sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Ranskalaista rakuunaa ja sahanterää


Minulla oli tänään vapaapäivä, emmekä aikoneet singahtaa mihinkään Jyväskylän Kesän tapahtumistakaan. Edessä on taas kiireinen työviikko, joten urakoin hieman ranskalaisia ruokalajeja valmiiksi niille päiville, jolloin en mahdollisesti ehtisi kokata mitään. Jaan päivällisen osuuksia eri päivien postauksiin. Ohjeen päivällisen pääruokaan sovellettuna otin täältä.

Rakuunakanaa 2+2:lle

  • 500 g broilerin sisäfileitä
  • pari pientä uuden sadon punasipulia
  • 1 rkl voita
  •  1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kanalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl kermaa
  • kuivattuja valkosipulilastuja
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta ranskalaista rakuunaa
Kuumensin pannua ja sillä voita ja oliiviöljyä. Paistoin broileripaloja pari minuuttia puoleltaan ja nostin palat lautaselle. Kuullotin silputtua sipulia hetkisen ja lisäsin mukaan valkosipulilastut. Kaadoin pannulle kanaliemen ja viinin ja nostin seoksen kiehumaan. Asettelin broilerinpalat kastikkeeseen, ripotin päälle suolaa ja pippuria sekä hieman tuoretta rakuunaa, laitoin kannen pannun päälle ja jätin lihan kypsymään noin kymmeneksi minuutiksi (alkuperäisohjeessa käytetään rintafileitä, joitten kypsyminen vie kauemmin). 

Nostin taas broileripalat lautaselle ja keitin kastiketta kasaan niin, että sitä oli jäljellä noin puolet. Lisäsin pannulle kerman, lisäsin vielä rakuunaa ja sekoitin hyvin, annoin kastikkeen taas kiehua hetkisen niin, että se paksuuntui. Nostin broilerit takaisin kastikkeeseen uudelleen lämpenemään. Söimme rakuunakanaa pastan kanssa ja lisänä oli minttuinen jogurtti-kurkkusalaatti. Siitä tulee oma postauksensa myöhemmin. Tästä riittää meille huomiselle Tourin lepopäivän päivällisellekin.Tämän päivän Tour de Francen etappi on profiililtaan oikea sahanterä. 180 kilometrin verran nousuja ja laskuja, siitä sitä on työpäivää näillä ammattilaisilla. Eilen emme ehtineet katsoa kilpailua, mutta erinomaisilta Tourin virallisilta sivuilta sain vakoiltua, että kisa on tavanomaisessa suvantovaiheessa kokonaiskilpailun osalta, Chris Froome johtaa ja muut tulevat perässä. En voi olla hieman tuntematta pitkästystä, mutta minkä sille voi, että hän on niin hyvä? Alberto uuvahti aivan, jäi jo paljon jälkeen, eikä Nairokaan pystynyt pysymään Froomen kannoilla.

Aivan hirveä ulosajokin sattui, Richie Porte meni ympäri todella karmean näköisesti ja hänen päälleen ajoi joku toinen. Ei noita voi katsoa tuntematta fyysistä kipua.

Loppukiri oli jännittävä ja Rigoberto Uranin pyörän tekninen ongelma vaikeutti hänen ajoansa, mutta siitä huolimatta hän sai taisteltua itsensä ykköseksi. Kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Chris Froome. Nairo pysyi vielä kympin sakissa, mutta Alberto putosi paljon. Nyyh.

EDIT: Erittäin tärkeä huomio: Rigoberto on leikkauttanut pois kauhean takatukkansa! Kiitos! Kiitos!

On muuten ollut hienoa, että tänä vuonna kaikki Eurosportin lähetykset ovat olleet pitkiä. Yleensä 1-2 etappia on näytetty alusta asti, nyt kaikki! Ilmeisesti ei ole juuri menossa muita tärkeitä urheilutapahtumia, kuten pallonpotkiskelua tai mailoilla huitelua. Hienosti Peter Selin on jaksanut puhua, sillä aikamoisia maratoneja nuo yli viiden tunnin lähetykset ovat päivittäin. Tällä viikolla hänellä on ollut juttuseurana Jussi Veikkanen, jonka puhetta on todella miellyttävä kuunnella niin äänen kuin asian puolesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti