tiistai 26. tammikuuta 2021

Pitkästä aika sifonit käytössä

Huomatkaa, pöytäliina on vaihtunut!

Etsiessään jotain muuta keittiössä Antti osui laatikkoon, jossa on sifonipullojen kaasupatruunoita. Hän kysyi, että voisiko piakkoin olla taas jotain ruokaa, jossa tarvitaan sifonia. Ajatus jäi takaraivooni, tai minne se nyt aivoissa yleensä jääkään ja eilen toteutin teemaa oikein kahden sifonipullon voimin. CampaKeittiössä oli enemmän pipertämistä kuin aikoihin, mutta se oli mukavaa, joskin todella paljon tiskiä tuottavaa. Onneksi toiveen esittänyt oli kölvinä kaiken aikaa ja kun päästiin syömään oli tiskaamatta tai sijoittelematta astianpesukoneeseen vain sifonipullot ja paistinpannu. 

Porkkana- ja perunaespuma paistetun siian kanssa kahdelle


Porkkanaespuma

 • 2 suurta porkkanaa
 • vettä keittämiseen
 • 2 pienehköä kevätsipulia 
 • iso nokare voita
 • 1 dl kermaa
 • 0,5  dl punaista maitoa
 • suolaa ja pippuria
Laitoin ensin suureen kattilaan vettä ja siihen sirkulaattorin lämmitään vettä 70° C-asteeseen, tässä oli tarkoitus pitää sifonipullot lämpimänä kalan paistamisen ajan tarjoiluhetkeen asti. 

Otin esille kaksi sifonipulloa (minulla on 2,5 dl ja 5 dl vetoiset pullot) ja niihin kannet, tiivisteet, keittosuulakkeet, kahvat ja kaasupatruunat. 

Kuorin porkkanat ja keitin ne kypsiksi kattilassa. Silppusin kevätsipulit paloiksi ja kun porkkanapalat olivat kypsiä, kumosin ne yhdessä sipulisilpun kanssa blenderin kuumuutta kestävään kannuun. Lisäsin kannuun ison palasen voita (en nyt mittaillut kauhean tarkasti, ainakin 50 g siinä oli, rasva on oleellista vaahdon tekemisessä), kerman ja maidon, sekä suolaa ja pippuria noin summittaisesti sopiva määrä. Kannuun kansi päälle ja surruuttelua, kunnes porkkanamassa oli tasaista. Se tulee olla noin amerikkalaisten pannukakkujen taikinan paksuista. Maistelin  ja lisäsin vielä suolaa ja pippuria, sekä pikkuisen vielä maitoa. Taas annoin koneen tehdä työnsä, oli tarkoitus saada todella tasaista, sileää velliä. Pippurikin niin olemattomiin kuin mahdollista. 

Kun kone oli tehnyt työnsä parhaansa mukaan, siivilöin massan erittäin tiheän siivilän kautta samaan kattilaan, jossa olin keittänyt porkkanat. Siivilään jäi vielä jonkun verran pippuria muruina, siivilän on tarkoitus poimia pois kaikki sellainen aines, joka voisi juuttua sifonin suulakkeeseen ja tukkia sen. 

Kuumensin tasaisen massan kattilassa ja kaadoin sen sitten pienempään sifonipulloon, sitä tuli juuri sopivasti 2,5 dl. Ei pidä ylitäyttää pulloa, että kaasu mahtuu kuohkeuttamaan sisällön. Laitoin tiivisteen pullon kanteen, kiersin paikalleen keittosuulakkeen ja kiersin kannen pulloon tiukasti, ei mitenkään yltiöpiukkaan, mutta kunnolla. Sitten laitoin patruunan kahvaan pyöreä pää edellä ja kiersin kahvan pulloon. Kuului suhaus, joka lupaa kaasun karanneen patruunasta pulloon, pullon pinta kuumenee hetkessä, kannattaa varautua keittiöliinalla tai patakintaalla. Ravistin pulloa kymmenkunta kertaa rivakasti. Tein pikkuisen koepursotuksen pullosta lautaselle, tulos oli tasaista kuohkeaa vaahtoa. Nostin pullon kuumaan veteen kahvastaan kattilan reunaan odottamaan ja pysymään lämpimänä. 

Perunaespuma

 • 6 keskikokoista puikulaperunaa
 • iso palanen voita (noin 80 g)
 • 1 dl kermaa 
 • 0,5 dl punaista maitoa
 • suolaa ja pippuria
Samalla kun kuorin porkkanat, kuorin myös perunat ja kypsensin ne höyrykattilassa palasina. Kun ne alkoivat olla kypsiä, laitoin liekin kattilan alla aivan pienimmälle siksi aikaa, kun valmistin ensin porkkanaespuman. Sen tultua valmiiksi, puhdistin käyttämäni tiheän siivilän, sillä tarvitsisin sitä myös perunan kanssa. 

Perunaespumaa ei tehdä blenderissä, se voisi liisteröittää perunan, jos se sattuisi olemaan sellaista lajiketta, joka helposti liisteröityy. Piti oikein tarkistaa aiemmasta postauksesta, kuinka perunan kanssa toimitaan, en ollut tehnyt perunaespumaa aikoihin. 

En nytkään kauhean tarkkaan mittaillut ainesosia, kunhan kokeillen etenin. Kypsensin siis perunat samaan aikaan porkkanoiden kanssa omassa kattilassaan ja kun porkkanahässäkkä oli ohi, jatkoin perunoiden parissa. Laitoin metallikulhon pohjalle ensin voita paloina ja puristin kypsät perunapalat perunapuristimen läpi perunalumeksi, se on sellaista kuohkeaa, hienoa "raastetta", joka hajoaa nuolijalla jo aivan atomeiksi, ei tarvita sähkövatkainta. Kun tehdään kohtuukokoista muusia, perunapuristin on oiva vekotin, takaa sileän muusin. Useammalle kuin neljälle en alkaisi puristamaan perunaa muusia varten, silloin käyttäisin vatkainta. 

Kun peruna oli puristettu voinokareiden päälle, kiersin myllyistä suolaa ja pippuria mukaan ja ensin pikkuisen kermaan ja maitoa. Sekoitin nuolijalla ja lisäsin kermaa ja maitoa sen verran, että tulos oli taas amerikkalaisten pannukakkujen taikinan vahvuista massaa. Maistelin suolan ja pippurin. Tämänkin massan siivilöin sillä ylen tiheällä siivilällä kattilaan ja siivilään jäi aika paljon pippurimuruja, ne kun eivät tässä tapauksessa olleet mukana blenderissä. Makuaan ne olivat jo luovuttaneet massaan. 

Kuumensin perunamassan kattilassa ja kun se oli kuumaa, kaadoin sen suurempaan sifonipulloon, jonka suljin samaan tapaan kuin pienemmän pullon. Ravistin ja kokeilin perunaespumaakin koekeon lautaselle. Rakenne oli oikea, joten pullo sitten vain kahvastaan kuumaan veteen kattilaan odottamaan. 


Jos massa ei olisi onnistunut kummassakaan pullossa, olisin ollut hieman pulassa, sillä pulloissa olisi ollut kyllä kaasu, mutta suutin olisi ollut tukossa jostain pippurihipusta (näin on käynyt) enkä ole varma, miten pullon saa auki ilman, että sisältö roiskuu sinne tänne. Muistaakseni teimme tössimiskerralla niin, että menimme ulos tyhjentämään pullon ja sisältö roiskui siellä pitkin poikin. Tästä syystä on erittäin tärkeää, ettei sifoniin laiteta mitään sattumia. 

