torstai 6. heinäkuuta 2017

Muistatko vannikkeet?

Vol au vent on voitaikinasta näperretty pieni kori, jonka voi täyttää suolaisella tai makealla täytteellä. Enpä ollut koskaan aikaisemmin tehnyt näitä suomeksi vannikkeiksi kutsuttuja leivonnaisia, mutta muistan syöneeni niitä joskus 70-luvulla. Tämän päivän ranskalaispanostukseksi vannikkeet käyvät oikein hyvin. 

6 mascarpone-mansikkatäytteistä vannikketta

  • 1 rulla puff pastrya
  • 1 kananmuna
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl mascarponea
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl tomusokeria
  • pieniä mintunlehtiä
Kuumenna uuni 180 asteeseen kiertoilmalla ja 200 asteeseen, jos et käytä kiertoilmaa. Levitä taikina rullalta avoimeksi ja ota siitä pyöreällä stanssilla kiekkoja niin monta kuin levystä tulee. Laita kuusi pyörylää leivinpaperille. Jaa loput pyörylät kuudella, niin, että jokaiselle pohjapalalle tulee yhtä monta reunapalaa. Ota pienemmällä stanssilla muista, paitsi pohjapaloista keskus pois, eli tee niistä rinkuloita. 

Voitele pohjapalat kananmunalla ja aseta kullekin palalle yksi reunarinkula kerrallaan, voitele nekin ja lisää toinen rinkula päälle. Näin kasaa pohjien päälle niin monta kerrosta reunoja, kuin niitä riittää. Minulla tuli jokaisen pohjan päälle kolme rinkulaa. Voitele päällimmäinenkin.

Paista vannikkeita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet ja reunat ovat kauniin kullanruskeat. Ota ne uunista ja paina heti pienellä nuolijalla tai vastaavalla pohjaa matalammaksi, jos se on noussut koholle. Näin saat tilaa täytteelle.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan mascarpone ja sokeria makusi mukaan. Pursota mascarponekermaa vannikkeiden kolosiin ja aseta pinnalle viipaleiksi leikattu mansikka. Koristele tomusokerilla ja pienillä mintunlehdillä. Minä paistoin myös pikkuruiset keskuskiekot kolmen palan pinoissa ja ne kellahtivat kumoon paistuessaan. Tein niistä mikroskooppisen pieniä leivoksia, jotka olivat suupalan kokoisia.


Tour de Francen tilanne eilen muuttui sen verran, että Chris Froome otti johtopaikan joukkuetoveriltaan, Geraint Thomasilta. Muuten en tiedä eilisen etapin loppuvaiheita, sillä olimme Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa kuuntelemassa The Real Groupia, mutta sen tiedän, että Alberto Contador ja Nairo Quintana ovat kivunneet tuloslistalla tavanomaisemmille paikoille kymmenen parhaan sakkiin. 

Tänään oli jälleen massakiripäivä ja kuudennen etapin voitti Marcel Kittel, jo toisen tällä Tourilla. Kokonaiskilpailussa Chris Froome on keltaisessa kahdentoista sekunnin etumatkalla toisena olevaan Thomasiin. Huomenna on jo seitsemäs etappi ja profiilikuva lupailee tasaisempaa etappia, mutta matkaa piisaa, taas yli 200 km. 

1 kommentti: