maanantai 11. tammikuuta 2021

Maailma muuttuu, letut pitävät pintansa


Maailma muuttuu koko ajan, ihan joka sekunti, mutta joissakin asioissa täytyy ottaa isompia suupaloja tai ottaa niitä harvemmin, että muutoksen huomaa. Jotkut asiat silti pysyvät hyvinä, kuten esimerkiksi letut. Ei ole väliä sillä, syökö yhden letun vai monta, usein vai harvoin, letut ovat aina hyviä. 

Eilen oli kokkausvapaapäivä, sillä edellisen päivän mereneläväkeittoa oli jäljellä ja tein sille vain pienen tuunauksen lisäämällä pussinpohjallisen katkarapuja. Jossain vaiheessa iltapäivää alkoi kuitenkin tehdä mieli jotain jälkiruokaa ja aikani aihetta pohdiskeltuani tiedustelin lähinnä retorisesti, että kävisivätkö letut tähän tarkoitukseen. 

Pidän itseäni omahyväisesti aika asiallisena kotikokkina, osaan monenmoista ja tykkään erilaisista vempaimista ja tekniikoista,  mutta joissakin asioissa tarvitsen aina ohjetta. Tällainen on esimerkiksi lettutaikina. Haluan aina varmistaa taikinan mittasuhteet ja useimmiten teen sen vilkaisemalla netistä, joko omasta blogista tai jostain muualta, että miten se nyt menikään. 

Eilen olin sattumalta pantry II:ssa ja nappasin mukaani keittiöön yhden ensimmäisistä keittokirjoistani, Ruutukokin 90-luvun painoksen. Sen kakkusivu on usein käytetty, olen tehnyt sinne merkintöjä vuosien saatossa, mutta aivan yhtä käytetty ja merkinnöin koristettu on lettusivukin. Katselin sitä eilen ja muistelin, siellä oli merkintä vuodelta 1997, kun Antti jäi virkavapaalle kuopuksen ollessa  6 kk ja minä palasin töihin. Vuonna 1998 esikoinen on pyytänyt lettuja ja nuorempi on sanonut NAM. Siellä oli poikien serkkujen harvinaisen vierailun kunniaksi tehtyjen lettujen päivämäärä vuodelta 2001. Eilen laitoin sinne päivämäärän myös, vaikka juhlinnan aihe olikin vain se, että teki mieli lettuja. Ohjetta seurasin melko viitteellisesti. 

10 lettua 

  • 5 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl sulaa voita + lisää paistamiseen
Sekoitin ainekset kulhossa ja annoin taikinan turvota sellaiset viisi minuuttia, oikeasti kannattaisi malttaa odottaa noin puolisen tuntia ainakin. Kuumensin pannulla voita ja paistoin letut molemmin puolin kauniin värisiksi, edes ensimmäinen lettu ei mennyt pilalle. Yleensä ensimmäinen jää kalpeaksi ja repeää. Söimme letut marjojen ja jäätelön kanssa, tarkemmin sanottuna puolet letuista. Loput syömme tänään, teen niille jotain taikoja, ehkä suzetoin ne, meillä on ensimmäiset veriappelsiinit hankittuna. 


Mutta takaisin siihen maailmaan, joka muuttuu. Elokuvissa maailman muutoksen näkee todella hyvin. Ja oman muutoksensa. Joskus se muutos tapahtuu hitaasti, huomaamattomasti, joskus aika rysäyksellä. Eilen katsoimme vain yhden elokuvan, mutta se oli ehkä vuotuinen rautalankakuurini, pistos joka ei tuntunut hyvältä. Olen kyllä tuntenut sen olevan tulossa, kesällä sitä jo mietin ja nyt se kirpaisi pahasti. Vielä toissapäivänä olin sitä mieltä, että Valmont on elokuva josta pidän. Olin huolissani, kun en löytänyt sitä heti elokuvakokoelmastamme, mutta helpottunut, kun se löytyi ja pääsi katsottavien pinon päällimmäiseksi. 

Miloš Formanin versio Vaarallisista suhteista (de Laclosin näytelmä 1700-luvun lopulta) on kyllä kauniisti kuvattu, puvustettu ja hyvin näytelty, Annette Bening on aivan hyytävä. En osaa varmaan selittää kovin hyvin, mutta osuin eilen aamulla lukemaan Hesarin jutun Vanessa Springorasta  ja siitä mitä hänelle teinityttönä tapahtui 80-luvun ranskalaisissa kirjallisuuspiireissä. Artikkeli teki semikuvottavan olon ja kun samana iltana katsoin Valmontin, ei tunne kyllä parantunut. On tietysti totta, että elokuva on elokuvaa, mutta miksi vuonna 1989 on ollut ihan ok laittaa elokuvan mainoskuvaan teinityttö pötköttämään vuoteelle ja kolmekymppinen mies pussaamaan hänen takapuoltaan? 
Kukkahattutädinkestävä mainoskuva

