torstai 6. heinäkuuta 2023

Hirveesti tiskiä – béarnaisekastike

Tänä vuonna on ollut hieman vaikeuksia saada Ranska-haastetta käyntiin, mutta nyt koitan palata ruotuun. Meillä oli päivällisenä naudan ulkofilepihvit, vihanneksia grillistä ja kastikkeeksi keittelin béarnaisen. Se oli blogin toinen béarnaise, edellinen oli melkein 10 vuotta sitten! Meillä kasvaa pihan kulatungissa niin paljon rakuunaa, että siitä olisi riittänyt vaikka kymmenelle litralle kastiketta, mutta tein vähän vähemmän.

Béarnaise kahdelle

  • 4 rkl valkoviinietikkaa
  • 4 rkl kuivaa roseviiniä (koska sitä oli avattuna, muuten valkoviiniä)
  • 1 pieni uuden sadon sipuli silputtuna
  • pippuria
  • 1 rkl vettä
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 100 g voita pieniksi kuutioiksi leikattuna
  • 1 rkl sinappia (dijonia, jos sitä sattuu olemaan, meillä oli jotain luxenburgilaista sinappia)
  • paljon tuoretta rakuunaa
  • ripaus suolaa
Mittasin pieneen kuparikattilaan viinin ja etikan, lisäsin mukaan pippuria myllystä ja silputun sipulin. Keitin seosta kasaan niin, että sitä oli jäljellä noin puolet. Kaadoin seoksen siiviään, jolloin sipuli jäi matkasta. Kaadoin redun takaisin kattilaan ja lisäsi mukaan lusikallisen kylmää vettä. Annoin kastikepohjan jäähtyä muutaman minuutin ja kun kattilan kylki oli jäähtynyt kosketuksen kestäväksi, laitoin pienen liekin kattilan alle. Lisäsin mukaan keltuaiset ja vispilöin ne tasaiseksi. Sitten aloin lisätä voikuutioita muutaman kerrallaan ja sekoitin koko ajan. Aina kun voi oli sulanut, lisäsin uusia kuutioita. Kun kaikki voi oli mukana, laitoin liekin pois kattilan alta ja lisäsin mukaan lusikallisen sinappia ja paljon tuoretta rakuunaa. Sekoitin tasaiseksi, maistelin ja lisäsin hieman pippuria ja suolaa. 

Grillissä valmistui samaan aikaan perunapaistokset, tomaattia, ruusukaalia ja parsakaalia ja tietysti ne pihvit. Oli hauska syödä taas vaihteeksi ulkona omalla terassilla muutaman sadepäivän jälkeen ja saatan sanoa, että kymmenen vuoden väli ei haitannut béarnaisen valmistamisessa, osasin edelleen. 


Tour de Francessa oli jo kuudes etappi ja nyt ajettiin Pyreneillä. Ilokseni voittoon ajoi superhienosti Tadej Pogacar ja keltaisen paidan hommasi itselleen Jonas Vingegaard. 



2 kommenttia:

  1. Maillea on onneksi taas saatavillla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autossa olisi ollut sitäkin, mutten viitsinyt lähteä hakemaan. :D

      Poista