sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Appelsiiniarominen crème brûlée

Minun oli eilen tarkoitus tehdä crema catalana jälkiruoaksi, mutta meillä ei ollut siihen sopivaa maitoa. Niinpä tein jälkkärin kuten crème brûléen kermasta, mutta maustoin sen appelsiinin kuorella. Laitoin jälkiruoat tekeille jo aamupäivän puolella, vanukkaat valmistuivat haudutuspadassa. Juuri kaksi pientä espanjalaista saviastiaa mahtui suurempaan pataan. Otin ohjeen River Cottage every day-kirjasta, joten sain myös yhden osan lisää #suurikeittokirjahaasteeseenkin. Kirjan ohje oli kuudelle, pienensin sen kolmasosaan, sillä meitä oli päivällisellä vain kaksi. 

Appelsiiniarominen crème brûlée

  • 2 kananmunan keltuaista
  • 35 g sokeria
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 pienen appelsiinin kuori raastettuna
  • hieman sokeria pinnalle
Erotin keltuaiset ja vatkasin ne sokerin kanssa vaaleankeltaiseksi vaahdoksi. Kuumensin kerman ja sekoitin siihen valniljan ja appelsiininkuoren. Siivilöin hieman jäähtyneen kerman, siivilään jäi sitruunankuoriraaste. Sekoitin lämpimän kerman keltuaisvaahtoon ja vispilöin seoksen tasaiseksi. Jaoin seoksen savivuokiin, jotka nostin haudutuspadan pohjalle. Kaadoin niiden väleistä varovasti pataan kiehuvaa vettä kannulla ja laitoin padan hihg-asetuksella kypsentämään vanukkaita. Noin neljän tunnin kuluttua vanukkaat olivat kypsiä, hieman tutisevia vielä. Nostin ne peitettyinä ulos jäähtymään ja illalla jälkiruoka-aikaan ripotin hyytyneiden vanukkaiden päälle sokeria. 

Kuumensin tähän tarkoitukseen tehdyn raudan ja painoin kuuman raudan sokerin pinnalle. Rauta sulatti sokerin ja teki vanukkaiden pinnalle mukavan amelie-kuoren. Appelsiini maistui hienosti tässä pienessä jälkiruoassa, jonka nautimme espresson kanssa. 


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan #suurikeittokirjahaaste-välilehdelle, jonne kerään kaikki ku ite tekee-Minnan kesällä aloittamaan haasteeseen liittyvät postaukseni. Samoin lisään postauksen Crock pot-välilehdelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti