tehdä muutamaa sorttia. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin! Kovin pieniksi kakkutaikinoita ei voi pienentää, mutta puolittaminen onnistuu usein ihan hyvin. :)

      Poista