Valmontia kuvataan artikkeleissa romanttiseksi draamaksi ja joissakin lähteissä draamakomediaksikin. Kyllä minun kukkahattuni meni vinoon ja viini lasisissa muuttui happamaksi tällä katsomiskerralla. Edelliskerrasta on varmaan noin 10 vuotta. Edellisiltana olimme katsoneet Amadeuksen, joka on saman ohjaajan viittä vuotta vanhempi elokuva. Siinä ei (aihepiirin ollessa toki fokusoitunut musiikkiin) ollut ollenkaan tätä epämiellyttävää tunnetta aiheuttavaa virettä. Täytyy katsoa  vain noin  vuotta aiempi versio aiheesta, Stephen Frearsin Valheet ja viettelijät. Muistelen, että pidin siitä aikoinaan vähemmän kuin Valmontista. Itselleni läksyksi katson senkin ja katson ehkä peiliin hyvän tuokion. Mikä minussa on muuttunut? Vai maailmassa, vai onko muuttunut? 

Olisin ihan tosi iloinen, jos joku kommentoisi tätä aihetta, onko tämä muille elokuvista pitäville jollain lailla ajankohtainen, elokuvien hapantuminen? Vai voiko elokuvia katsoa samoin silmin kuin ennenkin, hyvällä omallatunnolla ajatellen, että no se nyt oli tuota aikaa tms. Tämä askarruttaa minua tosi paljon. Lettujakin voi kommentoida!

Kirjaan tähän itselleni muistilapuksi mitä elokuvia olemme katsoneet
kotoisten elokuvafestivaaliemme aikana.
Jackie Brown
Contratiempo
Interstellar
Inside Llewyn Davies
Fargo
Neljät häät ja yhden hautajaiset
Bridget Jonesin päiväkirja
Voi veljet, missä lienet?
Before Sunrise
Before Sunset
Before Midnight
Housut pois
Amelie
A Serious Man
Kunniattomat paskiaiset
Juice
Truman Show
Lost in Translation
Natsat
Arizona Baby
Queen
Bagdad Cafe
Wild at Heart (jäi kesken, oli niin omituinen)
Out of Sight
Notting Hill
High Fidelity
Love Actually
Mestari Cheng
Life of Brian
I served The King of England
Tulkki
Pilviin piirretty
Loikkarit
Little Miss Sunshine
Jalla Jalla
Fifth Element
Hohto
Yksi lensi yli käenpesän
Amadeus
Easy Rider
Valmont

12 kommenttia:

  1. Muistan katsoneeni Valmontin mutten muista siitä mitään. Joten en voi kommentoida. Tai voisin, mutta en mitään järkevää :).
    Laitatteko aina päivämääriä ja juttuja ruokaohjeiden sivuun? Mä laitan yleensä päivämäärän ja kelle on tarjottu sekä lyhyen arvion mausta (esim. Nam tai Ok) mutta muutkin huomiot olis kyllä kivoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kaikkiin kirjoihin laita, sellaisiin perusoppaisiin lähinnä, tuohon Ruutukokkiin eniten, siinä on just näitä että kenen synttäriksi on leivottu, tai muuten, lettujen kohdalla oli esim. pressanvaalipäivänä :) Niitä on kiva katsoa ja muistella.

      Poista
  2. Kyllähän jotkut leffat happanee, ja tv-sarjat. Toisaalta harmittaa jos joku aikanaan hyvä leffa herättääkin nykyään erilaisia tunteita, mutta toisaalta se kertoo muutoksesta ajassa ja usein se muutos on tervetullutta. Toki hyvän elokuvan "menettäminen" harmittaa!

    Meilläkin on aika kattava dvd-varasto. Olen miettinyt sen karsimista, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Pitäisi ainakin katsoa ensin ne mitä aikoo poistaa. Kaikkia leffoja ei löydy suoratoistopalveluista, juuri eilen kävin kellarikerroksesta etsimässä parit leffat mitkä halusin nähdä. Melkein meni joululeffamaraton pitkäksi kun vetkuttelin Love Actuallyn etsimisen kanssa :D

    Ainiin ja letuista samaa mieltä, ne toimii aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, kiitos kommentistasi! Se suhteutti ajatuksiani hyvin, ehkä ei tarvitse olla noloissaan, että on pitänyt jostain elokuvasta joskus, vaikka se nyt nykysilmään tuntuukin erilaiselta. Ja joltain kantilta kyseessä voi edelleen olla hyvä elokuva, vaikka jotkut asiat nyt tökkivätkin.

      Love Actually on muuten harvinaisen hyvin aikaa kestänyt elokuva, eihän se kauhean vanha vielä olekaan, mutta siinä on niin ihmisten kokoisia kaikki teemat, lapsilla lapsen kokoisia, aikuisilla aikuisten kokoisia. Pidän siitä aivan valtavasti ja se oli nyt meillä tässä maratonissa tietysti jo. :)

      Poista
    2. Ja vaikka siinä on surullisiakin sävyjä niin kuitenkin siitä jää hyvä fiilis! Love actually on yksi parhaista, katson joka joulu!

      Tuo jäi varmaan sanomatta että minusta myös elokuva voi olla monella tavalla hyvä vaikka siinä olisi nykymaailmaan kyseenalaisia teemoja. Esimerkiksi Bridget Jones on jokajouluisella katselulistalla ja siitä jää hyvä fiilis Geoffrey-sedästä ja metoo-ajasta huolimatta :) Huomasin sinun kommentoineen samaa.

      Poista
    3. Satu, aivan niin! Geoffrey-"setä" tosiaan on aika ällö, enkä tykännyt enää siitäkään, että Bridgetin takamusta puristeltiin hississä. No, ei tämä niin vakavaa tietysti ole, mutta kyllä niitä kannattaa tuumaista, kun kohdalle osuu. Actuallyn parhain kohta on se, missä Emma Thompsonin esittämä nainen saa joululahjansa, siinä on sellaista koskettavuutta, että kyynel hiipii ihan joka kerta silmäkulmaan.

      Poista
    4. Niin on, se on musertava kohtaus! Onneksi sen jälkeen pian saa kyynelehtiä toisten onnen puolesta :)

      Olen seurannut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti mutta jostain syystä CampaAdrian hankkiminen on mennyt ohi. Alan lukemaan ruokavinkkejä oman Adrian keittiöön... jos sitä vaikka ensi kesänä pääsisi reissuun! Lueskelin teidän reissuista ja huomasin että olitte vierailleet lähipizzeriassamme InStile Mannilassakin :D

      Poista
    5. Satu, meillähän tuntuu olevan paljon yhteistä. :D Meilläkin on toiveissa, että jonnekin kotimaan ulkopuolellekin jo pääsisi, mutta kyllä me Suomessakin vielä jaksetaan kuljeskella.

      Poista
    6. Joo, hauska juttu :) Meillä on myös karavaanarikoira, sellainen pieni ja haukkuva. Myös se toinen mahdollinen eli jättikokoinen oli, mutta sen reissut jatkuvat muissa maailmoissa. Niinkuin todennäköisesti piakkoin sairastelunsa puolesta sen pienenkin, valitettavasti. Ehkä sitten pitää aloittaa tupakointi :D

      Meillä on Adriassa kaasu-uuni sekä grilli tai vastaava. Litteä laatikko uunin ja keittotason välissä, sopii todellä hyvin paistinpannun säilytykseen :D Tästä voi ehkä lukea että en oikein ole sujut em laitteiden kanssa, kaasuliettä toki käytän ja grilliä pihalla. Pitäisi ehkä opetella näin neljän vuoden jälkeen :D

      Poista
    7. Satu, älkää nyt kuitenkaan alkako tupakoida. :D Uusi koira sitten joskus.Olen muuten kuullut tuosta, että kaasu-uuni matkailuautoissa ja -vaunuissa on usein just tuossa käytössä, paistinpannujen säilytyspaikkana!

      Poista
  3. Minäkin kirjoitan huomioita keittokirjoihin, en kaikkiin, mutta moniin. Tyhmiäkin juttuja, jotka sitten ovatkin kivoja vuosien päästä (vähän kuin oma blogi itselle ;) )

    Mutta tuo on niin totta, kuinka monet elokuvat eivät ole kestäneet aikaa. Joistain tulee todella ikävä olo, kun niitä katsoo nykyään. Mutta toisaalta, sellaiset elokuvat, jotka ovat kuvanneet jo aikanaan jotain ikävää asiaa ikävällä tavalla, ne ovat kestäneet aikaa. Jälkikäteen syyttelystä en kyllä pidä, kunhan pidetään huolta ettei samoja asioita tarvitse sietää enää, sellaista mikä aikoinaan on ollut ihan normaalia. Eli kyllä ne elokuvat ainakin minulle happanevat, vaikka tietääkin, että se nyt oli sitä aikaa. Ja kyllä on osa omista ajatuksistakin hapantunut, aika vietävissä sitä on ollut.

    Mutta osassa nykyisistä elokuvista on alkanut roolittaminen häiritä, siis jos on kyseessä joku historiallinen elokuva. Roolitus tuntuu vääränlaiselta historian vääristämiseltä, ja ehkä vaikeiden asioiden mitätöimiseltä. Tiedostan kyllä, että olen väärä ihminen pohtimaan tätä, mutta näin näen. Onneksi on scifi, siinä ei tuommoiset asiat häiritse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä, että scifi on kyllä monessa mielessä "helppo" genre. :)

      Poista