maanantai 15. helmikuuta 2021

Kotiruokaviikon maanantai – silakkalaatikko

Päähäni pälkähti, että tällä viikolla syömme oikein korostetun suomalaista kotiruokaa, sellaista jollaisella moni meistä on kasvanut. Tämä tuli mieleeni, kun istuin hammaslääkärillä odottamassa vuoroani. Samalla reissulla hankin raaka-aineita siinä määrin, että voin pitää pirttiviikon. Ehkä maitoa pitää hakea jossain vaiheessa, sillä lehmää meillä ei vielä ole. Eikä tule. Eikä niitä kanojakaan. Aina kun alan haaveilla, että olisipa kiva, jos olisi kanoja, muistan sen Nannan nurmikon muutaman vuoden takaa. 

Ensimmäinen kotiruokalaji on sellainen, jota en olekaan koskaan aikaisemmin tehnyt. Nimittäin silakkalaatikko. Otin neuvot kaikkien kotiruokakeittokirjojen äidistä, Ruutukokista. Se on todellakin aika vanha painos jo, sillä ohjeessa puhuttiin suolasilakoista ja niiden liottamisesta, mutta sentään ohje tunnusti silakkafileittenkin mahdollisuuden. Niitä olin ostanut ja niillä mentiin. Sovelsin ohjeen määriä sen mukaan, että halusin tehdä kutakuinkin kerralla syötävän kahden hengen annoksen.

Silakkalaatikko

  • 250 g silakkafileitä
  • 8 perunaa
  • 4-5 kevätsipulia
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl maitoa
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta tilliä
  • voita
  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Voitele uunivuoka.
  3. Kuori perunat ja leikkaa ne suikaleiksi tai viipaleiksi.
  4. Silppua sipulit.
  5. Taputtele silakkafileet kuiviksi, mikäli ne ovat kosteita. 
  6. Levitä noin kolmasosa perunaviipaleista/suikaleista vuoan pohjalle, samoin kaikki sipulit.
  7. Kierrä myllystä pippuria ja suolaa päälle.
  8. Sommittele perunoiden päälle silakkafileitä niin, että perunat peittyvät.
  9. Mausta kalakerroskin suolalla ja pippurilla. 
  10. Lisää toinen kerros perunaa ja loput silakkafileet, mausta.
  11. Asettele loput perunat päällimmäiseksi ja laita taas pikkuisen suolaa ja pippuria. 
  12. Sekoita maito ja kananmunat ja kaada vuokaan.
  13. Ripottele päälle tuoretta tilliä. 
  14. Laita muutama voinokare pinnalle. 
  15. Paista 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Hidas kypsytys matalassa lämpötilassa takaa mehevän lopputuloksen.
Ohjeessa käytettiin possunkylkeä ja monissa muissa lukemissani ohjeissa käytettiin pekonia, mutta minä en nyt viitsinyt lähteä etsimään pakastimesta pekonia, olkoon lihaton silakkalaatikko. Lisäksi meillä oli höyrytettyjä porkkanoita, sekä etikkapunajuurta ja suolakurkkuja. Kyllä tästä kuitenkin tuli neljä annosta. Voi olla, että jonain päivänä meillä on keräilyerät (kuten äitini sanoo) tai tähdenlentoja, mikäli muinakin päivänä epäonnistun kahden annoksen tekemisessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti