torstai 14. joulukuuta 2017

Nyt on kuivat jutut!

Jokunen viikko sitten meille hankittiin (pyytämättä ja yllättäen) elintarvikekuivuri. En ole itse kuivuria koskaan käyttänyt, mutta Antti on ollut sellaisen kanssa tuttu jo lapsuudesta asti, hänen äidillään on edelleen käytössä Orakas. Tämä meille hankittu on merkiltään Steba, samaa merkkiä kuin toinen sirkulaattoreistamme. Noin mikroaaltouunin kokoinen kuivuri on nyt tehnyt muutamia kuivettuneita juttuja, joista esimerkiksi vadelma oli aivan surkea juttu, vain marjan haituvat ja siemenet olivat jäljellä kuivissa kuorissa, eikä maistamalla tiennyt onko kyse hongasta vai haavasta. Samoin mansikat leikkasimme liian ohuiksi viipaleiksi, osa niistä tarttui laitteen kuivausritilöihin. Mandariinipalaset myös kuivuivat aivan tyhjiksi, vain epämiellyttävä kova kuori oli jäljellä. Sitruksia kannattaakin kuivata poikkileikattuina. 

Erilaisia kuivauskokeiluja
Sipulista tuli hauskan näköistä, mutten ole vielä kokeillut käyttää kuivattua sipulia mihinkään. Kunhan tässä on aikaa, viipaloin punasipulia enemmän ja kuivaan niitä ja kokeilen ruoanlaittoon. En tosin nyt heti keksi mikä hyöty siitä olisi, paitsi jos olisi hamstrannut sipulia ja sitä uhkaisi mennä pilalle, tai olisi aikeissa kokkailla retkiolosuhteissa. 


Paras onnistuminen tähän mennessä on ollut ananas. Ostimme aivan tätä kuivattamistarkoitus varten tuoreen ananaksen, josta Antti leikkasi noin viiden millin vahvuisia kiekkoja. Ensimmäisessä erässä ne olivat kuivurissa yli 10 tuntia, toisessa 9 tuntia. Ananaskiekot eivät tarttuneet ritilöihin, ne oli helppo kerätä kuivurista lautaselle. Aluksi ne tuntuivat hieman nahkeilta, mutta kuivuivat edelleen lautasella. Niissä on nyt muutama päivä myöhemmin uskomattoman intensiivinen maku, hieman sitkeyttä, mutta kuitenkin niitä on kiva nakertaa. Voisimme kokeilla myös hieman paksumpien viipaleiden kuivaamista, mutta nämä ohuet, kauniiksi pitsiytyneet kiekot ovat todella hyviä välipaloiksi. Nyt joku tulee varmaan kertomaan, että ananas kuivattuna on hurjan epäterveellistä, mutta jos väittää, että se on pahaa, niin se on kyllä vale. 


Tomaatista tuli aika hauskan näköinen myös, allaolevassa kuvassa pieni kirsikkatomaatti halkaistuna. Siinäkin on makua vaikka muille jakaa ja mietin, että näitä pitää tehdä enemmän ja säilöä oliiviöljyyn. Nyt niitä oli vain muutama maistelupala. 

4 kommenttia:

 1. Kuivuri on ihana juttu, olen tehnyt omallani vaikka mitä. Mutta nyt harmikseni pamahti amerikkalaisen Excalibur-kuivurini termostaatti,ja pitäisi löytää uusi osa ja sitten vielä jotenkuten poistaa vanha ja asentaa uusi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo merkki on tullut vastaan kyllä, kun noita on välillä katsastettu, että hankittaisiinko. Tämä Steba oli black friday-ostos.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen vempele. Minkä verran sinne mahtuu kerralla tavaraa? Onko kuivuri riittävän iso esim. sienikaudelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä taitaa olla viisi ritilää, tai olikohan 6, noin uunipellin kokoista ja kaikille voi laittaa yhtä aikaa kuivumaan, muttei tietenkään mitenkään hullun paljon kerralla. En osaa sanoa sienistä kuinka paljon niitä saisi kerralla kuivattua, kun en niistä ymmärrä mitään.
   Nyt laitoin sitruksia, sipulia ja tomaatteja kuivumaan, sitruksia drinkkejä varten, sipulia ihan sitä varten, että kokeilen miten se toimii tuolla tavoin kuivattuna ja tomaatteja aion säilöä öljyyn ja katsoa mikä siitä tulee. :D Kuivaan nyt 70 asteessa 6-8tuntia. Kurkin välillä voiko jotain ottaa aikaisemmin pois kuin jotain toista.

   Poista