Siika pannulla

 • 200 g nahallista siikafilettä
 • voita
 • suolaa ja pippuria
 • raastettua sitruunankuorta
Kun lisäkkeet olivat lämpöhauteessa odottamassa, otin kalan paistettavaksi. Kala oli kahdessa aika eri kokoisessa palassa, joten leikkasin ne kummatkin puoliksi ja paistoin kalan neljänä palana, joten kumpikin sai kaksi vähän erikokoista palaa, mutta noin yhtä paljon kalaa kuitenkin. Tai siis vähän, tämä oli nuukailuostos. 

Poistin fileistä pari sormituntumalla löytynyttä ruotoa ja vähän rasvaa reunoilta. Kuumensin pannun ja laitoin sille noin 2 rkl voita. Kun voin kuohu asettui ja väri muuttua ruskeaksi, nostin suolalla ja pippurilla  maustetut kalapalat nahkapuoli alas päin pannulle. Olikin hyvä, että puolitin palat, sillä ne olivat aika hauraita kääntövaiheessa, isommat olisin todennäköisesti rikkonut. Paistoin nahkapuolia noin 3 minuuttia ja käänsin palaset. Paistoin toista puolta noin minuutin, siikafileet olivat hyvin ohuita. Raastoin päälle sitruunankuorta. 

Asettelu

Otin lautaset valmiiksi ja nostin sifonipullon kerrallaan vedestä keittiöliinalla suojatuin käsin, kuivasin pullon pintaa sen verran, ettei lautasille valunut vettä. Pursotin kummastakin pullosta lautasille pyörylät espumaa. Antti siivosi roiskeet.


Nostin päälle kaksi palaa siikaa nahkapuoli ylöspäin ja lusikoin pinnalle pikkuisen paahtunutta voita pannulta. Koristelin herneenversoilla, koska niitä oli, vaikka se onkin hieman rossoa. 


Ai että oli hyvää! Porkkanaespumassa oli hento kevätsipulin maku ja peruna maistui vain omalle itselleen, jotenkin hyvin hienostuneesti. Siian nahka oli syömärapeaa ja paistotulos, vaikka itse sanonkin, aivan tismalleen oikea, vahingossa toki. Tämä oli sellainen tyytyväisyysruoka, kaikesta siitä tiskistä huolimatta! Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Sifoni ohjeet-välilehdelle, koska sieltä itse parhaiten löydän miten homma pitääkään hoitaa ja myös ne vaaran- ja kompastuksen paikat. 


Päivän elokuvaosuus vaihtui lennosta, sillä emme viitsineetkään katsoa ensimmäistä valintaamme. Sillä oli muutama etukäteen puoltava seikka, sen oli ohjannut Ethan Hawke ja se kertoi countrysta, mutta emme silti jaksaneet katsoa sitä. Kyse oli Areenassa tällä hetkellä olevasta elokuvasta Blaze, joka kertoo out law-countrymuusikosta, jonka oikea nimi oli Michael Fuller. Olimme ensin katsoneet niin ikään Areenassa nyt olevan dokumentin hänestä ja se oikeastaan riitti, elokuva tuntui olevan liian samanlainen kuin dokumentti. Mutta mielenkiintoinen mies tämä 39-vuotiaana ammutuksi tullut renttupuolen countrymuusikko oli. Hän joko itse tössi mahdolliset läpilyönnin mahdollisuutensa tai sitten oli vain mahdottoman huono-onninen. Blazea katsoimme noin 20 minuuttia, joten se ei pääse listalleni. 

Illan varsinaiseksi elokuvaksi valikoitui omasta kokoelmasta sitten hauska Space Cowboys, sitä kyllä kuvaillaan sanoilla adventure drama film. Onhan se sitäkin, mutta enemmän se on hauska alkupuolensa ansiosta, silloin kun avaruuseläkeläiset vielä touhuavat maan pinnalla. Elokuva on vuodelta 2000 ja sen ohjasi ja yhtä neljästä pääosasta näytteli Clint Eastwood. Muita kolmea kaverusta esittävät Tommy Lee Jones, James Garner ja Donald Sutherland. He olivat elokuvan tekemisen aikaan 70 (Clint), 54 (Tommy Lee, herranen aika!) 72 (James) ja 64 (Donald). Oikeasti Tommy Lee olisi ollut liian poikanen tuohon joukkoon, mutta ei nyt anneta realismin pilata hauskuutta. 

Vaikka elokuva on ihan höpsö, niin se on silti hauska ja viihdyttävä, eikä se tule koko aikaa telkkarista, joten siihen ei ole kyllästynyt. En vain meinaa voida sulattaa sitä, että James Cromwell on tuhmiksen roolissa tai ainakin semituhmiksen, hän kuuluu elokuvaan The Queen sanomaan Elisabetille, että annahan tilaa, Kaaliseni. 


Kirjaan tähän itselleni muistilapuksi mitä elokuvia olemme katsoneet

kotoisten elokuvafestivaaliemme aikana.

Jackie Brown 1997
Contratiempo (Näkymätön vieras) 2016
Interstellar 2014
Inside Llewyn Davies 2013
Fargo 1996
Four Weddings and A Funeral (Neljät häät ja yhden hautajaiset) 1994
Bridget Jones's Diary (Bridget Jones – elämäni sinkkuna) 2001
Ou Brother, Where Art Thou? (Voi veljet, missä lienet?) 2000
Before Sunrise (Rakkautta ennen aamua) 1995
Before Sunset (Rakkautta ennen auringonlaskua) 2004
Before Midnight (Rakkautta ennen keskiyötä) 2013
The Full Monty (Housut pois) 1997
Amélie 2001
A Serious Man 2009
Inglorious Basterds (Kunniattomat paskiaiset) 2009
Juice 2018
Truman Show 1998
Lost in Translation 2003
Stripes (Natsat) 1981
Arizona Baby/Raising Arizona 1987
The Queen 2006
Bagdad Cafe 1987
Wild at Heart (jäi kesken, oli niin omituinen) (Villi sydän) 1990
Out of Sight (Mieletön juttu) 1998
Notting Hill 1999
High Fidelity (Uskollinen äänentoisto) 2000
Love Actually (Rakkautta vain) 2003
Mestari Cheng 2019
Monty Python's Life of Brian (Brianin elämä) 1979
I served The King of England 2006
Tlmocník (Tulkki)  2018
Tmavomodry svét (Pilviin piirretty) 2001
Sangarid (Loikkarit) 2017
Little Miss Sunshine 2006
Jalla! Jalla! 2000
 The Fifth Element (The Fifth Element – puuttuva tekijä) 1997
The Shining (Hohto) 1980
One Flew Over the Cucoo's Nest (Yksi lensi yli käenpesän) 1975
Amadeus 1984
Easy Rider (Easy Rider – matkalla) 1969
Valmont 1989
Dangerous Liaisons (Valheet ja viettelijät) 1988
Les saveurs du palais (Haute Cuisine – Mestari keitiössä) 2012
Falling in Love (Rakastutaan)1984
About Schmidt 2002
U-Turn (U-käännös helvettiin) 1997
Kill Bill: Volume 1 2003
Kill Bill: Volume 2 2004
Thelma&Louise (Thelma ja Louise) 1991
Top Gun 1986
Trois Couleurs: Bleu (Kolme väriä:Sininen) 1993
Trois Couleurs: Blanc (Kolme väriä :Valkoinen) 1994
Trois Couleurs: Rouge (Kolme väriä :Punainen) 1994
Battle of Britain (Taistelu Britanniasta) 1969
Reservoir Dogs 1992
Kolja 1996
Helle Nächte (Valkoiset yöt) 2017
Réparer des Vivants (Niin kauan kuin sydän lyö) 2016
The Sense of an Ending (Kuin jokin päättyisi) 2017
Space Cowboys 2000

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti