keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Beef tartare


Taas oli selkeä mielitekoruoan päivä, tai oikeastaan viikko. Viikon verran himoitsin tätä ruokaa, mutten rynnännyt kauppaan vain sen takia, vasta kun oli muutakin asiaa. Tein kolmannen kerran beef tartaren, ensimmäinen kerta oli aivan keittiöpeikko, toinen kerta viime vuonna. 

Tartar kahdelle

  • 240 g naudan sisäfilettä
  • 2 luomukananmunan keltuaista
  • 4 minimaalisen pientä cocktailkurkkua
  • 4 isoa kaprista
  • puolikas pienestä punasipulista
  • 1 tl sileää Dijonsinappia
  • 1 tl karkeaa Dijonsinappia
  • suolaa ja pippuria
  • valkosipulinvarsi
  • tuoretta timjamia
  • oliiviöljyä
  • vaaleaa hapanjuurileipää ohuina viipaleina pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa paahdettuina
Pidin sisäfilepalaa pakastimessa noin tunnin ennen ruoan valmistamista, siinä ajassa palanen meni sopivaan kohmeeseen ja sitä oli helppo leikata. Leikkasin palan terävällä veitsellä ensin alle puolen sentin viipaleisiin ja ne suikaleiksi. Suikaleet leikkasin kuutioiksi. Jaoin lihakuutiot kahteen pieneen kasaan ja asettelin ne lautasilla oleviin metallistansseihin joiden halkaisija on noin 8 cm. Painelin lihakuutiot stannssiin ja tein niihin pienen syvennyksen keltuaista varten. 

Erotin kananmunan keltuaiset valkuaisista (säästin valkuaiset marenkia varten) ja luiskautin keltuaiset lusikan avulla tartarlihan päällä olevaan koloon. Lisäkkeiksi sommittelin punasipulia silppuna, kapriksia ja cocktailkurkkuja. Pyöräytin keltuaisen päälle pippuria ja valelin tartarin päälle vähän oliiviöljyä. Leikkasin valkosipulinvarren ja ripottelin sitä vielä annoksen päälle ja laitoin suolaa tarjolle. Paahdoin ohuita hapanjuurileivän paloja hetkisen voin ja oliiviöljyn seoksessa.

Ihmeen hyvin noin 120 g/annos lihaa riitti pääruoka-annoksena pienten lisäkkeiden kanssa ja nyt on mieliteko täytetty vuodeksi tai pariksi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti